Tijd voor culinair TexelTexel duinen Smulpaapje

De boot naar Texel

Er is geen mooier begin van je vakantie op Texel dan met de boot de oversteek maken. In nog geen 20 minuten ben je al aan de overkant en kan je vakantie beginnen. De boottocht kan als voetganger, met de fiets en ook met de auto. Reserveer je ticket online en ben tijdig in de haven, zodat je zeker weet dat je meekunt!

Openbaar vervoer op Texel

Kom je te voet, dan is er in de Haven op Texel een bus die het hele eiland rondrijdt. Ik nam ‘m naar de Koog en stapte 20 minuten later, na al wat eerste glimpsen van het eiland te hebben opgevangen, uit voor de deur van mijn hotel voor het weekend. Er zijn ook voldoende ov-chip oplaadpunten op Texel, dus je kunt met het openbaar vervoer een heel eind komen. En daarna huur je lekker, op een van de vele verhuurplekken, een fiets voor de rest van je verblijf.

TijdvoorTexel_strand deKoog Smulpaapje

Overnachten op Texel

Je kunt op Texel op werkelijk alle mogelijke manieren overnachten. Er zijn campings, bed & breakfasts, kamers, hotels. Noem maar op! Het VVV van texel heeft al deze overnachtingen goed in kaart gebracht en je kunt ook rechtstreeks via hen boeken, kijk dus vooral even op de site van het VVV en wie weet vind je wel een mooie last minute voor de komende (herfst)vakantie op Texel!

Ik verbleef het weekend in het prachtige Grand Hotel Opduin. Jongens, wat een feestje. Op loopafstand van het strand, een geweldig ontbijtbuffet en heerlijke kamers. Een aanrader!

Culinair Texel

Maar Texel heeft dus, voor mij onverwacht, culinair ongelofelijk veel te bieden. Op het eiland zijn maar liefst 150 !!! restaurants te vinden. Honderd-vijftig! Maak daar maar eens een keuze uit. Natuurlijk zijn er redelijk wat ’toeristenrestaurants’ te vinden, waar je vooral lekker snel wat eet.

Texel Culinair Charp Food_Smulpaapje
Gerechtje van Charp Food Tx tijdens Texel Culinair 2017

Maar er zijn ook een groot aantal top restaurants te vinden, waar je culinair tot in je tenen kunt genieten. En wat zo tof is, ook voor kinderen zijn er genoeg restaurants te vinden waar je meer kunt eten dan alleen het standaard kindermenu. Reden genoeg dus om, als je op Texel bent, een avond lekker uit eten te gaan!

Kaasboerderij Wezenspyk

Ga je een paar dagen naar Texel dan moét je naar kaasboerderij Wezenspyk. En ja, dat moet. Want deze kaasboerderij maakt, in mijn ogen, de aller-, állerlekkerste kaas! Op dinsdag en donderdag kun je er een rondleiding krijgen en leer je over hoe hun kaas gemaakt wordt. Weet jij bijvoorbeeld waarom een kaas bij voorkeur rond is?!. Op maandag staan ze op de markt in Den Burg.

Wezenspyk waxen vd kazen_Smulpaapje
Het waxen van de kazen gebeurt allemaal nog handmatig

Mijn advies; koop een aantal stukken kaas om mee naar huis te nemen. En niet maar eentje, zoals ik helaas deed. Die is namelijk op voor je het weet en dan zit je zonder…. Ze kunnen de kaas vacuümtrekken, dus dan blijft ‘ie een hele tijd goed. Kaasboerderij Wezenspyk vind je aan de Hoornderweg 29 1791 PM Den Burg Texel

Texels lamsvlees

Met 16.000 schapen en lammeren op Texel is het niet zo gek dat de reputatie van lamsvlees van Texel enorm goed is. Door de zilte lucht en hun voeding smaakt Texels lam echt fantastisch! Wij leerde van de slager van Slagerij Goënga hoe je een lam uitbeent en wat er met welk deel van het vlees gemaakt kan worden. Super interessant!

Texels lamsvlees Smulpaapje

Zuiglam mag, volgens Texelse begrippen, maximaal 100 dagen oud zijn. Daarna is het gewoon lamsvlees (of weidelam) en vanaf een jaar wordt het schapenvlees genoemd. Op Texel wordt 60-80% van het lamsvlees door toeristen gegeten. Wil je trouwens – net als ik – lamsvlees mee naar huis nemen, dan kan dat. Bij de slager (die je vindt in de Spar in Den Hoorn) kun je het vlees vacuüm laten trekken en mee naar huis nemen.

TX gin – Stokerij Texel

Al op de eerste avond van Texel Culinar (waarover zodadelijk meer) was me de Texelse gin al opgevallen. Een milde gin, met een rijke smaak. Zeker in combinatie met de (eigengemaakte) tonic die er tijdens het festival bij werd geschonken. Wat blijkt, de gin wordt op Texel gestookt en wij namen er een kijkje in de stokerij. Wat een te gek verhaal om te horen, hoe 2 ondernemers vanuit ogenschijnlijk niets (het plan was om friet te gaan produceren…) een zeer succesvol ginmerk hebben opgebouwd.

