Smulpaapjes liefdesverklaring aan Italië



eten in Italie tortellini

Italië, foodie walhalla

Allemaal leuk en aardig zul je wellicht denken, wat moeten wij hier mee? Nou, dat leg ik je uit. Italië is voor mij het walhalla qua eten, dat zag je al in de eetsouvenirs die ik dit jaar weer meer naar huis sleepte. Maar eindelijk – het kan van de foodiebucketlist af!- heb ik ook de gelegenheid gehad om Italiaans te leren koken. Tijdens twee workshops van Maria uit Napels leerden we tortellini (zie hierboven) maken én ravioli.

En daar gaan ook jullie ongelofelijk plezier van hebben, want die recepten ga ik deze week met jullie delen!

Eten in Italie met kinderen (Smulpaapje)
Onze dochter aan de spaghetti vongole bij Trattoria La Stazione del Gusto

Met kinderen uit eten in Italië

En, ik gaf het al aan, is het een genot om met kinderen in Italië uit eten te gaan. In de twee weken dat wij in Massa Marittima (Zuid Toscane) waren zijn we een aantal keren uit eten geweest.

Niks geen kinderkaart, wel opties; tomatensaus voor over de pasta, of met vlees erin? Een kleine pizza? Dat kan. Maar een volwassen gerecht delen met 2 kinderen, ook geen probleem.

Rondlopen, spelen aan tafel, vragen stellen. Het kon allemaal, geen restaurant uitgezonderd! Het eten voor de kinderen, wanneer willen jullie het op tafel? Met het voorgerecht, zodat ze meteen kunnen eten? het werd geregeld. Ik hou er van!

Trattoria La Stazione del Gusto

Dit restaurant werd héél rap onze favoriet. Veel Italianen, weinig toeristen en een moeder die samen met haar dochter de scepter zwaait. Authentieker wordt het niet. Een topkaart, maar ook gerechten buiten de kaart om. Afhankelijk van de oogst, vangst of inspiratie. Pure gerechten, geen opsmuk maar stuk voor stuk top.

Eten in Italie marocchino
Tiramisu non tiramisu, oftwel Marocchino

Een aantal van de gerechten die ik er gegeten heb heb ik thuis geprobeerd na te maken. Zoals de tiramisu die geen tiramisu is. Maar met de beperkte Engelse vaardigheden van de eigenarsse en mijn zéér beperkte Italiaans was dit de beste manier om uit het dessert te beschrijven. Het blijkt overigens Marocchino te heten en je vindt mijn versie ervan inmiddels op Smulpaapje!

ETen in Italie Capriolo
Capriolo con tomato e pane

Oh en ook zo fantastisch, de capriolo die buiten de kaart om werd geserveerd. Een stoofschotel met ree uit de lokale omgeving. Brood erbij, verder niks. Maar ik heb mijn bord nog nét niet afgelikt, zó lekker! Ik heb ‘m inmiddels thuis kunnen reproduceren en dit najaar, als het echt stoofschotelweer is, zet ik mijn versie voor jullie online.

Mooie anecdote bij dit gerecht trouwens; toen ik het gerecht op Instagram zette werd ik, zeer terecht want ik zei het al mijn Italiaans is helaas nog beperkt, gecorrigeerd door Sarena Solari (winnares van Heel Holland Bakt) Ik bleek het gerecht Capriole genoemd te hebben, wat koprollen betekent 😉 Capriolo dus!

Eten in Italie - thuis ETen inItalie Thuis

Thuis Italiaans koken

Ik kan niet anders dan geïnspireerd terugkomen uit Italië. Hoe de Italianen met slechts een paar ingrediënten zo veel lekkers op tafel kunnen toveren is een ware kunst. Het heeft mij weer doen beseffen dat als je een paar ingrediënten gebruikt, maar zorgt dat die gewéldig zijn, je gegarandeerd lekker kunt koken, zonder dat het ingewikkeld is. Komende tijd dus ook lekker veel Italiaans geïnspireerde gerechten op Smulpaapje.

Meer Italiaanse inspiratie?

Uiteraard staan er al een behoorlijk lading Italiaanse en Italiaans geïnspireerde gerechten op Smulpaapje. Je vindt ze hier

Gepubliceerd op 15 augustus 2016


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.