Borrelen met Beemster kaas



Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank in no time gevuld.

Kaas voor bij de borrel is een van de meest verkochte borrelitems in de supermarkt. Niet gek ook, want niks is lekkerder dan kaas. Nee echt. Kaas is leven! Maar er is toch wel echt duidelijk verschil in kwaliteit als je kijkt naar kaas in de supermarkt. Dat maakt de Signature kazen van Beemster zo’n feest op je borrelplank, want ze zijn er in vier verschillende varianten. Op natuurlijke wijze en extra lang gerijpt, dat proef je dus écht!

Smaken Signature kazen Beemster

Voor de liefhebbers zijn er dus verschillende Beemster Signature kazen. Zo is er de heerlijk toegankelijke Aged, die 10 maanden heeft gerijpt en rijk is van smaak. Liever iets pittiger? Dan kies je de Extra Aged, die 18 maanden heeft gerijpt en een iets meer zilte smaak heeft. Houd je, net als ik, van zoutkristallen en een iets notige / zoete smaak, dan word je hartstikke blij van de Royaal Grand Cru, die 12 maanden heeft gerijpt. En echt oudere kaas fanaten, kiezen het schuitje met de X-O-, een borrelkaas die 24 maanden heeft gerijpt.

Je snapt dus, welke Beemster Signature kaas je ook kiest: het is een onmisbare toevoeging voor je borrelplank. Je vindt ze in de supermarkt in het borrelschap met de kwaliteitskazen.

Beemster borrelkaas

Borrelhapjes met kaas

Omdat ik er zelf van hou om, naast ‘zo’ te snoepen van blokjes kaas, ook te koken met kaas, heb ik 3 borrelhapjes voor je uit mijn reeks Borreltijd kookboeken. In ieder recept kun je de kaas van jouw voorkeur gebruiken, maar ik geef je ook een suggestie welke van de Beemster Signature kazen ik er het lekkerst in vind…

Dus naast lekker de Beemster Signature kaas uit het vuistje kun je met deze borrelhapjes je borrelplank verder aanvullen. Ik weet zéker dat je vanaf nu nog vaker gaat borrelen dan je wellicht al deed. Wat mij betreft is het áltijd borreltijd!

kaas borrelhapje beemster

Kaaskrokantjes met Beemster

Voor ongeveer 10 kaaskrokantjes
100 gr fijn geraspte pittige kaas, zoals de Beemster Signature kaas Extra Aged of X-O-
optioneel kruiden met:
1/8 tl gedroogde rozemarijn
1/8 tl gedroogde oregano
1/8 tl gedroogde basilicum
1/8 tl gedroogde tijm
1/8 tl knoflookpoeder

Verder nodig: een steker van 7 cm doorsnede – bakplaat met bakpapier – voorverwarmde oven op 200 C

Het is essentieel om je fijnste rasp te gebruiken, daarmee krijg je het beste resultaat. Rasp de kaas in een kom. Wil je de kaas verder op smaak brengen, dan meng je de kaas met de kruiden door alles goed om te schudden. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik ze zowel gekruid als puur verrukkelijk vind, dus kies jouw favoriete bereiding.

Leg je steker op het bakpapier en verdeel hierin een eetlepel van het kaasmengsel. Verdeel het mengsel gelijkmatig in de steker haal dan de steker weg. Herhaal tot de kaas op is en laat wat ruimte tussen de kaasrondjes.

Bak je kaaskrokantjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gesmolten en goudbruin zijn. Haal dan het bakblik uit de oven en laat je kaaskrokantjes afkoelen. Hevel ze voorzichtig over naar een rooster en laat volledig afkoelen zodat ze lekker krokant worden.

kaas uienbrood Susan Aretz

Kaas-uienbrood met Beemster

Dit heb je nodig voor je gekaramelliseerde uien:
300 gr fijn gesneden uienringen (ongeveer 4 uien)
20 gr boter

Karamelliseer de uien in de gesmolten boter. Dat duurt minimaal 15 minuten, maar langer mag. Belangrijk is dat je het vuur niet te hoog zet en de uien de kans geeft heel zacht en smaakvol te worden. Je houdt na het karamelliseren ongeveer 150 gram uien over. Laat dit afkoelen en maak in de tussentijd je deeg.

