Biscotti met cranberry & pistache



Ik vergeet nooit meer de keer dat we in een afgelegen dorpje in Italië verse biscotti, rechtstreeks uit de oven aten. De knapperige buitenkant, nog iets zachte binnenkant. Het water loopt me alweer in de mond als ik er aan denk.

Met mijn versie van die verse biscotti zit het ook wel snor. En afhankelijk van hoe lang je ze na de eerste keer bakken nogmaals bakt eet je biscotti óf cantuccini. Genieten wordt het hoe dan ook!

Voor 2 bakplaten vol

275g bloem
200g kristalsuiker
1tl bakpoeder
¼ tl zout
3 eieren
100g pistache
150g gedroogde cranberries
100g witte chocolatechips

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Koekje van eigen deeg

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en eieren met een mixer. De nootjes rooster je even in een droge koekenpan en hak je daarna grof. Hak de cranberries ook iets fijner. Meng beiden en de chocola door het deeg. Dat deeg is overigens nog wat plakkerig, geen zorgen dat hoort zo.

Italiaanse koekjes

Doe het deeg op een bebloemd werkvlak en verdeel in twee stukken. Rol die langgerekt uit en leg ze op een bakplaat die je hebt voorzien van bakpapier. Leg beide rollen met ruimte ertussen erop en bak deze 35-40 minuten in de voorverwarmde oven, de je in temperatuur terugbrengt naar 150C

Biscotti

Haal de bakplaat uit de oven en leg de koeken op een rooster om 10 minuutjes af te koelen. Snijd ze daarna in dunne reepjes. Persoonlijk vind ik ze nu al súper lekker. Knapperig van buiten, nog lekker zacht van binnen. Maar je kunt ze ook nog een keer dubbelbakken. Hoe lang je dat doet hangt van je persoonlijke voorkeur af. Leg alle reepjes op de bakplaat (dit zal in twee keer gaan) en bak ze 15 minuten per kant. Je krijgt dan hele knapperige koekjes, die het meest weg hebben van cantuccini. Hoe korter je ze bakt per kant, hoe zachter de binnenkant blijft. Kies wat jij lekker vindt.

Koekje bij de thee

Laat de koekjes na het bakken op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Dit is overigens ook een super leuk culinair kadootje voor een verjaardag of met bijvoorbeeld kerst. Vers zijn ze natuurlijk het aller-lekkerst, maar in de trommel houd je ze met gemak een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 10 december 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.