Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree



Als voorgerecht van een vegetarisch menu is dit bladerdeegtaartjes met pompoenpuree een geweldig idee.

Het kerstmenu op Smulpaapje wordt altijd voorzien van suggesties wat je bij de gerechten kunt serveren. Voor het voorgerecht was het verzoek of ik iets lekkers kon bedenken dat past bij Texels Noorderwiend. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Want na een bezoek aan de brouwerij op Texel zelf, ben ik nog doller op dit bier dan ik al was. Zeker omdat het zo geweldig met eten gaat. Zoals bij dit bladerdeegtaartje met pompoenpuree. Een gouden combinatie!

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 1,5kg flespompoen
  • ½ el raselhanout kruiden (Midden Oosten winkel / AH/Souq)
  • 1-2el olijfolie
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 vormpjes, met losse bodem (ingevet)
  • blauwe kaas, naar smaak
  • geroosterde pompoenpitten

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
Voor erbij: 4 flesjes Texels Noorderwiend

Bereiding: 15 -25 minuten
Oventijd: 45 minuten + 15 minuten

vega kerstrecept

Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree

Begin met de pompoenpuree. Hiervoor snijd je de pompoen in stukken, maar laat de schil eraan zitten. Bewaar de pitten, die heb je straks nog nodig, maar verwijder de losse draden. Leg de pompoenstukken op een bakplaat en bestrooi met de kruiden en bedruppel met de olie. Wrijf ze even goed in. Rooster de pompoen nu 30-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Geroosterde pompoenpitten

De pompoenpitten was je af en droog je daarna. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met 1tl za’atar kruiden. Rooster ze de laatste 15 minuten met de pompoen mee in de oven en laat dan afkoelen.

Vegetarisch voorgerecht

Haal de bakplaat uit de oven, laat de pompoen even afkoelen. Schep die dan uit de schil en doe in een kom. Met een aardappelstamper maak je er nu een grove puree van. Breng op smaak met zout & peper.

Vouw het bladerdeeg in de vormpjes. Heb je blindbakvulling leg dan een klein stukje bakpapier op de bodem en doe hier wat blindbakvulling op, zodat dat niet omhoog rijst. Heb je die niet dan is een passend koffiekopje of eierdopje ook een manier (die moeten wel ovenproof zijn!). Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn en de randjes mooi zijn gerezen. Haal uit de oven, verwijder de vulling en laat afkoelen.


foto: Marrigt van der Valk

Bladerdeegtaartje met pompoen en Texels Noorderwiend

Tot zover kon je alles voorbereiden. Om de taartjes af te maken schep je pompoenpuree in de bladerdeegtaartjes en verkruimel je er de blauwe kaas, naar smaak over, en garneer met de pompoenpitten. Je kunt de taartjes zowel koud/lauw eten, als nog even in de oven zetten.

Serveer, natuurlijk!, met een lekker fris Texels Noorderwiend biertje voor de ultieme bier/spijscombinatie.

Texels biertje Noorderwiend

Het Noorderwiend bier van Texels wordt gemaakt met op Texel geoogst gerst. In het bier proef je citrus, onder andere door de curaçaoschillen (de schillen van de zure sinaasappel) die in het bier zitten. Vol & romig van smaak, maar tegelijkertijd lekker fris. Een mooie tegenhanger voor de zoete pompoen en de bite van de blauwe kaas. Wat ons betreft een fijne opening van het Smulpaapje kerstmenu.

Samenwerking

Dit recept maakte ik in samenwerking met Texels bier en werd exclusief bedacht en gemaakt om het Texels Noorderwiend te begeleiden in smaak.

 

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.