Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree



Als voorgerecht van een vegetarisch menu is dit bladerdeegtaartjes met pompoenpuree een geweldig idee.

Het kerstmenu op Smulpaapje wordt altijd voorzien van suggesties wat je bij de gerechten kunt serveren. Voor het voorgerecht was het verzoek of ik iets lekkers kon bedenken dat past bij Texels Noorderwiend. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Want na een bezoek aan de brouwerij op Texel zelf, ben ik nog doller op dit bier dan ik al was. Zeker omdat het zo geweldig met eten gaat. Zoals bij dit bladerdeegtaartje met pompoenpuree. Een gouden combinatie!

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 1,5kg flespompoen
  • ½ el raselhanout kruiden (Midden Oosten winkel / AH/Souq)
  • 1-2el olijfolie
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 vormpjes, met losse bodem (ingevet)
  • blauwe kaas, naar smaak
  • geroosterde pompoenpitten

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
Voor erbij: 4 flesjes Texels Noorderwiend

Bereiding: 15 -25 minuten
Oventijd: 45 minuten + 15 minuten

vega kerstrecept

Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree

Begin met de pompoenpuree. Hiervoor snijd je de pompoen in stukken, maar laat de schil eraan zitten. Bewaar de pitten, die heb je straks nog nodig, maar verwijder de losse draden. Leg de pompoenstukken op een bakplaat en bestrooi met de kruiden en bedruppel met de olie. Wrijf ze even goed in. Rooster de pompoen nu 30-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Geroosterde pompoenpitten

De pompoenpitten was je af en droog je daarna. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met 1tl za’atar kruiden. Rooster ze de laatste 15 minuten met de pompoen mee in de oven en laat dan afkoelen.

Vegetarisch voorgerecht

Haal de bakplaat uit de oven, laat de pompoen even afkoelen. Schep die dan uit de schil en doe in een kom. Met een aardappelstamper maak je er nu een grove puree van. Breng op smaak met zout & peper.

Vouw het bladerdeeg in de vormpjes. Heb je blindbakvulling leg dan een klein stukje bakpapier op de bodem en doe hier wat blindbakvulling op, zodat dat niet omhoog rijst. Heb je die niet dan is een passend koffiekopje of eierdopje ook een manier (die moeten wel ovenproof zijn!). Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn en de randjes mooi zijn gerezen. Haal uit de oven, verwijder de vulling en laat afkoelen.


foto: Marrigt van der Valk

Bladerdeegtaartje met pompoen en Texels Noorderwiend

Tot zover kon je alles voorbereiden. Om de taartjes af te maken schep je pompoenpuree in de bladerdeegtaartjes en verkruimel je er de blauwe kaas, naar smaak over, en garneer met de pompoenpitten. Je kunt de taartjes zowel koud/lauw eten, als nog even in de oven zetten.

Serveer, natuurlijk!, met een lekker fris Texels Noorderwiend biertje voor de ultieme bier/spijscombinatie.

Texels biertje Noorderwiend

Het Noorderwiend bier van Texels wordt gemaakt met op Texel geoogst gerst. In het bier proef je citrus, onder andere door de curaçaoschillen (de schillen van de zure sinaasappel) die in het bier zitten. Vol & romig van smaak, maar tegelijkertijd lekker fris. Een mooie tegenhanger voor de zoete pompoen en de bite van de blauwe kaas. Wat ons betreft een fijne opening van het Smulpaapje kerstmenu.

Samenwerking

Dit recept maakte ik in samenwerking met Texels bier en werd exclusief bedacht en gemaakt om het Texels Noorderwiend te begeleiden in smaak.

 

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…