TX gin Texel culinair Smulpaapje

Ook hier ging ik niet met lege handen naar huis (één fles maar hoor, niet de hele krat zoals je hieronder ziet), want deze gin is ook op het vastenland heerlijk. In combinatie met Fever Tree elderflower tonic, of zoals zij mij tipte met gingerale, munt & limoen. Op Texel o.a. in de slijter en bij de Jumbo te koop, maar gelukkig ook online

TX gin_Susan Aretz

Texel Culinair

En dan natuurlijk de reden dat ik op Texel was. Het tweede weekend van september is er jaarlijks Texel Culinair. Waar een groot deel van de restaurants van Texel hun kunsten laten zien in de dorpskern van De Koog. Dit jaar waren er bijna 30 restaurants, die allemaal in het thema groente, een of meerdere gerechtjes in de aanbieding hadden.

Gusta_Texel culinair Smulpaapje
Een van de gerechtjes van winnaar Gusta (ik heb deze gewoon maar meteen 2x gegeten….)

En dat deden ze verdomd goed. Wat een hoog niveau! Zorg voor een lege maag, zorg dat je het hele weekend geen andere eetplannen hebt en eet een hapje bij iedere stand. Niet alleen word je dan culinair enorm verrast, de prijs/pret verhouding klopt voor de volle 100%.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Waar ik op veel culinaire festivals vind dat je eigenlijk te veel betaalt voor te weinig, is dat tijdens Texel Culinair echt verrassend goed in balans. Muntjes kosten € 2,- en gerechtjes zijn er al vanaf 1 muntje. Ik heb maximaal 3 muntjes voor een gerechtje betaald, maar dan was de kwaliteit én de portie het ook meer dan waard. Drankjes, zoals wijn en een GinTonic, kosten gemiddeld 2 muntjes (1 muntje statiegeld voor het glas, als je die nog niet hebt). Daar kun je ook echt niks over zeggen!

Winnaars Texel Culinair 2017

De gerechtjes tijdens Texel Culinair worden beoordeeld door een jury, dit jaar door culinair journalist Jacques Hermus, foodie en blogger Claartje Schröder van Foodness en de publieksjury vertegenwoordigd door Bas Renooy. En in drie categorieën wordt uiteindelijk een winnaar uitgeroepen. Alle winnaars vind je op de site van Texel Culinair  Bij alle 3 de winnaars heb ik gegeten en kan ik alleen maar beamen dat het verrukkelijk was!

Bosq Texel Smulpaapje
Een van de gerechtjes, zoals gegeten tijdens de lunch bij BOSQ

Uit eten bij BOSQ

Bij de nummer 3 van het beste gerecht, BOSQ, mocht ik tijdens dit weekend ook genieten van een verzorgde lunch. En ook daar werd ik verrast. Door de prachtige gerechten, door de creativiteit ervan en natuurlijk ook omdat het erg lekker was 😉

En hoe tof, ook bij BOSQ zijn kleine Smulpaapjes meer dan welkom. Kunnen ze kiezen van een eigen kinderkaart, of lekker een aangepaste portie van de reguliere kaart eten. Super!

Tijd voor Texel

Hoewel je natuurlijk weet dat Texel mooi is – Jochem Myjer noemt het niet voor niets het Ibiza van het Noorden – ben ik tóch verrast door Texel. En alleen maar in positieve zin. In ons eigen landje ben je écht weg als je op Texel bent. De natuur is prachtig, met méters lange kust. De mensen zijn er super vriendelijk. Gastronomisch gezien kom je in alle facetten aan je trekken. En dan kun je ook nog eens naar huis met een auto (of in mijn geval, uitpuilend koffer) vol lokale lekkernijen. Wat wil een mens nog meer!

Susan op Texel Smulpaapje
Bij kaasboerderij Wezenspyk

Twijfel je nog of Texel iets is voor jou en je gezin, dan hoop ik dat ik je heb kunnen overtuigen van de schoonheid van Texel, in alle opzichten. Ik ga heel snel kijken wanneer ik terug kan naar Texel, want mijn kaas is op…. En dat is vanaf nu officieel een culinaire ramp 😉

Koken met Texels lamsvlees

Met het lamsvlees dat ik op Texel kocht maakte ik thuis een heerlijk stoofpotje, dat recept staat nu ook voor je klaar. En dat mag je uiteraard ook met lamsvlees maken dat je niet rechtstreeks op Texel kocht…!

Disclaimer: dit artikel schreef ik naar aanleiding van een persreis, waarbij mijn verblijf op Texel betaald werd. Alle informatie in dit artikel is echter op basis van mijn persoonlijke ervaring en voor het schrijven van dit artikel heb ik niet betaald gekregen!

Gepubliceerd op 18 september 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.