Sabich (met geroosterde aubergine)



Het is een van de lekkerste dingen die ik ooit at in Tel Aviv. Een pita met sabich. Die verse pita stoppen ze vol met gefrituurde aubergine, ei, salade en tahin dressing. Werkelijk goddelijk. Ik zou willen dat het in Nederland ook op iedere straathoek te koop is. Tot dat gebeurt kun je het gelukkig ook thuis zelf maken. Maar ik maak mijn sabich in een iets gezondere versie, door de aubergine in de oven te roosteren in plaats van te frituren.

Omdat je in Nederland helaas niet overal goede verse pita kunt kopen gebruikte ik een lekker vers brood van de Turkse bakker. Maar aarzel niet om een verse pita met al dit lekkers te vullen. Het wordt hoe dan ook genieten.

Gezonde sabich

voor vier personen
2 smalle aubergines, in plakjes van ½ centimeter
2tl za’atar (AH of Midden-Oostenwinkel)
2el olijfolie
zout en peper
4 eieren, hardgekookt
4-8 el hummus (gekocht of zelfgemaakt)
1 lavash brood (Midden-Oostenwinkel) of 4 verse pita

voor de salade
4 tomaten
4 snackkomkommers
verse munt
verse peterselie
zout en peper

voor de tahindressing
2el tahin (AH of Midden-Oostenwinkel)
1-2 tl citroensap
water, zoveel als nodig
beetje zout

Sabich met geroosterde aubergine

Verwarm de oven voor en leg bakpapier op de bakplaat. Meng de olie en za’atar en wat zout en peper en hussel daar de plakjes aubergine door. Leg die gelijkmatig op de bakplaat en rooster ze 25-30 minuten in de oven. Draai halverwege om.

Israëlische salade

Voor de salade snijd je de tomaat en komkommer (allebei zonder zaadlijst) in kleine blokjes. Meng die met zoveel munt en peterselie als je wilt en breng op smaak met zout en peper. Hoeveel je maakt is aan jou, dit is de basishoeveelheid. Maar het is de dag erna ook heerlijk, dus dubbel maken kan geen kwaad.

Tahin dressing

Je maakt je brood straks af met de tahin dressing. Die maak je door de tahin (pot goed doorroeren) te mengen met het citroensap en zoveel water als nodig is om je dressing goed vloeibaar te maken. Maak ‘ook weer niet te dun. Het is een beetje spelen met de hoeveelheden. Proef goed of er evt. nog extra citroensap bij moet.

Broodje sabich

Hierna is het slechts een kwestie van samenstellen. Smeer royaal hummus op het brood en beleg dit met de geroosterde aubergine. Daarop gaat salade en plakjes ei en je maakt het feest compleet met zoveel tahin dressing als je wilt. Tanden erin en genieten maar!

 

Gepubliceerd op 8 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.