The Balvenie introduceert 16y French Oak



Whisky, je houdt er van of niet. The Balvenie introduceert deze maand haar 16 jaar oude whisky, gerijpt op French oak. En die ís toch goddelijk!

Laat ik voorop stellen dat ik geen hard core whisky drinker ben. In tegenstelling tot mijn lieftallige echtgenoot, die daar zo intens van kan genieten en inmiddels een mooie collectie heeft. De afgelopen jaren heb ik vaker met hem meegeproefd en heel langzaam begint whisky ook mijn hart te veroveren.

Dat komt ook door de gin die ik vorig jaar maakte. Daardoor leerde ik hoe je sterkere drank puur proeft en lagen in de smaak ontdekt. Een aangename verrassing, want zoals veel mensen vond ik whisky voorheen vooral scherp en branderig.

Whisky (nooit met een ey!) wordt gemaakt in Schotland. Van gerst. Wordt er een ander graan gebruikt, dan mag het geen whisky heten. Bourbon bijvoorbeeld, zoals in Amerika veel gedronken wordt, wordt niet van gerst gemaakt maar grotendeels van mais.

Zo wordt whisky gemaakt

Hoe whisky wordt gemaakt? Dat is best een proces. Want nadat de gerstekorrel van het veld is gehaald laten ze deze ontkiemen, daarna wordt deze mout gedroogd en opgelost in water Dat heeft een alcoholhoudende vloeistof tot gevolg, die op dat moment overigens nog geen whisky heet. Die vloeistof gaat in koperen ketels, waarna die twee keer gedistilleerd wordt. Vervolgens wordt de vloeistof in eikenhouten vaten gedaan en gerijpt. Bij The Balvenie gebeurt dat minimaal 12 jaar.

In sommige gevallen wordt de whisky dan overgeheveld naar speciale vaten voor een tweede rijping. Dat kan bijvoorbeeld zijn in sherry vaten of in het geval van deze nieuwe 16 jaar oude whisky in Franse vaten waar daarvoor Charente wijn in werd bewaard. Afhankelijk van het gebruikte vat voegt dit een nieuw laag smaak toe die je proeft in wat er uiteindelijk op de fles komt.

Onno Kokmeijer voor the Balvenie

Whisky pairing met menu Onno Kokmeijer

Tijdens de introductie van de 16 year French Oak van The Balvenie kregen we een waanzinnig mooi menu voorgeschoteld, bereid door sterrenchef Onno Kokmeijer. Want wat blijkt, whisky combineert ongekend goed met eten. Iets wat ik nooit had verwacht. En wát voor een eten. Welcome back Onno!

Bij de start van het menu vormden biet en langoustine de begeleider van de 12 jaar oude whisky waar The Balvenie algemeen bekend om staat. Een toegankelijke whisky met tonen van amandel, maar ook van toffee en honing. Wát een start.

Het gerecht met ree, ganzenlever en laurier werd begeleid door de 12y Single Barrel van The Balvenie. Wát een verrassing. Deze whisky die in één single vat gerijpt is was fluweelzacht. Tonen van lychee. Wauw. Zó lekker.

the balvenie whisky

Dan het volgende gerecht. Had jij ooit gedacht dat een combinatie van tutti frutti, jonge blauwe kaas en brioche zo waanzinnig goed zou gaan met de 12y Sweet Toast van The Balvenie? Ik niet. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat deze whisky bestond. Maar hij is er. En voor dit gerecht, mét deze whisky, mag je me vanaf nu wakker bellen. Geen grap.

sweet toast the balvenie

De favoriet van de hele tafel was toch wel de afsluiter van deze heerlijke lunch. Een Japans geïnspireerd dessert met gezouten miso karamel (een emmertje thuis graag!) en daarbij de whisky waar het om ging vandaag; de 16y French Oak van The Balvenie.

16y French Oak van The Balvenie

16y French Oak van The Balvenie

Waar whisky die rokerig is normaliter meteen mijn smaakpapillen doet dood slaan is dit een whisky die doet denken aan barbecue, maar tegelijkertijd zó zacht is en zo rijk van smaak dat de rokerigheid die je al waarneemt alleen maar bijdraagt aan het plezier van het drinken. Gecombineerd met de romigheid van het dessert dat we aten, ook al ben ik geen zoetekauw, leverde een feestje op in mijn mond. Zo tof!

Whisky leren drinken

Inmiddels weet ik dat whisky iets is dat je moet leren drinken. En dat hoe ouder de whisky, hoe zachter hij wordt. Waar veel mensen aangeven whisky te sterk, te rokerig, te branderig, te asbakkerig te vinden weet ik inmiddels dat het enórm uitmaakt welke whisky je drinkt.

Ik geloof er steeds meer in dat ik liever minder drink maar héél goed (en dus duurder) dan veel voor weinig. Omdat het zo ongelofelijk veel uitmaakt in wat je drinkt. Je merkt in veel gevallen dat kwaliteit uiteindelijk kostbaarder is, maar ook ongelofelijk bijdraagt aan het plezier van het proeven ervan.

Whisky is beleven

Aan tafel tijdens de lunch hadden we het erover dat eten en drinken in veel gevallen ook echt ervaren en beleven is. Voor mij zal The Balvenie voor altijd verbonden zijn met de waanzinnige lunch die we aten, het gezelschap, de gesprekken over eten en wat er op je bucketlist staat.

16y French Oak van The Balvenie

Maar ik heb ook geleerd dat als je leert proeven, kleíne slokjes, je ook in hele sterke drank prachtige smaken gaat herkennen en waarderen. Whisky is niet een drankje om op de vrijdagmiddag in drie slokken naar binnen te gieten.

Maar om, liefst in goed gezelschap, heel zorgvuldig van te genieten. En om culinair iets tofs mee te doen, want met de whisky’s die ik vandaag proefde kwamen acuut gerechten in mijn hoofd waarvan ik niet kan wachten om ze uit te gaan proberen!

Dankjewel The Balvenie voor de uitnodiging en deze kennismaking en (brand ambassador) Tony voor je bevlogen verhalen over whisky. Dankjewel Onno voor je talent en gerechten, dank zeker ook aan aan mijn tafelgezelschap voor een onvergetelijke middag. Ik heb genoten.

Gepubliceerd op 23 mei 2022


2 reacties

  1. Johan schreef:

    hele leuke recensie, leuk verteld en wat deze whisky’s betreft ben ik het helemaal met je eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.