Marocchino (Tiramisu non Tiramisu)



Tiramisu non tiramisu, zo beschreef de eigenaresse van de Italiaanse trattoria dit gerecht dat bij hen op de kaart stond. Tiramisu, omdat het in laagjes is opgebouwd. Non Tiramisu omdat er geen lange vingers aan te pas komen, maar plakjes vanille en chocoladecake.

Hoe het gerecht ook écht heet (bij hen op de kaart heette het dus Marocchino), ik heb mijn versie er van gemaakt en ik durf in alle bescheidenheid te zeggen dat het go-dde-lijk is!

Voor 4-6 personen

250g mascarpone
3-4el Nutella
200ml slagroom
½ tl vanille extract
1 chocoladecake, in plakken
1 boerencake, in plakken
400ml afgekoelde espresso (als het niet genoeg afgekoeld is valt de cake uit elkaar, als je die erin doopt)
cacao

Italiaans dessert met mascarpone

In een kom roer je de mascarpone los met de nutella. Begin met 3 eetlepels en proef dan of je de hazelnootsmaak voldoende aanwezig vindt. Eventueel nog wat extra erbij. Klop de slagroom met de vanille lobbig (dus niet helemaal superstijf) en spatel die door het mascarponemengsel.

Laagjesdessert met Nutella

Snijd plakken van de beide cakes, ongeveer een centimeter dik.  Begin eerst met de boerencake. Drenk die kort in de espresso en leg op de bodem van een schaal(tje) Je kunt zowel één grote schaal maken, als individuele losse schaaltjes. Afhankelijk daarvan is ook het aantal plakken cake dat je nodig hebt, om twee lagen te creeëren.

Italiaans dessert

Op de boerencake gaat een goede schep van het mascarponemengsel, spreid dat gelijkmatig uit. Dan de chocoladecake, ook eerst weer in de espresso dopen en dan er boven op. Daarop ook een laagje mascarponemengsel. Bestrooi de laatste laag met cacao en zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Soort van tiramisu

Haal de desserts uit de koelkast en serveer met wat blauwe bessen. Heb je eventueel nog wat mascarponemengsel over, dan kun je er nog wat extra toefjes op doen. Mmmmmmm!

Gepubliceerd op 27 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.