Dahl met spinazie



Dahl is heel stiekem eigenlijk gewoon de Indiase variant op onze erwtensoep. Deze maaltijdsoep heeft linzen als basis en daarnaast heel veel smaakmakers. Maar juist die smaakmakers maken het zo’n heerlijke maaltijd, want de geuren die je keuken vullen zijn watertandend lekker.

En net als met erwtensoep geldt voor dahl ook dat als je het een nachtje laten staan  dat alleen maar meer smaak aan je gerecht toevoegt.

Voor 6 personen
2el zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2el verse gember, geraspt (koop ongeveer stuk van 4cm)
1tl mosterdpoeder
1tl gemalen komijn
1el gemalen koriander
2tl kurkuma
1tl garam masala (toko)
400g linzen (ik gebruikte rode)
2 blikken tomaten op sap (á 400g)
1 liter water
2 bouillonblokjes (kip of groente)
1tl basterdsuiker
1kaneelstokje
verse spinazie (zak á 350g)

voor erbij: Naan

Dahl met spinazie

Voor je dahl zet je een grote soeppan op het vuur en verwarm daarin de olie. Fruit hierin 2-3 minuten de ui aan en voeg dan de knoflook toe die je nog een minuutje meebakt. Dan alle kruiden en specerijen toevoegen en 30 seconden meebakken, zodat ze hun geur en smaak af kunnen geven.

Vegetarisch linzengerecht

Nu gaan linzen, tomaten, water, bouillonblokjes, suiker en kaneelstokje erbij en breng je alles aan de kook. Vuur lager zetten, zodat het net nog pruttelt, deksel erop en een uur tot anderhalf uur laten pruttelen. Wil je de dahl meteen eten, laat dan opstaan tot de linzen gaar zijn (check na 1 uur)  terwijl je af en toe omroert. Voeg tot slot de spinazie toe, zoals hieronder aangegeven.

Efficiënt koken

Bereid je alles voor, maar eet je het op een later moment, zet dan na een uur het vuur uit en laat met deksel erop staan tot de volgende dag. Verwarm dan weer tot alles goed heet is, laat nog een kwartiertje pruttelen. Als laatste voeg je dan de spinazie tot, tot die is geslonken. De hoeveelheid spinazie bepaal je zelf. Wij houden ervan, dus gebruikte flink wat. Tot slot nog een drupje yoghurt, en dan serveer je de dahl met warme Naan of wat rijst.

Gepubliceerd op 4 maart 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.