Smulpaapjes liefdesverklaring aan Italië



eten in Italie tortellini

Italië, foodie walhalla

Allemaal leuk en aardig zul je wellicht denken, wat moeten wij hier mee? Nou, dat leg ik je uit. Italië is voor mij het walhalla qua eten, dat zag je al in de eetsouvenirs die ik dit jaar weer meer naar huis sleepte. Maar eindelijk – het kan van de foodiebucketlist af!- heb ik ook de gelegenheid gehad om Italiaans te leren koken. Tijdens twee workshops van Maria uit Napels leerden we tortellini (zie hierboven) maken én ravioli.

En daar gaan ook jullie ongelofelijk plezier van hebben, want die recepten ga ik deze week met jullie delen!

Eten in Italie met kinderen (Smulpaapje)
Onze dochter aan de spaghetti vongole bij Trattoria La Stazione del Gusto

Met kinderen uit eten in Italië

En, ik gaf het al aan, is het een genot om met kinderen in Italië uit eten te gaan. In de twee weken dat wij in Massa Marittima (Zuid Toscane) waren zijn we een aantal keren uit eten geweest.

Niks geen kinderkaart, wel opties; tomatensaus voor over de pasta, of met vlees erin? Een kleine pizza? Dat kan. Maar een volwassen gerecht delen met 2 kinderen, ook geen probleem.

Rondlopen, spelen aan tafel, vragen stellen. Het kon allemaal, geen restaurant uitgezonderd! Het eten voor de kinderen, wanneer willen jullie het op tafel? Met het voorgerecht, zodat ze meteen kunnen eten? het werd geregeld. Ik hou er van!

Trattoria La Stazione del Gusto

Dit restaurant werd héél rap onze favoriet. Veel Italianen, weinig toeristen en een moeder die samen met haar dochter de scepter zwaait. Authentieker wordt het niet. Een topkaart, maar ook gerechten buiten de kaart om. Afhankelijk van de oogst, vangst of inspiratie. Pure gerechten, geen opsmuk maar stuk voor stuk top.

Eten in Italie marocchino
Tiramisu non tiramisu, oftwel Marocchino

Een aantal van de gerechten die ik er gegeten heb heb ik thuis geprobeerd na te maken. Zoals de tiramisu die geen tiramisu is. Maar met de beperkte Engelse vaardigheden van de eigenarsse en mijn zéér beperkte Italiaans was dit de beste manier om uit het dessert te beschrijven. Het blijkt overigens Marocchino te heten en je vindt mijn versie ervan inmiddels op Smulpaapje!

ETen in Italie Capriolo
Capriolo con tomato e pane

Oh en ook zo fantastisch, de capriolo die buiten de kaart om werd geserveerd. Een stoofschotel met ree uit de lokale omgeving. Brood erbij, verder niks. Maar ik heb mijn bord nog nét niet afgelikt, zó lekker! Ik heb ‘m inmiddels thuis kunnen reproduceren en dit najaar, als het echt stoofschotelweer is, zet ik mijn versie voor jullie online.

Mooie anecdote bij dit gerecht trouwens; toen ik het gerecht op Instagram zette werd ik, zeer terecht want ik zei het al mijn Italiaans is helaas nog beperkt, gecorrigeerd door Sarena Solari (winnares van Heel Holland Bakt) Ik bleek het gerecht Capriole genoemd te hebben, wat koprollen betekent 😉 Capriolo dus!

Eten in Italie - thuis ETen inItalie Thuis

Thuis Italiaans koken

Ik kan niet anders dan geïnspireerd terugkomen uit Italië. Hoe de Italianen met slechts een paar ingrediënten zo veel lekkers op tafel kunnen toveren is een ware kunst. Het heeft mij weer doen beseffen dat als je een paar ingrediënten gebruikt, maar zorgt dat die gewéldig zijn, je gegarandeerd lekker kunt koken, zonder dat het ingewikkeld is. Komende tijd dus ook lekker veel Italiaans geïnspireerde gerechten op Smulpaapje.

Meer Italiaanse inspiratie?

Uiteraard staan er al een behoorlijk lading Italiaanse en Italiaans geïnspireerde gerechten op Smulpaapje. Je vindt ze hier

Gepubliceerd op 15 augustus 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!