Bij mij aan tafel van Nigella Lawson – reviewVer voordat eten mijn werk werd en ver voordat ik geen plek meer in mijn kast had voor de vele, vele kookboeken die ik inmiddels heb staan, stonden er al boeken van Nigella Lawson in. Samen met Nigel Slater en Jamie Oliver, is zij voor mij onderdeel van de Engelse holy trinity aan culinaire voorbeelden (los van Delia Smith, die weinigen in Nederland kennen)

Acht boeken stonden er al in de kast en recent werd daar Bij mij aan tafel (in het Engels, At my table) aan toegevoegd. Na een kortstondig superfood avontuur keert Nigella terug naar haar roots. Het geluk van thuiskoken, zoals de ondertitel van het boek luidt.

Nigella collectie.Smulpaapje

Bij mij aan tafel – Nigella Lawson

Als geen ander kan Nigella verhalen bij haar recepten vertellen. Het is ook de reden dat haar boeken in Nederland door een literaire uitgever worden uitgeven. In de inleiding neemt ze je mee in waarom dit boek is geschreven en hoe je het het beste kunt lezen. Geen thema’s, geen gegroepeerde recepten, “het warrige weerspiegelt beter hoe ik leef en kook”

Toch lijkt er wel iets van systematiek in, want het boek begint met een aantal recepten die prima als ontbijt geserveerd kunnen worden. Turkse eieren met yoghurt, wafels, bloedworst met aardappeltjes en eindigt met een aantal drankjes en cocktails. Daar tussen in salades, vleesgerechten, vegetarische gerechten, taarten en toetjes.

Verhalenverteller pur sang

Alle intro’s zijn niet alleen korte beschrijvingen van het recept/gerecht dat volgt, maar geven je ook een kijkje in haar denkwijze. Doorspekt van humor “als je je biefstuk well done wilt, moet je het zelf uitzoeken” en nuchterheid zal Nigella je nimmer een regel opleggen of voorschrijven hoe je iets moet doen.

Ze is er zelf ook wars van, maar is tegelijkertijd ook niet te beroerd toe te geven dat – na jaren twijfel – een vleesthermometer toch wel echt een goede aanschaf is.


inmiddels is mijn héle collectie Nigella boeken gesigneerd…

Eten voor alledag

Het boek staat vol recepten die prima door de week te maken zijn. Maar wil je uitpakken, kijk dan zeker ook even naar de recepten die iets meer tijd vragen (zoals de stoof van Mungbonen met linzen, of de lamsschouder met kruidenpasta).

Ik maakte uit het boek, als zondagse lunch, de 5spice slowroast (hoewel met procureur, in plaats van lam en op de BBQ in plaats van in de oven) en de sticky toffee pudding. Beiden een immens succes!

Eten verbindt

Nigella geeft volop credits aan de mensen én de recepten die haar geïnspireerd hebben. Ik hou van haar gulheid.  Ze pretendeert op geen enkel moment álles zelf te bedenken.

Ik hou ook van haar nuchterheid over haar eigen recepten. “Ik ben geen chef en er is níks mis met het zijn van een thuiskok, je bent niet “maar een thuiskok”. Het sluit zó nauw aan op mijn eigen (kokende) leven, het is zó inspirerend om je weer te beseffen dat er inderdaad niks mis is met koken op het niveau thuis, aan mijn tafel. Het was een goeie reality check, waarvoor dank!

Collectie Nigella niet compleet zonder Bij mij aan tafel

Dat is toch wel waar het op neer komt. Heb je al boeken van Nigella in huis, dan mag deze absoluut niet ontbreken. Heb je er nog geen, dan start je met dit nieuwe boek een hele mooie collectie, want voor mij is dit boek weer een échte Nigella .

Eten en recepten zonder gedoe, foto’s zonder opsmuk of frivole styling, mooie verhalen die je meenemen en hongerig maken, goeie recepten (ze kloppen altijd!) en vooral weer héél veel inspiratie om lekker te gaan koken!

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson wordt uitgegeven door Atlas Contact, kost € 34,99 en is in de boekhandel én online te koop

Gepubliceerd op 3 december 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!