Dahl met spinazie

Dahl is heel stiekem eigenlijk gewoon de Indiase variant op onze erwtensoep. Deze maaltijdsoep heeft linzen als basis en daarnaast heel veel smaakmakers. Maar juist die smaakmakers maken het zo’n heerlijke maaltijd, want de geuren die je keuken vullen zijn watertandend lekker.
En net als met erwtensoep geldt voor dahl ook dat als je het een nachtje laten staan dat alleen maar meer smaak aan je gerecht toevoegt.
Voor 6 personen
2el zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2el verse gember, geraspt (koop ongeveer stuk van 4cm)
1tl mosterdpoeder
1tl gemalen komijn
1el gemalen koriander
2tl kurkuma
1tl garam masala (toko)
400g linzen (ik gebruikte rode)
2 blikken tomaten op sap (á 400g)
1 liter water
2 bouillonblokjes (kip of groente)
1tl basterdsuiker
1kaneelstokje
verse spinazie (zak á 350g)
voor erbij: Naan
Dahl met spinazie
Voor je dahl zet je een grote soeppan op het vuur en verwarm daarin de olie. Fruit hierin 2-3 minuten de ui aan en voeg dan de knoflook toe die je nog een minuutje meebakt. Dan alle kruiden en specerijen toevoegen en 30 seconden meebakken, zodat ze hun geur en smaak af kunnen geven.
Vegetarisch linzengerecht
Nu gaan linzen, tomaten, water, bouillonblokjes, suiker en kaneelstokje erbij en breng je alles aan de kook. Vuur lager zetten, zodat het net nog pruttelt, deksel erop en een uur tot anderhalf uur laten pruttelen. Wil je de dahl meteen eten, laat dan opstaan tot de linzen gaar zijn (check na 1 uur) terwijl je af en toe omroert. Voeg tot slot de spinazie toe, zoals hieronder aangegeven.
Efficiënt koken
Bereid je alles voor, maar eet je het op een later moment, zet dan na een uur het vuur uit en laat met deksel erop staan tot de volgende dag. Verwarm dan weer tot alles goed heet is, laat nog een kwartiertje pruttelen. Als laatste voeg je dan de spinazie tot, tot die is geslonken. De hoeveelheid spinazie bepaal je zelf. Wij houden ervan, dus gebruikte flink wat. Tot slot nog een drupje yoghurt, en dan serveer je de dahl met warme Naan of wat rijst.
Gepubliceerd op 4 maart 2016