Biscotti met cranberry & pistache



Ik vergeet nooit meer de keer dat we in een afgelegen dorpje in Italië verse biscotti, rechtstreeks uit de oven aten. De knapperige buitenkant, nog iets zachte binnenkant. Het water loopt me alweer in de mond als ik er aan denk.

Met mijn versie van die verse biscotti zit het ook wel snor. En afhankelijk van hoe lang je ze na de eerste keer bakken nogmaals bakt eet je biscotti óf cantuccini. Genieten wordt het hoe dan ook!

Voor 2 bakplaten vol

275g bloem
200g kristalsuiker
1tl bakpoeder
¼ tl zout
3 eieren
100g pistache
150g gedroogde cranberries
100g witte chocolatechips

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Koekje van eigen deeg

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en eieren met een mixer. De nootjes rooster je even in een droge koekenpan en hak je daarna grof. Hak de cranberries ook iets fijner. Meng beiden en de chocola door het deeg. Dat deeg is overigens nog wat plakkerig, geen zorgen dat hoort zo.

Italiaanse koekjes

Doe het deeg op een bebloemd werkvlak en verdeel in twee stukken. Rol die langgerekt uit en leg ze op een bakplaat die je hebt voorzien van bakpapier. Leg beide rollen met ruimte ertussen erop en bak deze 35-40 minuten in de voorverwarmde oven, de je in temperatuur terugbrengt naar 150C

Biscotti

Haal de bakplaat uit de oven en leg de koeken op een rooster om 10 minuutjes af te koelen. Snijd ze daarna in dunne reepjes. Persoonlijk vind ik ze nu al súper lekker. Knapperig van buiten, nog lekker zacht van binnen. Maar je kunt ze ook nog een keer dubbelbakken. Hoe lang je dat doet hangt van je persoonlijke voorkeur af. Leg alle reepjes op de bakplaat (dit zal in twee keer gaan) en bak ze 15 minuten per kant. Je krijgt dan hele knapperige koekjes, die het meest weg hebben van cantuccini. Hoe korter je ze bakt per kant, hoe zachter de binnenkant blijft. Kies wat jij lekker vindt.

Koekje bij de thee

Laat de koekjes na het bakken op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Dit is overigens ook een super leuk culinair kadootje voor een verjaardag of met bijvoorbeeld kerst. Vers zijn ze natuurlijk het aller-lekkerst, maar in de trommel houd je ze met gemak een paar dagen goed.

Gepubliceerd op 10 december 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!