Tips voor Ameland



Als je zin hebt om een paar dagen naar Ameland te gaan, dan heb ik tips voor je. Want Ameland is, om meerdere redenen, een heerlijk Waddeneiland.

Wij waren er het afgelopen Pinksterweekend, net als héél veel andere toeristen. De grap is dat ik op de boot vreesde voor drukte, maar dat in de praktijk enorm is meegevallen. Ondanks dat Ameland niet een mega groot eiland is.

Boot naar Ameland

Maar om te beginnen moet je natuurlijk Ameland wel opkomen, dat betekent dus met de boot. Er zijn twee opties; de gewone veerdienst of de sneldienst. Op de gewone veerdienst kun je in principe ook met auto, maar als je dat wilt is het slim om dit ruimschoots vantevoren te boeken. Er zijn beperkte autoplekken. De sneldienst is er alleen voor personen en je bent er  – zoals de naam al doet vermoeden – iets sneller dan met de reguliere veerdienst.

Persoonlijk vonden wij het niet nodig om met de auto naar Ameland te komen. Ja, dan moet je wat slimmer omgaan met wat je meeneemt aan bagage. Maar het eiland is klein genoeg om alles na aankomst met de fiets te doen en groot genoeg dat je er alle boodschappen kunt kopen die je nodig hebt. Voordat je op de boot stapt parkeer je je auto op een van de twee parkeerterreinen in de haven van Holwerd. Ben je op tijd dan is P1 het handigst en dichtstbij. Vanaf P2 rijden om de 10 minuten touringcars die je naar de haven brengen. Beide parkeerplaatsen kosten € 6,- per dag. Dit reken je af als je vertrekt.

strand Ameland

Vervoer op Ameland

Met een passagiersticket voor de boot (zonder auto dus) kun je iedere boot pakken die in de haven ligt. Ze gaan in principe één keer per uur en je doet er ongeveer 50 minuten over. In de haven van Ameland staan keurig al bussen te wachten, die je naar alle kanten van het eiland brengen. Je gebruikt je ov-kaart of koopt in de bus een retourtje. Prima geregeld dus!

Wat je absoluut wel wilt doen als je zonder auto naar Ameland gaat is een fiets huren. Dat kan werkelijk óveral op het eiland en kost geen drol (afhankelijk van het type fiets dat je huurt). Wij hadden twee fietsen met 7 versnellingen van vrijdag t/m dinsdag voor € 48,-. En hoewel ik niet perse pro e-bike ben is het op Ameland toch niet zo’n heel gek idee om dat wel te doen. Want jongens wat kan het er waaien!

Tips voor Ameland

Tips voor wat je op Ameland kunt doen zijn er volop! Wij hadden dit weekend ook geboekt om even te relaxen, maar zijn daarnaast in de middag wel ook lekker op pad geweest. Omdat we een appartementje hadden geboekt in Nes – lekker centraal op het eiland – konden we, letterlijk, alle kanten van het eiland op.

Fietsen naar de vuurtoren, via de duinen en het schelpjespad, is zeker een aanrader. Het is 10 kilometer vanaf het strand van Nes, dus echt een prima fietstochtje. Jammer wel van de fikse tegenwind op de terugweg… maar gewoon lekker met regelmaat even stoppen en genieten van het uitzicht en de zeelucht inademen. Die vuurtoren kun je ook beklimmen, voor een adembenemend uitzicht op Ameland.

Vuurtoren Ameland

Voordat we bij de vuurtoren arriveerden hadden we er al een tussenstop opzitten bij de Kaasboerderij in Ballum. Huisgemaakte boerenkaas, heerlijk ijs en andere lekkernijen kun je hier inslaan. Uiteraard is er kaas voor mee naar huis gekocht!

kaas ameland

In Hollum, waar ook de vuurtoren staat, zit in het dorp bakkerij de Boer waar we suikerbrood en eierkoeken kochten. Na één hap al spijt dat ik niet meer suikerbrood had gekocht, om ook mee naar huis te nemen. Zó lekker! Gelukkig staat de bakker in Nes ook bekend om zijn suikerbrood, dus daar kochten we op de laatste dag een vers suikerbrood voor thuis.

Nes is sowieso ontzettend leuk om door heen te wandelen. Leuke boetiekjes (waar we voor onze puber echt een hele leuke outfit kochten), lekkere restaurantjes (er is natuurlijk ook geborreld dit weekend) en voor onze pubers de evenementenhal met spelletjes. In het Chocolade atelier dat je hieronder op de foto ziet koop je meer dan chocola! De Amelandse schaapjes zijn té cute en ik kocht er een toffe armband. Zeker even binnenlopen dus.

Nes

Uit eten op Ameland

Qua uit eten ben ik echt verrast door Ameland. De eerste avond aten we bij Sjoerd, op het strand van Nes. Hoewel het eruit ziet als een reguliere strandtent moet je er echt een avond gaan eten, want de kaart is top met voor ieder wat wils. Ik at er echt gewéldige shortribs, de puber een top burger, en ook de saté was super. En ja, de toetjes waren ook on point. Heerlijke eerste avond zo!

Sjoerd Ameland

De dag erna hebben we gegeten bij Stranders, in Buren. Tien minuutjes fietsen vanuit Nes. Een restaurant met heel veel vis en schaal-/schelpdieren op het menu, maar ook niet viseters komen aan hun trekken. We bestelden vooral lekker wat kleine gerechtjes om te delen, waarbij eigenlijk alles gewoon super op smaak was. Daarna voor de pubers nog kibbeling en wij aten de grote gamba’s in knoflook. Heel veel knoflook. Maar zó lekker. Absoluut een aanrader dus!

voorgerechten Stranders

Voor alle restaurants geldt overigens wel dat het slim is om op tijd te reserveren, want alles zit snel vol, zeker tijdens een (Pinkster)weekend.

Ameland met slecht weer

We hadden de pech dat onze laatste dag, letterlijk, in het water viel. Nu is dat voor pubers alleen maar een prima excuus om hun bed niet uit te komen (en voor mij om dit artikel te schrijven). Mocht je met slecht weer toch iets willen ondernemen op Ameland, dan zijn er meerdere musea waar je naar toe kunt.

Zoals het Natuurmuseum, met voor mooie dagen een blote voetenpad om het museum heen. Of ga bij de Koren- en Mosterdmolen kijken hoe ze meel malen en mosterd maken. Het Maritiemmuseum laat je kennis maken met onder meer reddingsacties en een paar keer per jaar worden er demonstraties gegeven met de reddingsboot, die door paarden de zee in wordt getrokken.

En zo zijn er echt nog véél meer opties. Op de site van de VVV vind je een overzicht van alle musea op Ameland.

Verrassend Ameland

Ik ben echt verrast door Ameland, zeker omdat het zo ontzettend lang geleden was dat ik er ben geweest en in de tussentijd vooral op Texel ben geweest. Heb je aanvullende tips, laat ze dan vooral hieronder achter. Daar kan iedereen dan weer z’n voordeel mee doen.

Gepubliceerd op 6 juni 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.