Sabich (met geroosterde aubergine)



Het is een van de lekkerste dingen die ik ooit at in Tel Aviv. Een pita met sabich. Die verse pita stoppen ze vol met gefrituurde aubergine, ei, salade en tahin dressing. Werkelijk goddelijk. Ik zou willen dat het in Nederland ook op iedere straathoek te koop is. Tot dat gebeurt kun je het gelukkig ook thuis zelf maken. Maar ik maak mijn sabich in een iets gezondere versie, door de aubergine in de oven te roosteren in plaats van te frituren.

Omdat je in Nederland helaas niet overal goede verse pita kunt kopen gebruikte ik een lekker vers brood van de Turkse bakker. Maar aarzel niet om een verse pita met al dit lekkers te vullen. Het wordt hoe dan ook genieten.

Gezonde sabich

voor vier personen
2 smalle aubergines, in plakjes van ½ centimeter
2tl za’atar (AH of Midden-Oostenwinkel)
2el olijfolie
zout en peper
4 eieren, hardgekookt
4-8 el hummus (gekocht of zelfgemaakt)
1 lavash brood (Midden-Oostenwinkel) of 4 verse pita

voor de salade
4 tomaten
4 snackkomkommers
verse munt
verse peterselie
zout en peper

voor de tahindressing
2el tahin (AH of Midden-Oostenwinkel)
1-2 tl citroensap
water, zoveel als nodig
beetje zout

Sabich met geroosterde aubergine

Verwarm de oven voor en leg bakpapier op de bakplaat. Meng de olie en za’atar en wat zout en peper en hussel daar de plakjes aubergine door. Leg die gelijkmatig op de bakplaat en rooster ze 25-30 minuten in de oven. Draai halverwege om.

Israëlische salade

Voor de salade snijd je de tomaat en komkommer (allebei zonder zaadlijst) in kleine blokjes. Meng die met zoveel munt en peterselie als je wilt en breng op smaak met zout en peper. Hoeveel je maakt is aan jou, dit is de basishoeveelheid. Maar het is de dag erna ook heerlijk, dus dubbel maken kan geen kwaad.

Tahin dressing

Je maakt je brood straks af met de tahin dressing. Die maak je door de tahin (pot goed doorroeren) te mengen met het citroensap en zoveel water als nodig is om je dressing goed vloeibaar te maken. Maak ‘ook weer niet te dun. Het is een beetje spelen met de hoeveelheden. Proef goed of er evt. nog extra citroensap bij moet.

Broodje sabich

Hierna is het slechts een kwestie van samenstellen. Smeer royaal hummus op het brood en beleg dit met de geroosterde aubergine. Daarop gaat salade en plakjes ei en je maakt het feest compleet met zoveel tahin dressing als je wilt. Tanden erin en genieten maar!

 

Gepubliceerd op 8 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!