Masterclass Robèrt van BeckhovenRobèrt_meel

Meesterlijk brood van Robért van Beckhoven

Aanleiding voor deze masterclass is het uitkomen van een lijn van “thuis broodbakken” producten. Geen mixen, want zoals hij zelf zegt “in een mix zit niks”. Het verraste mij, want een man van het ambacht die met kant & klaar spullen voor thuis komt. Rijmt dat wel?

Maar Van Beckhoven legt het heel simpel uit “de bloem die ik hier in de bakkerij gebruik – de beste bloem die er is – heb ik nu in een zakje gestopt die je bij Albert Heijn (of in hun eigen winkel in Oisterwijk) kunt kopen. Want meer dan dat is het eigenlijk niet. En met wat hulp van mij, de website Meesterlijk Brood en de filmpjes die daar op staan, kan iedereen thuis vers brood bakken.”

Kennis delen

Toch grappig, een bakker die wil dat je thuis brood bakt. Maar eigenlijk ook logisch, want alles wat Van Beckhoven doet draait om kennis delen. Hoezo geen familierecepten delen? Hij snapt het werkelijk niet. Tuurlijk deel je je recepten. Eén recept en 20 makers betekent 20 andere eindresultaten. Er is geen één gouden recept. Zo ook met zijn broodlijn voor thuis.

Robert_MeesterlijkBrood

Masterclass brood bakken

Maar nu de masterclass. Zoals ik al zei, ik ben geen goede bakker. Het kleine bakwerk lukt me prima, maar zo gauw er geduld aan te pas komt haak ik af. Als ik percentages bloem en water hoor loop ik liever naar de bakker om een brood te kopen. Dus werd het tijd om letterlijk met de handjes in het deeg te gaan en het van de Meester te horen. Want hoe bak je nou brood?

De basis van brood bakken

We beginnen bij de basis; wat is brood? Ik geef al snel het verkeerde antwoord – daar ga je al….. Brood is water en bloem. That’s it. Geen gist, hooguit een beetje zout. Ik hoor je denken, geen gist? Maar het moet toch rijzen? Klopt! Bloem en water laat je staan en wat blijkt, je hebt een desemstarter. En met een desemstart rijst je brood. Magic!

Top 6 tips van Robért van Beckhoven

Dan volgt een hele lading tips voor brood bakken. Ik heb gauw meegeschreven, want hoe simpel ze ook klinken bij mij scherpte het een heleboel van mijn kennis over brood aan

 1. Bloem bepaalt de smaak van je brood
  En bloem is er in super veel verschillende soorten, vandaar ook zoveel soorten brood
 1. Water bepaalt de kwaliteit
  Samen met de bloem maakt het je brood. De meeste consumenten gebruiken te veel bloem
   
 2. Desem is hetzelfde als zuurdesem
  Het is bloem met water. Niet meer en niet minder. Zuurdesem is geen apart soort desem
 1. Stop brood nooít in een plastic zak in de vriezer, maar in een papieren zak
  Of zoals Robért zei “stop je hoofd maar eens in een plastic zak, dat gaat zweten. Dat wil je niet met je brood!”
   
 2. Hoe meer gaten in je brood, des te lekkerder je brood
  Dit komt door het kneden en goed kneden is super belangrijk voor het ontwikkelen van de gluten in je brood en die zijn weer essentieel voor het eindresultaat.
   
 3. Hoezo een rijskast gebruiken? Een plastic Curver doos, met een bakje heet water er in werkt geweldig, meer heb je niet nodig!

“Brood is meer dan een transportmiddel voor beleg”

In deze quote en in alles wat ik deze masterclass hoor klinkt de liefde voor het vak en het eindproduct door. Je hoeft maar een kwartje in Van Beckhoven te gooien en hij begint te vertellen. Zijn ogen stralen als hij het heeft over de bakkers die hij ontmoette voor zijn programma over Brood op Omroep Max.

Robèrt_deeg.jpg
Foto: Sander Damen van FoodBlaBla

Handjes in het deeg

Streng is hij ook ‘wat doede Ge nu?” als ik, met niet genoeg olie aan mijn handen, het gerezen deeg van mijn focaccia op de werkbank wil leggen (oké, duwen). En hoewel ik Van Beckhoven nu al enige tijd ken, word ik er bijna bang van hoe hij werkelijk precies alles ziet wat iedereen doet (en wat ik dus fout doe 😉)

Maar ik leer ook enorm van hem, dat het voelen van je deeg vele keren belangrijker is dan het één op één opvolgen van instructies. Dat geduld essentieel is “als het nu niet rijst, doet het dat straks wel”. Dat broodbakken niet alleen percentages is, maar vooral heel veel gevoel en doen. En dat broodbakmachines wat hem betreft nooit het kneden met de hand (want je moet je deeg voelen) kunnen vervangen.

Brood_Robèrt_resultaten

Klaar? Bakken maar!

Met hernieuwd respect voor bakkers, met nóg meer bewondering voor Van Beckhoven (de man is echt onvermoeibaar) en met nieuwe durf om zelf te gaan bakken rijd ik naar huis. Met mijn zelfgebakken focaccia, een rozijnenbrood en de halve winkel van Robért leeggekocht (en de specifieke instructie van mijn dochter voor genoeg worstenbroodjes).

Toch binnenkort ook thuis maar weer eens een poging wagen, want het brood dat ik nu bij me heb wordt meteen geproefd en goedgekeurd door het thuisfront. Dus, dat wordt zijn Meesterlijk Brood lijn snel ook thuis testen en maar hopen dat het resultaat enigszins in de buurt van vandaag zal komen!

Gepubliceerd op 3 april 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!