Ontdek smakelijk Texel, met tips voor (eet) activiteiten met kinderenDat je ieder tweede weekend van september heerlijk kunt genieten van Texel Culinair liet ik jullie vorig jaar al zien. Maar Texel biedt nog véél meer smakelijks en volop activiteiten om samen met je kinderen te ondernemen als je op Texel bent.

Wij ontdekten vorig maand wederom hoeveel leuks er op Texel te doen is, met of zonder kinderen. Volop gelegenheid ook om te zien waar (een deel van) je eten vandaan komt. Ik geef je mijn tips voor eet- en doe activiteiten op Texel.

TX10 Smulpaapje

Eetactiviteiten op Texel met kinderen – garnalen vissen op de Waddenzee

De eerste middag dat wij op Texel waren zijn we de Waddenzee op gegaan met de TX10 garnalenkotter van schipper Frido. Zeker omdat ik in de periode daarvoor, namens het Visbureau, recepten had gemaakt met garnalen wilde ik wel eens zien waar die nou vandaan komen. Ook onze dochter had hier al eens eerder om gevraagd. Dus aan boord van de TX10 dus. Niet alleen kan Frido fantastische verhalen vertellen (en zijn gevoel voor humor zit ook wel snor) maar je ziet daadwerkelijk wat er komt kijken bij het vissen naar garnalen.

En als je de netten ophaalt en je vangt niet alleen Hollandse garnalen (die dus grijs zijn en niet roze, zoals je ze ziet bij de visboer!) wat doe je dan met de krabbetjes, zeesterren, kwallen en andere bijvangst. Je leert aan boord in ieder geval meteen dat krabben flink kunnen bijten (dat vond mijn dochter een stuk minder…) maar ook garnalen dus roze worden zodra ze – aan boord! – gekookt worden. En we mochten ze ter plekke, zoveel we wilden, vers uit het water oppeuzelen!

TX10 garnalen Smulpaapje

Een fantastische belevenis en zeker twee uur plezier. Oh en je gaat van boord met een flinke zak ongepelde garnalen, zo lekker en vers heb je ze nog nooit gegeten! Meer informatie vind je hier

De zelfpluktuin van Texel

Hoe groeien aardbeien? En aan welke struiken hangen bramen, frambozen of bosbessen? Je komt er achter als je de (gratis!) pluktuin van Texel bezoekt. Volg het pluktuinpad en ontdek welk fruit er in het seizoen is. Wil je fruit plukken? Dat kan. Je betaalt per gewicht, het plezier dat je hebt tijdens het plukken krijg je er voor niks bij.

Zelfpluktuin Texel Smulpaapje

De bramen en frambozen waren helaas nét niet meer in het seizoen toen wij er waren. Maar er waren nog volop aardbeien. En die waren toch een potje lekker.

Zelfpluktuin oogst Smulpaapje

Twee volle bakken gingen er mee naar het huisje waar we dat weekend verbleven. Er ging geen aardbei meer mee naar huis. Op. Allemaal. In twee dagen. Zó lekker 😉 Meer informatie over de pluktuin vind je hier

Schapenboerderij de Waddel

Wij hadden het genoegen te mogen luisteren naar de uitgebreide verhalen van de schapenboer van boerderij de Waddel. En dat was met recht een genoegen. De man tilt storytelling naar het volgende niveau. Hij is ongetwijfeld te druk om dit vaker te doen, maar het zou echt een aanrader zijn. De Waddel heeft een eigen landwinkel waar je hun eigen lams- en schapenvlees kunt kopen, als ook de kaas die ze zelf op de boerderij maken (uitsluitend in het seizoen)

De Waddel_Smulpaapje De Waddel karnemelk Smulpaapje

Of ze de schapenkarnemelk en -boter ook verkopen weet ik niet zeker, maar ook dat zou een aanrader zijn want het is de lekkerste karnemelk die ik ooit geproefd heb. Alle informatie over de Waddel vind je hier

Gastropaviljoen Texel

Een strandtent waar je runderwangetjes eet? Oh yes! Dat is Gastropaviljoen op Texel. Waar niet alleen het interieur ‘instagrammable’ is en het uitzicht fantastisch, maar de menukaart echt méér dan geweldig is. De naam gastropaviljoen verdienen ze. Wij lunchten hier op de zaterdag, tijdens Texel culinair, met een groep journalisten en echt iedereen was onder de indruk.

Gastropaviljoen runderwang Gastropaviljoen Smulpaapje

Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch én diner. Volgende keer dat we op Texel zijn gaan we hier zeker nog een keertje eten. Hier vind je meer informatie

Texel Culinair

Tot slot toch ook nog even Texel Culinair. Ieder tweede weekend van september dus. Ook dit jaar hebben we weer genoten. Onze dochter was totally verliefd op de hapjes van Taj Mahal. Ik heb haar nog nooit zoveel kip tandori en samosa’s zien eten als dit weekend 😉 Voor mij was Paal17 weer fijn, net als Gusta.

Ook de biertjes van de TX brouwerij – die helaas voorlopig alleen nog maar bij Paal 17 op Texel te drinken zijn – waren geweldig. Gelukkig hadden we gedurende het weekend meer dan genoeg beweging om al dit lekkers te compenseren. Over díe activiteiten lees je hier meer!

Texel culinair kip tandori Texel culinair TX bier

Disclaimer: dit artikel schreef ik naar aanleiding van een persreis, waarbij mijn verblijf en eten op Texel grotendeels betaald werd. De entree voor Ecomare, de vuurtoren als ook de huur van de fietsen betaalden we zelf. Alle informatie in dit artikel is op basis van mijn persoonlijke ervaring en voor het schrijven van dit artikel heb ik niet betaald gekregen

Gepubliceerd op 12 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
24 augustus 2022
Voorburg restaurant
 
Central Park Voorburg verrast met wijn én spijs

Als je in Voorburg gaat eten bij Central Park zorg dan dat je niet hoeft te rijden, want de wijn-/spijscombinaties zijn fenomenaal!
1 augustus 2022
Corsica vakantie
 
Vakantie Corsica

Overweeg je om op vakantie naar Corsica te gaan, dan laat ik je lezen en zien waarom je absoluut op vakantie naar Corsica wil.
1 augustus 2022
ijsthee met basilicum
 
IJsthee met basilicum

Als je zoekt naar een verrassend recept voor ijsthee kan ik je deze ijsthee met basilicum van harte aanbevelen. Weer eens wat anders dan muntthee
28 juli 2022
espresso tonic
 
Espresso tonic

Move over ijskoffie, want de espresso tonic is terug van weg geweest. En dit is hoe je zo'n lekkere espresso tonic maakt.
26 juli 2022
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
17 juni 2022
esma recept
 
De lekkerste espresso martini

De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail!