Bananabread, gemaakt met kokosmeel (glutenvrij)
Wat staat er bij jou in de voorraadkast, waarvan je geen idee hebt wat je er mee moet. Dat vroeg ik onlangs op Facebook in het kader van Eerste Hulp bij VoorraadMonsters. Kokosmeel, zei Lisenka, daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken.
Dus toog ik naar de winkel, dook de keuken in en na wat geëxperimenteer – de pancakes waren niet zo’n succes haha – bleek het een heerlijk bananabread op te leveren.
Voor één (glutenvrij) bananabread
3 rijpe bananen, ongeveer 300g
1tl vanille
75g pindakaas
2 eieren
75g kokosmeel
½ tl bakingsoda
½ tl bakpoeder
¼ tl zout
50g walnoten, in stukjes
Verder nodig: bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)
Glutenvrij bananenbrood
Mix de bananen met de vanille, pindakaas en eieren. In een aparte kom meng je de rest van de ingrediënten. Doe die bij je bananenmengsel en meng even goed door. Doe dit in je voorbereid bakblik.
Kokosmeel, wat maak ik er mee
Omdat kokosmeel extreem veel vocht opneemt zul je zien dat je eigenlijk niet genoeg hebt om een heel blik te vullen. Je kunt het prima voor 2/3 in het blik doen, in de oven loopt het niet uit. Je hebt dan een iets kleinere cake, maar de smaak blijft hetzelfde. Heb je een kleiner cakeblik, dan is dat nog handiger.
Bakken met kokosmeel
Bak de cake ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot mooi goudbruin en gaar (controleer dit even door een satéprikker erin te steken. Komt die er schoon uit, dan is je cake gaar) Haal de cake uit de oven en laat nu in het blik afkoelen. Haal met bakpapier en al daarna uit het blik en laat op een rooster afkoelen. Vers geserveerd het allerlekkerst!
Wat is kokosmeel
Je vraagt je wellicht af wat kokosmeel nu eigenlijk is? Heel simpel, het is meel van het gedroogde en gemalen vlees van een kokosnoot. Eigenlijk is het het bijproduct, omdat de kokosnoot vaak vooral gebruikt wordt voor zijn melk en water. Daarnaast is kokosmeel glutenvrij, wat het een fijn alternatief maakt voor mensen die daar op letten.
Omdat het wel extreem absorberend is heb je er minder van nodig dan gewone tarwebloem, en gebruik je extra vocht (veelal eieren) om dat te compenseren.
Gepubliceerd op 15 juni 2017
4 reacties
Het ziet er lekker uit,
Maar wat kan ik gebruiken ter vervanging van pindakaas?
dat is een lastige vraag, aangezien ik het recept hier (lang geleden) mee gemaakt heb en ik ook niet weet waar je dan wel van houdt.
Dankjewel voor dit super recept Susan! Dit heeft al ontelbare keren in de oven gestaan. Heerlijk! En lekker simpel om te maken en om mee te variëren.
Gr Christa
wat super om te horen!