Masterclass Robèrt van BeckhovenRobèrt_meel

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven

Aanleiding voor deze masterclass is het uitkomen van een lijn van “thuis broodbakken” producten. Geen mixen, want zoals hij zelf zegt “in een mix zit niks”. Het verraste mij, want een man van het ambacht die met kant & klaar spullen voor thuis komt. Rijmt dat wel?

Maar Van Beckhoven legt het heel simpel uit “de bloem die ik hier in de bakkerij gebruik – de beste bloem die er is – heb ik nu in een zakje gestopt die je bij Albert Heijn (of in hun eigen winkel in Oisterwijk) kunt kopen. Want meer dan dat is het eigenlijk niet. En met wat hulp van mij, de website Meesterlijk Brood en de filmpjes die daar op staan, kan iedereen thuis vers brood bakken.”

Kennis delen

Toch grappig, een bakker die wil dat je thuis brood bakt. Maar eigenlijk ook logisch, want alles wat Van Beckhoven doet draait om kennis delen. Hoezo geen familierecepten delen? Hij snapt het werkelijk niet. Tuurlijk deel je je recepten. Eén recept en 20 makers betekent 20 andere eindresultaten. Er is geen één gouden recept. Zo ook met zijn broodlijn voor thuis.

Robert_MeesterlijkBrood

Masterclass brood bakken

Maar nu de masterclass. Zoals ik al zei, ik ben geen goede bakker. Het kleine bakwerk lukt me prima, maar zo gauw er geduld aan te pas komt haak ik af. Als ik percentages bloem en water hoor loop ik liever naar de bakker om een brood te kopen. Dus werd het tijd om letterlijk met de handjes in het deeg te gaan en het van de Meester te horen. Want hoe bak je nou brood?

De basis van brood bakken

We beginnen bij de basis; wat is brood? Ik geef al snel het verkeerde antwoord – daar ga je al….. Brood is water en bloem. That’s it. Geen gist, hooguit een beetje zout. Ik hoor je denken, geen gist? Maar het moet toch rijzen? Klopt! Bloem en water laat je staan en wat blijkt, je hebt een desemstarter. En met een desemstart rijst je brood. Magic!

Top 6 tips van Robért van Beckhoven

Dan volgt een hele lading tips voor brood bakken. Ik heb gauw meegeschreven, want hoe simpel ze ook klinken bij mij scherpte het een heleboel van mijn kennis over brood aan

 1. Bloem bepaalt de smaak van je brood
  En bloem is er in super veel verschillende soorten, vandaar ook zoveel soorten brood
 1. Water bepaalt de kwaliteit
  Samen met de bloem maakt het je brood. De meeste consumenten gebruiken te veel bloem
   
 2. Desem is hetzelfde als zuurdesem
  Het is bloem met water. Niet meer en niet minder. Zuurdesem is geen apart soort desem
 1. Stop brood nooít in een plastic zak in de vriezer, maar in een papieren zak
  Of zoals Robért zei “stop je hoofd maar eens in een plastic zak, dat gaat zweten. Dat wil je niet met je brood!”
   
 2. Hoe meer gaten in je brood, des te lekkerder je brood
  Dit komt door het kneden en goed kneden is super belangrijk voor het ontwikkelen van de gluten in je brood en die zijn weer essentieel voor het eindresultaat.
   
 3. Hoezo een rijskast gebruiken? Een plastic Curver doos, met een bakje heet water er in werkt geweldig, meer heb je niet nodig!

“Brood is meer dan een transportmiddel voor beleg”

In deze quote en in alles wat ik deze masterclass hoor klinkt de liefde voor het vak en het eindproduct door. Je hoeft maar een kwartje in Van Beckhoven te gooien en hij begint te vertellen. Zijn ogen stralen als hij het heeft over de bakkers die hij ontmoette voor zijn programma over Brood op Omroep Max.

Robèrt_deeg.jpg
Foto: Sander Damen van FoodBlaBla

Handjes in het deeg

Streng is hij ook ‘wat doede Ge nu?” als ik, met niet genoeg olie aan mijn handen, het gerezen deeg van mijn focaccia op de werkbank wil leggen (oké, duwen). En hoewel ik Van Beckhoven nu al enige tijd ken, word ik er bijna bang van hoe hij werkelijk precies alles ziet wat iedereen doet (en wat ik dus fout doe 😉)

Maar ik leer ook enorm van hem, dat het voelen van je deeg vele keren belangrijker is dan het één op één opvolgen van instructies. Dat geduld essentieel is “als het nu niet rijst, doet het dat straks wel”. Dat broodbakken niet alleen percentages is, maar vooral heel veel gevoel en doen. En dat broodbakmachines wat hem betreft nooit het kneden met de hand (want je moet je deeg voelen) kunnen vervangen.

Brood_Robèrt_resultaten

Klaar? Bakken maar!

Met hernieuwd respect voor bakkers, met nóg meer bewondering voor Van Beckhoven (de man is echt onvermoeibaar) en met nieuwe durf om zelf te gaan bakken rijd ik naar huis. Met mijn zelfgebakken focaccia, een rozijnenbrood en de halve winkel van Robért leeggekocht (en de specifieke instructie van mijn dochter voor genoeg worstenbroodjes).

Toch binnenkort ook thuis maar weer eens een poging wagen, want het brood dat ik nu bij me heb wordt meteen geproefd en goedgekeurd door het thuisfront. Dus, dat wordt zijn Meesterlijk Brood lijn snel ook thuis testen en maar hopen dat het resultaat enigszins in de buurt van vandaag zal komen!

Gepubliceerd op 3 april 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.