Citrus roerbak met kalkoen & voorjaarsgroente



Héél langzaam begin ik de Aziatische keuken een beetje in de vingers te krijgen en durf ik wat meer te experimenteren. Zo ontstond dan ook dit gerecht, dat ongetwijfeld totaal niet écht Aziatisch is maar ik kan je wel beloven dat het mega lekker is!

Het stond in no time op tafel en de borden gingen schoon op. Daar word ik, en jullie vast ook, heel blij van!

Citrus roerkbak kalkoenfilet

Voor 4 personen

50ml sojasaus (ik gebruik Kikkoman, minder zout)
1el oestersaus
2-3el citroensap
rasp van 1 citroen
2tl maïzena
150ml water
1tl geraspte gember
½ tl honing
1el zonnebloemolie
100g kastanje champignons, in kwarten
200g peultjes (niet koken!)
350g groene asperges, in grove stukken gesneden – kopjes apart bewaren
350g kalkoenfilet, in blokjes
½ – 1tl sesamolie

Maak je eigen roerbaksaus

Voor de roerbaksaus meng je de sojasaus, oestersaus, citroensap, -rasp, maïzena, gember, honing in een kommetje. Het water voeg je later toe! Verhit nu een grote koekenpan of wok met de zonnebloemolie en roerbak hierin de asperges 3 minuten op medium hoog vuur.

Voeg de champignons toe en bak die een minuutje mee aan. Dan de peultjes erbij en nog 3 minuten roerbakken. Haal de groente er dan uit en zet even apart. Zet ook een pan met water op om de rijst te koken, volgens gebruiksaanwijzing. Ik serveerde er Pandanrijst bij.

Roerbak met kalkoenfilet

Bak in dezelfde pan, met eventueel nog een klein drupje zonnebloemolie, de kalkoenfilet 4 minuutjes op hoog vuur aan. Dan vuur iets lager, roerbaksaus erbij en voeg dan meteen ook het water en de kopjes van de asperges toe. De saus bindt door de maïzena, maar als ‘ie te dik bindt kun je hem met wat water verdunnen. Laat 3 minuutjes pruttelen, breng verder op smaak met de sesamolie (begin eerst met een halve theelepel) en voeg dan de groente toe aan de rest.

Als alles goed warm is serveer je de roerbak met de pandanrijst en bestrooi je het geheel nog met wat geroosterd sesamzaad.
 

Gepubliceerd op 26 april 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...