Bij mij aan tafel van Nigella Lawson – reviewVer voordat eten mijn werk werd en ver voordat ik geen plek meer in mijn kast had voor de vele, vele kookboeken die ik inmiddels heb staan, stonden er al boeken van Nigella Lawson in. Samen met Nigel Slater en Jamie Oliver, is zij voor mij onderdeel van de Engelse holy trinity aan culinaire voorbeelden (los van Delia Smith, die weinigen in Nederland kennen)

Acht boeken stonden er al in de kast en recent werd daar Bij mij aan tafel (in het Engels, At my table) aan toegevoegd. Na een kortstondig superfood avontuur keert Nigella terug naar haar roots. Het geluk van thuiskoken, zoals de ondertitel van het boek luidt.

Nigella collectie.Smulpaapje

Bij mij aan tafel – Nigella Lawson

Als geen ander kan Nigella verhalen bij haar recepten vertellen. Het is ook de reden dat haar boeken in Nederland door een literaire uitgever worden uitgeven. In de inleiding neemt ze je mee in waarom dit boek is geschreven en hoe je het het beste kunt lezen. Geen thema’s, geen gegroepeerde recepten, “het warrige weerspiegelt beter hoe ik leef en kook”

Toch lijkt er wel iets van systematiek in, want het boek begint met een aantal recepten die prima als ontbijt geserveerd kunnen worden. Turkse eieren met yoghurt, wafels, bloedworst met aardappeltjes en eindigt met een aantal drankjes en cocktails. Daar tussen in salades, vleesgerechten, vegetarische gerechten, taarten en toetjes.

Verhalenverteller pur sang

Alle intro’s zijn niet alleen korte beschrijvingen van het recept/gerecht dat volgt, maar geven je ook een kijkje in haar denkwijze. Doorspekt van humor “als je je biefstuk well done wilt, moet je het zelf uitzoeken” en nuchterheid zal Nigella je nimmer een regel opleggen of voorschrijven hoe je iets moet doen.

Ze is er zelf ook wars van, maar is tegelijkertijd ook niet te beroerd toe te geven dat – na jaren twijfel – een vleesthermometer toch wel echt een goede aanschaf is.


inmiddels is mijn héle collectie Nigella boeken gesigneerd…

Eten voor alledag

Het boek staat vol recepten die prima door de week te maken zijn. Maar wil je uitpakken, kijk dan zeker ook even naar de recepten die iets meer tijd vragen (zoals de stoof van Mungbonen met linzen, of de lamsschouder met kruidenpasta).

Ik maakte uit het boek, als zondagse lunch, de 5spice slowroast (hoewel met procureur, in plaats van lam en op de BBQ in plaats van in de oven) en de sticky toffee pudding. Beiden een immens succes!

Eten verbindt

Nigella geeft volop credits aan de mensen én de recepten die haar geïnspireerd hebben. Ik hou van haar gulheid.  Ze pretendeert op geen enkel moment álles zelf te bedenken.

Ik hou ook van haar nuchterheid over haar eigen recepten. “Ik ben geen chef en er is níks mis met het zijn van een thuiskok, je bent niet “maar een thuiskok”. Het sluit zó nauw aan op mijn eigen (kokende) leven, het is zó inspirerend om je weer te beseffen dat er inderdaad niks mis is met koken op het niveau thuis, aan mijn tafel. Het was een goeie reality check, waarvoor dank!

Collectie Nigella niet compleet zonder Bij mij aan tafel

Dat is toch wel waar het op neer komt. Heb je al boeken van Nigella in huis, dan mag deze absoluut niet ontbreken. Heb je er nog geen, dan start je met dit nieuwe boek een hele mooie collectie, want voor mij is dit boek weer een échte Nigella .

Eten en recepten zonder gedoe, foto’s zonder opsmuk of frivole styling, mooie verhalen die je meenemen en hongerig maken, goeie recepten (ze kloppen altijd!) en vooral weer héél veel inspiratie om lekker te gaan koken!

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson wordt uitgegeven door Atlas Contact, kost € 34,99 en is in de boekhandel én online te koop

Gepubliceerd op 3 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.