Eetsouvenirs – uit Frankrijk



Na ons bezoek aan Engeland en Duitsland eerder dit jaar togen wij onlangs naar Frankrijk, om ons een weekend onder te dompelen in de Champagnestreek. En natuurlijk sleepte ik koelbox en boodschappenkratje mee, want oh la la die Franse supermarchés. Mijn favoriete Franse eetsouvenirs zet ik vandaag voor je op een rijtje!

Boodschappen doen in Frankrijk

Eén groot feest, om boodschappen te doen in Frankrijk. Overal vind je de hyper marchés, waar 65 kassa’s op een rij eerder regel dan uitzondering zijn. Een aantal keer per jaar rijd ik richting Lille, waar bijvoorbeeld een Auchan zit waar je gerust een dag zoet kunt zijn. Dit keer shopte ik ietsie kleiner, bij de Carrefour in Reims. De buit was er niet minder om 😉

Petit Marseillais

Doucheschuim hebben we in Nederland toch ook zul je denken? Klopt, maar niet in de heerlijke geur combinaties van dit merk. Citroen, sinaasappel, amandel, munt. Je kunt het zo gek niet bedenken of jouw favoriete geur zit erbij. En kijk ook eens bij de handzeep, bodylotion e.d. die er van Petit Marseillais zijn.

Rollen deeg

Kruimeldeeg, bladerdeeg, pizzadeeg. Alle supermarkten hebben wel een eigen merk deeg op rol. Ideaal, want je rolt ze uit en legt ze met papier en al zó in de vorm. De rollen deeg gaan bij ons de vriezer in en zijn een perfecte bodem voor een hartige taart, een zoet gebakje of snelle pizza. Let op, ga wel voor de rollen met échte boter erin, in plaats van margarine. Dat verschil proef je!

Peulvruchten

Schappen vol mooie peulvruchten in blik vind je in de Franse supers. Mijn favoriet zijn deze blikken linzen. Heerlijk om te combineren met een stukje confit de canard. Maar ook top in plaats van aardappels of pasta bij de makkelijke maaltijd.

Confit de canard

Ik noemde ‘m al even. Echte verwennerij uit blik. Boutjes eend, in eendenvet. Langzaam warm laten worden in hun eigen vet, dan even kort onder de gril voor een knapperige korstje. En ja kluiven mag! Met vers brood, of uitgebreider met linzen en seizoensgroente. Altijd handig voor een snelle, maar smakelijke maaltijd.

Vis uit blik

Niet alleen zijn ze vaak prachtig om te zien, de kwaliteit is ook hoog. Vis uit blik. Van sardientjes tot makreel. Met allerlei lekkere smaaktoevoegingen. Dit is geen inferieur blikje, maar het begin van een heerlijke maaltijd! Mijn favoriet is de makreel met citroen in zonnebloemolie. Ook lekker bij een borrelplankje.

Canalés de Bordeaux

Liefst haal je deze bij de bakker (zoals links onder op de foto), vers zijn ze toch echt het lekkerst. Maar dat ze hier zelfs in de supermarkt liggen (foto rechts) zegt genoeg over hoe lekker deze vanille/rumcakejes zijn. Ik vond in de supermarkt zelfs de bakvorm ervoor, dus binnenkort een eerste poging om ze thuis zelf te maken

En zo kan ik nog wel even doorgaan

Want in de Franse supermarkt struikel je natúúrlijk over de mooie, betaalbare wijnen. Onze topaankoop was een prachtige Champagne, twee voor de prijs van één. Maar ook schappen vól heerlijke chocola, bijzondere frisdranken en limonadesiropen. Bizarre smaken aan chips. Zelfs de vis- en vleesafdeling is een klein feestje. En vergeet ook niet de uitgebreide groente en fruitafdeling. Wat een variatie!

Kortom, ben je op vakantie in Frankrijk of heb je zin in een dagje uitgebreid foodshoppen, dan kun je je hart ophalen. Een tripje naar de Franse supermarkt is meer dan de moeite waard!

Nog meer tips

Foodie collega Eliane heeft trouwens nóg meer tips voor je, voor de Franse supermarkt. Kijk hier maar eens Mijn overige eetsouvenirs uit oa Duitsland, Italie en Oostenrijk vind je hier. 

Gepubliceerd op 26 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.