De ultieme cheesecake van Miljuschka



Als ik aan Miljuschka denk denk ik aan cheesecakes. Koningin van de cheesecake mag je haar inmiddels wel noemen. In alle varianten heb ik ze van haar voorbij zien komen. Dat ze een prominente plek in haar boek Lekker Miljuschka innemen is dan ook niet verwonderlijk.

En eerlijk is eerlijk, nog nooit eerder lukte een cheesecake zó goed, als met haar recept. Ik deed er een klein beetje van mezelf nog bij en daarna ging ‘ie in één keer op. Heerlijk!

Voor Miljuschka’s cheesecake heb je nodig

Voor de bodem
100g zachte boter
100g suiker
1 ei
125g bloem
snuf zout

Voor de vulling
900g roomkaas (ja, echt)
250g suiker
5 eieren + 1 eidooier
50ml slagroom
1el maïzena
1tl vanille-extract
rasp van 1 limoen

Verder nodig:
Springvorm (26cm) – bakpapier – oven voorverwarmen op 180C (regulier) – nacht geduld

Boterkoekbodem voor je cheesecake

Bekleed de springvorm met het bakpapier. Ik deed alleen de bodem en vette de randen in met boter. Met een mixer klop je de suiker en boter tot een luchtig geheel. Mix dan het ei erdoor en roer daarna de bloem en zout erdoor tot je een korrelig geheel hebt. Druk dat op de bodem van je springvorm en bak het 20 minuten, in de voorverwarmde oven. Haal de bodem er daarna uit en zet de temperatuur naar 140C. Zet dan ook een bak met water op de bodem. Een magische truc blijkt, zodat je cheesecake niet barst.

Traditionele cheesecake vulling

Mix de roomkaas met de suiker tot een egaal beslag. Dan een voor een de eieren erdoor mixen. Als laatste de eidooier, slagroom, maïzena, vanille en limoenrasp erdoor mengen. Schenk dit op de gebakken bodem en bak ‘dan 2 uur, zonder de oven te openen. Zet dan de oven uit, nog steeds zonder de deur open te maken en laat de cheesecake in de oven afkoelen. Ik heb hier 4 uur voor genomen.

Ultieme limoencheesecake

Je kunt de cheesecake volgens Miljuschka ook de hele nacht in de oven laten, dan kleurt ‘ie alleen wel iets door. Ik heb ‘na 4 uur uit de oven gehaald en de nacht in de koelkast gezet. Haal ‘m, voor je de cheesecake serveert wel tijdig er weer uit. Op kamertemperatuur is ‘ie het lekkerst!

Gepubliceerd op 21 november 2016


9 reacties

  1. Brenda Andriese schreef:

    Gebruik jij om een speciale reden een vorm van 26 cm? In het originele recept wordt namelijk een 24 cm vorm gebruikt. Is er dan wel voldoende deeg voor de bodem?

  2. Anoniem schreef:

    Hoi, werk merk roomkaas raad jij aan?

  3. Pim schreef:

    Is de slagroom er onbewerkt bij gedaan? Of dient deze wel kort te worden geklopt?

  4. Sandra schreef:

    Heb de nacht geduld gemist. Staat nu net op 140 graden in de oven. Komt dat goed?

  5. Ibtiessem schreef:

    Gebruik je geen zure room of crème fraiche?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.