TONY – van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar



Synopsis documentaire TONY

De documentaire vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kind slavernij in de cacao-industrie. Hun reis op weg naar een slaafvrije cacaowereld begint in 2003 als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Tony  combineert een schat aan archiefmateriaal met nieuwe filmbeelden om een zowel grappige als ontroerende, maar bovenal inspirerende ontstaansgeschiedenis te reconstrueren.

De film laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit een wereldwijd systeem te elimineren. Maar het is niet onmogelijk. Met een grote dosis humor en een niet aflatend  doorzettingsvermogen weten de journalisten hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt te brengen. Het merk ‘Tony’s Chocolonely’ groeide de afgelopen tien jaar uit tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. (bron: persbericht)

Focus op het verhaal áchter de chocolade

De documentaire gaat 14 april aanstaande in premiére en zal in 40 bioscopen te zien zijn. Wij mochten ruim daarvoor de film al zien tijdens een speciale persvoorstelling in het Ketelhuis in Amsterdam. Mede oprichter Maurice Dekkers en huidige directeur Henk-Jan Beltman waren erbij. Zenuwachtig maar ook trots, zo vertelt Beltman na afloop.

De film maakt de cirkel rond van 10 jaar Tony’s. Een goed moment om het verhaal áchter de populaire reep weer in het zonnetje te zetten. Ontnuchterend ook, want het ideaal waarmee de mannen destijds startte – 100% slaafvrije chocola – is nog steeds geen realiteit.

“Iedereen kan een Tony zijn”

Een inspirerende documentaire is het zeker. Vanaf de 1e archiefbeelden, tot de interviews tussendoor ben je geboeid. Door het verhaal, door de bravoure, door de naïviteit, door de humor en zelfs door de realiteit. Nee, de wereld is niet 180 graden veranderd maar de mannen hebben hun aandeel erin wel genomen en op kleinere schaal wel degelijk dingen veranderd.

Kan de keten niet worden aangepast, dan maken we een eigen keten! Is de overkoepelende coöperatie niet betrouwbaar, dan gaan we rechtstreeks zaken doen met de cacaoboeren. Stapje voor stapje naar hopelijk, uiteindelijk toch 100% slaafvrije chocola.

Een betere wereld begint bij jezelf!

Het is een prachtig streven, van een merk dat méér is dan alleen goddelijke chocola. Deze documentaire is dan ook absoluut het bekijken waard. Want willen we niet allemaal de wereld een klein beetje beter maken? Of zoals regisseur Benthe Forrer zegt “ik vind het nog steeds belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Omdat ik er nog steeds in geloof dat we iets in gang hebben gezet waarmee we de wereld een klein beetje beter kunnen maken. En omdat dit verhaal een inspiratiebron wil zijn voor anderen die ook een verhaal te vertellen.”

Dat laatste kan ik meer dan beamen, dat effect heeft het op mij zeker gehad! Kortom, ga die film zien! De trailer bekijk je alvast hier en hier zie je ook in welke bioscopen de film vanaf 14 april draait.

Gepubliceerd op 29 maart 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.