Citrus roerbak met kalkoen & voorjaarsgroente



Héél langzaam begin ik de Aziatische keuken een beetje in de vingers te krijgen en durf ik wat meer te experimenteren. Zo ontstond dan ook dit gerecht, dat ongetwijfeld totaal niet écht Aziatisch is maar ik kan je wel beloven dat het mega lekker is!

Het stond in no time op tafel en de borden gingen schoon op. Daar word ik, en jullie vast ook, heel blij van!

Citrus roerkbak kalkoenfilet

Voor 4 personen

50ml sojasaus (ik gebruik Kikkoman, minder zout)
1el oestersaus
2-3el citroensap
rasp van 1 citroen
2tl maïzena
150ml water
1tl geraspte gember
½ tl honing
1el zonnebloemolie
100g kastanje champignons, in kwarten
200g peultjes (niet koken!)
350g groene asperges, in grove stukken gesneden – kopjes apart bewaren
350g kalkoenfilet, in blokjes
½ – 1tl sesamolie

Maak je eigen roerbaksaus

Voor de roerbaksaus meng je de sojasaus, oestersaus, citroensap, -rasp, maïzena, gember, honing in een kommetje. Het water voeg je later toe! Verhit nu een grote koekenpan of wok met de zonnebloemolie en roerbak hierin de asperges 3 minuten op medium hoog vuur.

Voeg de champignons toe en bak die een minuutje mee aan. Dan de peultjes erbij en nog 3 minuten roerbakken. Haal de groente er dan uit en zet even apart. Zet ook een pan met water op om de rijst te koken, volgens gebruiksaanwijzing. Ik serveerde er Pandanrijst bij.

Roerbak met kalkoenfilet

Bak in dezelfde pan, met eventueel nog een klein drupje zonnebloemolie, de kalkoenfilet 4 minuutjes op hoog vuur aan. Dan vuur iets lager, roerbaksaus erbij en voeg dan meteen ook het water en de kopjes van de asperges toe. De saus bindt door de maïzena, maar als ‘ie te dik bindt kun je hem met wat water verdunnen. Laat 3 minuutjes pruttelen, breng verder op smaak met de sesamolie (begin eerst met een halve theelepel) en voeg dan de groente toe aan de rest.

Als alles goed warm is serveer je de roerbak met de pandanrijst en bestrooi je het geheel nog met wat geroosterd sesamzaad.
 

Gepubliceerd op 26 april 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.