Citrus roerbak met kalkoen & voorjaarsgroente



Héél langzaam begin ik de Aziatische keuken een beetje in de vingers te krijgen en durf ik wat meer te experimenteren. Zo ontstond dan ook dit gerecht, dat ongetwijfeld totaal niet écht Aziatisch is maar ik kan je wel beloven dat het mega lekker is!

Het stond in no time op tafel en de borden gingen schoon op. Daar word ik, en jullie vast ook, heel blij van!

Citrus roerkbak kalkoenfilet

Voor 4 personen

50ml sojasaus (ik gebruik Kikkoman, minder zout)
1el oestersaus
2-3el citroensap
rasp van 1 citroen
2tl maïzena
150ml water
1tl geraspte gember
½ tl honing
1el zonnebloemolie
100g kastanje champignons, in kwarten
200g peultjes (niet koken!)
350g groene asperges, in grove stukken gesneden – kopjes apart bewaren
350g kalkoenfilet, in blokjes
½ – 1tl sesamolie

Maak je eigen roerbaksaus

Voor de roerbaksaus meng je de sojasaus, oestersaus, citroensap, -rasp, maïzena, gember, honing in een kommetje. Het water voeg je later toe! Verhit nu een grote koekenpan of wok met de zonnebloemolie en roerbak hierin de asperges 3 minuten op medium hoog vuur.

Voeg de champignons toe en bak die een minuutje mee aan. Dan de peultjes erbij en nog 3 minuten roerbakken. Haal de groente er dan uit en zet even apart. Zet ook een pan met water op om de rijst te koken, volgens gebruiksaanwijzing. Ik serveerde er Pandanrijst bij.

Roerbak met kalkoenfilet

Bak in dezelfde pan, met eventueel nog een klein drupje zonnebloemolie, de kalkoenfilet 4 minuutjes op hoog vuur aan. Dan vuur iets lager, roerbaksaus erbij en voeg dan meteen ook het water en de kopjes van de asperges toe. De saus bindt door de maïzena, maar als ‘ie te dik bindt kun je hem met wat water verdunnen. Laat 3 minuutjes pruttelen, breng verder op smaak met de sesamolie (begin eerst met een halve theelepel) en voeg dan de groente toe aan de rest.

Als alles goed warm is serveer je de roerbak met de pandanrijst en bestrooi je het geheel nog met wat geroosterd sesamzaad.
 

Gepubliceerd op 26 april 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.