Sabich (met geroosterde aubergine)



Het is een van de lekkerste dingen die ik ooit at in Tel Aviv. Een pita met sabich. Die verse pita stoppen ze vol met gefrituurde aubergine, ei, salade en tahin dressing. Werkelijk goddelijk. Ik zou willen dat het in Nederland ook op iedere straathoek te koop is. Tot dat gebeurt kun je het gelukkig ook thuis zelf maken. Maar ik maak mijn sabich in een iets gezondere versie, door de aubergine in de oven te roosteren in plaats van te frituren.

Omdat je in Nederland helaas niet overal goede verse pita kunt kopen gebruikte ik een lekker vers brood van de Turkse bakker. Maar aarzel niet om een verse pita met al dit lekkers te vullen. Het wordt hoe dan ook genieten.

Gezonde sabich

voor vier personen
2 smalle aubergines, in plakjes van ½ centimeter
2tl za’atar (AH of Midden-Oostenwinkel)
2el olijfolie
zout en peper
4 eieren, hardgekookt
4-8 el hummus (gekocht of zelfgemaakt)
1 lavash brood (Midden-Oostenwinkel) of 4 verse pita

voor de salade
4 tomaten
4 snackkomkommers
verse munt
verse peterselie
zout en peper

voor de tahindressing
2el tahin (AH of Midden-Oostenwinkel)
1-2 tl citroensap
water, zoveel als nodig
beetje zout

Sabich met geroosterde aubergine

Verwarm de oven voor en leg bakpapier op de bakplaat. Meng de olie en za’atar en wat zout en peper en hussel daar de plakjes aubergine door. Leg die gelijkmatig op de bakplaat en rooster ze 25-30 minuten in de oven. Draai halverwege om.

Israëlische salade

Voor de salade snijd je de tomaat en komkommer (allebei zonder zaadlijst) in kleine blokjes. Meng die met zoveel munt en peterselie als je wilt en breng op smaak met zout en peper. Hoeveel je maakt is aan jou, dit is de basishoeveelheid. Maar het is de dag erna ook heerlijk, dus dubbel maken kan geen kwaad.

Tahin dressing

Je maakt je brood straks af met de tahin dressing. Die maak je door de tahin (pot goed doorroeren) te mengen met het citroensap en zoveel water als nodig is om je dressing goed vloeibaar te maken. Maak ‘ook weer niet te dun. Het is een beetje spelen met de hoeveelheden. Proef goed of er evt. nog extra citroensap bij moet.

Broodje sabich

Hierna is het slechts een kwestie van samenstellen. Smeer royaal hummus op het brood en beleg dit met de geroosterde aubergine. Daarop gaat salade en plakjes ei en je maakt het feest compleet met zoveel tahin dressing als je wilt. Tanden erin en genieten maar!

 

Gepubliceerd op 8 januari 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...