Dit heb je nodig voor je deeg:
500 gr bloem
7 gr gist
10 gr zout
1 tl kurkuma
¼ tl gemalen peper
¼ tl gerookt paprikapoeder
300- 325 ml handwarm water
2/3 van de gekaramelliseerde uien
200 gr geraspte Beemster kaas + 50 gram extra – de Aged of Royaal Grand Cru Signature kaas is perfect

Verder nodig: springvorm 20cm doorsnede (10 cm hoog) – bakpapier –voorverwarmde oven op 200C

Meng de bloem met de gist, zout en peper en giet beetje bij beetje het water bij. Begin met 300 ml, een beetje extra kan altijd nog. Ik kneed mijn deeg in de standmixer met een deeghaak, maar zonder standmixer kan het ook prima. Dan zet je je spierballen aan het werk en kneed je op een schoon aanrechtblad. Kneed je basisdeeg minimaal 10 minuten. Halverwege mag er 100 gram ui en 200 gram kaas bij.

Vorm een bal van je deeg en doe dit in een ingevette kom. Dek het af en laat rijzen tot je deeg verdubbeld is. Hoe lang dat duurt hangt af van de omstandigheden. Check na 45 minuten hoe het ervoor staat.

Haal je deeg uit de kom en kneed het nog een keer door. Maak er dan weer een bol van en leg die in je springvorm, die je hebt voorzien van bakpapier (ook de randen zijn daarmee bedekt). Strooi er nog 50 gram kaas en het laatste deel van je uienmengsel overheen en duw het er met je vingertoppen iets in. Laat ook dit nog een keer 45 minuten rijzen. Verwarm tot slot je oven voor en bak je kaas-uienbrood in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.

kaaskoekjes

Beemster kaaskoekjes

Dit heb je nodig voor een bakplaat vol:
100 gr zachte roomboter
¼ tl uienpoeder
¼ tl Cayenne poeder
¼ tl mosterdpoeder
¼ tl zout
¼ tl witte peper
200 gr geraspte kaas – de Beemster Signature Royaal Grand Cru is perfect hiervoor
1 rol vers bladerdeeg (40 x 24 cm)

verder nodig: bakplaat met bakpapier – foodprocessor –voorverwarmde oven op 200C

Mix de boter met de kruiden en geraspte kaas in je foodprocessor (of met een mixer) tot je een crèmige massa krijgt. Haal pas dan de bladerdeeg uit de koelkast, zodat die stevig genoeg blijft om straks te rollen. Rol de plak bladerdeeg op het onderliggende bakpapier met een deegroller nog iets dunner uit en smeer de kaascrème hier gelijkmatig over uit.

Snijd het bladerdeeg nu in vier gelijke delen en rol deze in de breedte zo strak mogelijk op. Het helpt om het papier onder het bladerdeeg te gebruiken als startpunt. Wikkel iedere rol in plasticfolie en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor en voorzie je bakplaat van bakpapier. Snijd de rollen deeg in plakjes van een halve centimeter en leg de kaaskoekjes op het bakpapier. Laat genoeg afstand tussen de koekjes, want ze lopen tijdens het bakken nog uit.

Bak de kaaskoekjes 15 minuten, tot ze een diepe goudbruine kleur hebben. Haal de bakplaat uit de oven en leg de kaaskoekjes op een rooster om daar af te koelen, zodat ze lekker krokant worden. Herhaal met de resterende kaaskoekjes als je ze niet tegelijk in de oven kunt bakken. Bewaar de kaaskoekjes in een luchtdichte verpakking. Mochten ze niet in één keer opgaan natuurlijk 😉

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Beemster kaas

Gepubliceerd op 2 november 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.