Aziatische pulled pork met bao buns

Dat je met pulled pork álle kanten op kunt liet ik je al eerder zien, maar ik had er nog nooit een Aziatische versie van gemaakt. Tot nu! En dat was een groot succes.
Ook dit recept kun je weer zowel op de barbecue, als in de oven maken. Kies voor de beste kwaliteit vlees die je je kunt veroorloven, want dat maakt echt alle verschil. En natuurlijk geef ik je ook weer een tip voor wat je met eventuele restjes kunt doen.
Pulled pork voor 3x een avondmaaltijd van minstens 4 grote eters
Voor de marinade
4el sojasaus (Kikkoman, minder zout)
1el chilipoeder
2el five spice kruiden (o.a. bij AH)
1 ½ el suiker
1el knoflookpoeder
1el uipoeder
4cm gember, geraspt
2el sesamolie
2kg varkensprocureur
Voor erbij
Bao buns (toko)
komkommer, in dunne reepjes (zonder zaadlijst)
winterwortel, in dunne reepjes
Lenteui, in dunne reepjes
Hoisinsaus (optioneel)
Verder nodig: braadslee, aluminiumfolie, vleesthermometer, oven of BBQ op 170C voorverwarmd
Asian style pulled pork
Meng alle ingrediënten voor de marinade en bedek de procureur hiermee. Laat een aantal uren of een nacht afgedekt in de koelkast staan. Als je de oven of barbecue voorverwarmt haal je het vlees eruit, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Pulled pork uit de oven of van de barbecue
Leg in de braadslee een stuk aluminiumfolie, dat zo groot is dat je het vlees erin kunt verpakken. Leg daar dan nog een stuk folie op, maar overdwars, zodat je vier uiteinden hebt om het vlees goed in te pakken. Leg het vlees op het folie en schenk de marinade erover en wrijf het vlees goed in. Breng de vier kanten van het folie omhoog en sluit de bovenkant. Het hoeft niet strak om het vlees te zitten.
Braad het vlees nu – in de oven of (indirect) op de BBQ – tot de kerntemperatuur 82C is. Dit heeft ongeveer 4-5 uur nodig, maar houd de thermometer goed in de gaten. Neem de braadslee daarna uit de oven (of van de BBQ) en maak het folie voorzichtig open.
Lekkerste vleesjus
Vang het vocht op in een kommetje, dat is heerlijk! Als de jus is afgekoeld kun je het vet er heel makkelijk afscheppen. Deze jus is geweldig om te bewaren, want je warmt er – als je restjes hebt – super gemakkelijk het vlees weer in op!
Je bent er bijna!
Leg het vlees nu terug in de braadslee, besprenkel met ongeveer een eetlepel honing en zet – onafgedekt – een kwartiertje terug in de oven (of op de BBQ) zodat er nog een lekker, knapperige korst op het vlees kan komen. Laat het dan nog even 10 minuten op je aanrechtblad rusten voor je het vlees uit elkaar trekt met twee vorken. Serveer met warme bao buns, reepjes komkommer, wortel en lente ui en voor de liefhebber met Hoisin saus erbij. Kun je geen bao buns (bij de toko) vinden dan kun je ook kiezen voor de dunne pancakes waar normaliter pekingeend in geserveerd wordt.
Restjes pulled pork
Wij aten de restjes de dag erna, opgewarmd in een paar lepels van de jus, met gekookte rijst en sperzieboontjes. Heerlijk!
Gepubliceerd op 14 maart 2018