Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree



Als voorgerecht van een vegetarisch menu is dit bladerdeegtaartjes met pompoenpuree een geweldig idee.

Het kerstmenu op Smulpaapje wordt altijd voorzien van suggesties wat je bij de gerechten kunt serveren. Voor het voorgerecht was het verzoek of ik iets lekkers kon bedenken dat past bij Texels Noorderwiend. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Want na een bezoek aan de brouwerij op Texel zelf, ben ik nog doller op dit bier dan ik al was. Zeker omdat het zo geweldig met eten gaat. Zoals bij dit bladerdeegtaartje met pompoenpuree. Een gouden combinatie!

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 1,5kg flespompoen
  • ½ el raselhanout kruiden (Midden Oosten winkel / AH/Souq)
  • 1-2el olijfolie
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 vormpjes, met losse bodem (ingevet)
  • blauwe kaas, naar smaak
  • geroosterde pompoenpitten

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
Voor erbij: 4 flesjes Texels Noorderwiend

Bereiding: 15 -25 minuten
Oventijd: 45 minuten + 15 minuten

vega kerstrecept

Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree

Begin met de pompoenpuree. Hiervoor snijd je de pompoen in stukken, maar laat de schil eraan zitten. Bewaar de pitten, die heb je straks nog nodig, maar verwijder de losse draden. Leg de pompoenstukken op een bakplaat en bestrooi met de kruiden en bedruppel met de olie. Wrijf ze even goed in. Rooster de pompoen nu 30-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Geroosterde pompoenpitten

De pompoenpitten was je af en droog je daarna. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met 1tl za’atar kruiden. Rooster ze de laatste 15 minuten met de pompoen mee in de oven en laat dan afkoelen.

Vegetarisch voorgerecht

Haal de bakplaat uit de oven, laat de pompoen even afkoelen. Schep die dan uit de schil en doe in een kom. Met een aardappelstamper maak je er nu een grove puree van. Breng op smaak met zout & peper.

Vouw het bladerdeeg in de vormpjes. Heb je blindbakvulling leg dan een klein stukje bakpapier op de bodem en doe hier wat blindbakvulling op, zodat dat niet omhoog rijst. Heb je die niet dan is een passend koffiekopje of eierdopje ook een manier (die moeten wel ovenproof zijn!). Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn en de randjes mooi zijn gerezen. Haal uit de oven, verwijder de vulling en laat afkoelen.


foto: Marrigt van der Valk

Bladerdeegtaartje met pompoen en Texels Noorderwiend

Tot zover kon je alles voorbereiden. Om de taartjes af te maken schep je pompoenpuree in de bladerdeegtaartjes en verkruimel je er de blauwe kaas, naar smaak over, en garneer met de pompoenpitten. Je kunt de taartjes zowel koud/lauw eten, als nog even in de oven zetten.

Serveer, natuurlijk!, met een lekker fris Texels Noorderwiend biertje voor de ultieme bier/spijscombinatie.

Texels biertje Noorderwiend

Het Noorderwiend bier van Texels wordt gemaakt met op Texel geoogst gerst. In het bier proef je citrus, onder andere door de curaçaoschillen (de schillen van de zure sinaasappel) die in het bier zitten. Vol & romig van smaak, maar tegelijkertijd lekker fris. Een mooie tegenhanger voor de zoete pompoen en de bite van de blauwe kaas. Wat ons betreft een fijne opening van het Smulpaapje kerstmenu.

Samenwerking

Dit recept maakte ik in samenwerking met Texels bier en werd exclusief bedacht en gemaakt om het Texels Noorderwiend te begeleiden in smaak.

 

Gepubliceerd op 6 december 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.