Bij mij aan tafel van Nigella Lawson – review



Ver voordat eten mijn werk werd en ver voordat ik geen plek meer in mijn kast had voor de vele, vele kookboeken die ik inmiddels heb staan, stonden er al boeken van Nigella Lawson in. Samen met Nigel Slater en Jamie Oliver, is zij voor mij onderdeel van de Engelse holy trinity aan culinaire voorbeelden (los van Delia Smith, die weinigen in Nederland kennen)

Acht boeken stonden er al in de kast en recent werd daar Bij mij aan tafel (in het Engels, At my table) aan toegevoegd. Na een kortstondig superfood avontuur keert Nigella terug naar haar roots. Het geluk van thuiskoken, zoals de ondertitel van het boek luidt.

Nigella collectie.Smulpaapje

Bij mij aan tafel – Nigella Lawson

Als geen ander kan Nigella verhalen bij haar recepten vertellen. Het is ook de reden dat haar boeken in Nederland door een literaire uitgever worden uitgeven. In de inleiding neemt ze je mee in waarom dit boek is geschreven en hoe je het het beste kunt lezen. Geen thema’s, geen gegroepeerde recepten, “het warrige weerspiegelt beter hoe ik leef en kook”

Toch lijkt er wel iets van systematiek in, want het boek begint met een aantal recepten die prima als ontbijt geserveerd kunnen worden. Turkse eieren met yoghurt, wafels, bloedworst met aardappeltjes en eindigt met een aantal drankjes en cocktails. Daar tussen in salades, vleesgerechten, vegetarische gerechten, taarten en toetjes.

Verhalenverteller pur sang

Alle intro’s zijn niet alleen korte beschrijvingen van het recept/gerecht dat volgt, maar geven je ook een kijkje in haar denkwijze. Doorspekt van humor “als je je biefstuk well done wilt, moet je het zelf uitzoeken” en nuchterheid zal Nigella je nimmer een regel opleggen of voorschrijven hoe je iets moet doen.

Ze is er zelf ook wars van, maar is tegelijkertijd ook niet te beroerd toe te geven dat – na jaren twijfel – een vleesthermometer toch wel echt een goede aanschaf is.


inmiddels is mijn héle collectie Nigella boeken gesigneerd…

Eten voor alledag

Het boek staat vol recepten die prima door de week te maken zijn. Maar wil je uitpakken, kijk dan zeker ook even naar de recepten die iets meer tijd vragen (zoals de stoof van Mungbonen met linzen, of de lamsschouder met kruidenpasta).

Ik maakte uit het boek, als zondagse lunch, de 5spice slowroast (hoewel met procureur, in plaats van lam en op de BBQ in plaats van in de oven) en de sticky toffee pudding. Beiden een immens succes!

Eten verbindt

Nigella geeft volop credits aan de mensen én de recepten die haar geïnspireerd hebben. Ik hou van haar gulheid.  Ze pretendeert op geen enkel moment álles zelf te bedenken.

Ik hou ook van haar nuchterheid over haar eigen recepten. “Ik ben geen chef en er is níks mis met het zijn van een thuiskok, je bent niet “maar een thuiskok”. Het sluit zó nauw aan op mijn eigen (kokende) leven, het is zó inspirerend om je weer te beseffen dat er inderdaad niks mis is met koken op het niveau thuis, aan mijn tafel. Het was een goeie reality check, waarvoor dank!

Collectie Nigella niet compleet zonder Bij mij aan tafel

Dat is toch wel waar het op neer komt. Heb je al boeken van Nigella in huis, dan mag deze absoluut niet ontbreken. Heb je er nog geen, dan start je met dit nieuwe boek een hele mooie collectie, want voor mij is dit boek weer een échte Nigella .

Eten en recepten zonder gedoe, foto’s zonder opsmuk of frivole styling, mooie verhalen die je meenemen en hongerig maken, goeie recepten (ze kloppen altijd!) en vooral weer héél veel inspiratie om lekker te gaan koken!

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson wordt uitgegeven door Atlas Contact, kost € 34,99 en is in de boekhandel én online te koop

Gepubliceerd op 3 december 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!