Sabich (met geroosterde aubergine)



Het is een van de lekkerste dingen die ik ooit at in Tel Aviv. Een pita met sabich. Die verse pita stoppen ze vol met gefrituurde aubergine, ei, salade en tahin dressing. Werkelijk goddelijk. Ik zou willen dat het in Nederland ook op iedere straathoek te koop is. Tot dat gebeurt kun je het gelukkig ook thuis zelf maken. Maar ik maak mijn sabich in een iets gezondere versie, door de aubergine in de oven te roosteren in plaats van te frituren.

Omdat je in Nederland helaas niet overal goede verse pita kunt kopen gebruikte ik een lekker vers brood van de Turkse bakker. Maar aarzel niet om een verse pita met al dit lekkers te vullen. Het wordt hoe dan ook genieten.

Gezonde sabich

voor vier personen
2 smalle aubergines, in plakjes van ½ centimeter
2tl za’atar (AH of Midden-Oostenwinkel)
2el olijfolie
zout en peper
4 eieren, hardgekookt
4-8 el hummus (gekocht of zelfgemaakt)
1 lavash brood (Midden-Oostenwinkel) of 4 verse pita

voor de salade
4 tomaten
4 snackkomkommers
verse munt
verse peterselie
zout en peper

voor de tahindressing
2el tahin (AH of Midden-Oostenwinkel)
1-2 tl citroensap
water, zoveel als nodig
beetje zout

Sabich met geroosterde aubergine

Verwarm de oven voor en leg bakpapier op de bakplaat. Meng de olie en za’atar en wat zout en peper en hussel daar de plakjes aubergine door. Leg die gelijkmatig op de bakplaat en rooster ze 25-30 minuten in de oven. Draai halverwege om.

Israëlische salade

Voor de salade snijd je de tomaat en komkommer (allebei zonder zaadlijst) in kleine blokjes. Meng die met zoveel munt en peterselie als je wilt en breng op smaak met zout en peper. Hoeveel je maakt is aan jou, dit is de basishoeveelheid. Maar het is de dag erna ook heerlijk, dus dubbel maken kan geen kwaad.

Tahin dressing

Je maakt je brood straks af met de tahin dressing. Die maak je door de tahin (pot goed doorroeren) te mengen met het citroensap en zoveel water als nodig is om je dressing goed vloeibaar te maken. Maak ‘ook weer niet te dun. Het is een beetje spelen met de hoeveelheden. Proef goed of er evt. nog extra citroensap bij moet.

Broodje sabich

Hierna is het slechts een kwestie van samenstellen. Smeer royaal hummus op het brood en beleg dit met de geroosterde aubergine. Daarop gaat salade en plakjes ei en je maakt het feest compleet met zoveel tahin dressing als je wilt. Tanden erin en genieten maar!

 

Gepubliceerd op 8 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!