Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree

Als voorgerecht van een vegetarisch menu is dit bladerdeegtaartjes met pompoenpuree een geweldig idee.
Het kerstmenu op Smulpaapje wordt altijd voorzien van suggesties wat je bij de gerechten kunt serveren. Voor het voorgerecht was het verzoek of ik iets lekkers kon bedenken dat past bij Texels Noorderwiend. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen.
Want na een bezoek aan de brouwerij op Texel zelf, ben ik nog doller op dit bier dan ik al was. Zeker omdat het zo geweldig met eten gaat. Zoals bij dit bladerdeegtaartje met pompoenpuree. Een gouden combinatie!
Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen
- 1,5kg flespompoen
- ½ el raselhanout kruiden (Midden Oosten winkel / AH/Souq)
- 1-2el olijfolie
- 4 plakjes bladerdeeg
- 4 vormpjes, met losse bodem (ingevet)
- blauwe kaas, naar smaak
- geroosterde pompoenpitten
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
Voor erbij: 4 flesjes Texels Noorderwiend
Bereiding: 15 -25 minuten
Oventijd: 45 minuten + 15 minuten
Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree
Begin met de pompoenpuree. Hiervoor snijd je de pompoen in stukken, maar laat de schil eraan zitten. Bewaar de pitten, die heb je straks nog nodig, maar verwijder de losse draden. Leg de pompoenstukken op een bakplaat en bestrooi met de kruiden en bedruppel met de olie. Wrijf ze even goed in. Rooster de pompoen nu 30-45 minuten in de voorverwarmde oven.
Geroosterde pompoenpitten
De pompoenpitten was je af en droog je daarna. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met 1tl za’atar kruiden. Rooster ze de laatste 15 minuten met de pompoen mee in de oven en laat dan afkoelen.
Vegetarisch voorgerecht
Haal de bakplaat uit de oven, laat de pompoen even afkoelen. Schep die dan uit de schil en doe in een kom. Met een aardappelstamper maak je er nu een grove puree van. Breng op smaak met zout & peper.
Vouw het bladerdeeg in de vormpjes. Heb je blindbakvulling leg dan een klein stukje bakpapier op de bodem en doe hier wat blindbakvulling op, zodat dat niet omhoog rijst. Heb je die niet dan is een passend koffiekopje of eierdopje ook een manier (die moeten wel ovenproof zijn!). Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn en de randjes mooi zijn gerezen. Haal uit de oven, verwijder de vulling en laat afkoelen.
foto: Marrigt van der Valk
Bladerdeegtaartje met pompoen en Texels Noorderwiend
Tot zover kon je alles voorbereiden. Om de taartjes af te maken schep je pompoenpuree in de bladerdeegtaartjes en verkruimel je er de blauwe kaas, naar smaak over, en garneer met de pompoenpitten. Je kunt de taartjes zowel koud/lauw eten, als nog even in de oven zetten.
Serveer, natuurlijk!, met een lekker fris Texels Noorderwiend biertje voor de ultieme bier/spijscombinatie.
Texels biertje Noorderwiend
Het Noorderwiend bier van Texels wordt gemaakt met op Texel geoogst gerst. In het bier proef je citrus, onder andere door de curaçaoschillen (de schillen van de zure sinaasappel) die in het bier zitten. Vol & romig van smaak, maar tegelijkertijd lekker fris. Een mooie tegenhanger voor de zoete pompoen en de bite van de blauwe kaas. Wat ons betreft een fijne opening van het Smulpaapje kerstmenu.
Samenwerking
Dit recept maakte ik in samenwerking met Texels bier en werd exclusief bedacht en gemaakt om het Texels Noorderwiend te begeleiden in smaak.
Gepubliceerd op 6 december 2018