Review – Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt)



Ik hou van bakken. Da’s niks nieuws. Ik hou van bakprogramma’s. Ook geen geheim. En van de oorspronkelijke serie ’the Great British Bakeoff’ word ik extreem gelukkig.

Nederland heeft al 3 seizoenen haar eigen versie van het programma, Heel Holland Bakt. En ieder seizoen maakt de winnaar een eigen boek. Na de boeken van Menno de Koning en Rutger van den Broek mocht dit jaar winnares Sorena Solaris haar boek presenteren. En dat deed ze in stijl!

Heel  Holland Bakt

Want tijdens haar boekpresentatie in Italiaans restaurant Mazzo in Amsterdam staat het ene na het andere lekkers ons lonkend aan te staren. Niemand durft echt iets te pakken, het ziet er allemaal zó prachtig uit. Zelfgebakken las ik op Twitter, waar ik Sarena volg. Dat moet een werk geweest zijn. Maar het is wel de beste manier om meteen kennis te maken met de stijl van haar boek.

Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Want het boek heet niet voor niets het ‘Italiaanse bakboek’. De in Italie geboren Sarena gaat terug naar haar roots en deelt het ene na het andere recept uit haar geboorteland. Dat maakt het meteen een uniek boek. Het is persoonlijk, de familierecepten vliegen je om de oren. De bijbehorende foto’s geven die stijl goed weer. Voor het boek ging Sarena naar Italie, om samen met onder andere haar oma de recepten uit haar familie op te schrijven en maakbaar te maken.

Italiaanse lekkernijen

Het boek is daardaar, wat mij betreft, echt een must have als je van de Italiaanse keuken houdt. Niet alleen maar bekende Italiaanse recepten, maar juist ook recepten van gerechten die je wel eens gegeten hebt en geen idee had hoe je ze moet maken. Nu dus wel. Ik vond het echt extreem lastig kiezen, want werkelijk álles ziet er heerlijk uit!

Authentiek en een must have

Ondanks dat Sarena van mening is dat iedereen kan bakken denk ik wel dat een aantal van de recepten uit het boek écht voor de liefhebber zijn. Omdat ze om een bepaald basisniveau (en geduld) vragen, of omdat de ingrediënten niet altijd even makkelijk voor handen zijn.

Daarentegen, veel authentieker dan deze recepten wordt het niet. Je leert wel écht de Italiaanse bakkeuken kennen en ik moet zeggen dat ik dat echt een pré aan dit boek vindt. Het voegt daardoor iets toe en maakt dat je dit boek wilt hebben..

Klaar? Bakken maar!

Natúúrlijk ging ik ook met het boek aan de slag. Beslissen welk recept ik zou gaan maken was nog wel even lastig, want zoals ik al zei álles ziet er heerlijk uit. Maar ik koos uiteindelijk voor de Fette al Latte, cakejes met een melkvulling die in Italië vooral door kinderen gegeten worden. Een traktatie als ze uit school komen. Een recept ook dat redelijk eenvoudig is en goed voor te bereiden is. Ideaal dus om een keer (samen!) in het weekend te maken en door de week van te genieten.

Toen ik later foto’s zocht van dit cakeje zag ik dat het wel heel erg lijkt op de duitse Milchschnitte van Kinder. Maar ik durf te wedden dat deze zelfgemaakte versie echt honderd keer lekkerder is. Het recept van deze heerlijke Italiaanse chocoladecakejes vind je dan ook hier.

Verkoopinformatie

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is uitgegeven door Kosmos, kost € 24,99 en is verkrijgbaar o.a. via Bol.com

Gepubliceerd op 11 maart 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!