Review – Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt)



Ik hou van bakken. Da’s niks nieuws. Ik hou van bakprogramma’s. Ook geen geheim. En van de oorspronkelijke serie ’the Great British Bakeoff’ word ik extreem gelukkig.

Nederland heeft al 3 seizoenen haar eigen versie van het programma, Heel Holland Bakt. En ieder seizoen maakt de winnaar een eigen boek. Na de boeken van Menno de Koning en Rutger van den Broek mocht dit jaar winnares Sorena Solaris haar boek presenteren. En dat deed ze in stijl!

Heel  Holland Bakt

Want tijdens haar boekpresentatie in Italiaans restaurant Mazzo in Amsterdam staat het ene na het andere lekkers ons lonkend aan te staren. Niemand durft echt iets te pakken, het ziet er allemaal zó prachtig uit. Zelfgebakken las ik op Twitter, waar ik Sarena volg. Dat moet een werk geweest zijn. Maar het is wel de beste manier om meteen kennis te maken met de stijl van haar boek.

Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Want het boek heet niet voor niets het ‘Italiaanse bakboek’. De in Italie geboren Sarena gaat terug naar haar roots en deelt het ene na het andere recept uit haar geboorteland. Dat maakt het meteen een uniek boek. Het is persoonlijk, de familierecepten vliegen je om de oren. De bijbehorende foto’s geven die stijl goed weer. Voor het boek ging Sarena naar Italie, om samen met onder andere haar oma de recepten uit haar familie op te schrijven en maakbaar te maken.

Italiaanse lekkernijen

Het boek is daardaar, wat mij betreft, echt een must have als je van de Italiaanse keuken houdt. Niet alleen maar bekende Italiaanse recepten, maar juist ook recepten van gerechten die je wel eens gegeten hebt en geen idee had hoe je ze moet maken. Nu dus wel. Ik vond het echt extreem lastig kiezen, want werkelijk álles ziet er heerlijk uit!

Authentiek en een must have

Ondanks dat Sarena van mening is dat iedereen kan bakken denk ik wel dat een aantal van de recepten uit het boek écht voor de liefhebber zijn. Omdat ze om een bepaald basisniveau (en geduld) vragen, of omdat de ingrediënten niet altijd even makkelijk voor handen zijn.

Daarentegen, veel authentieker dan deze recepten wordt het niet. Je leert wel écht de Italiaanse bakkeuken kennen en ik moet zeggen dat ik dat echt een pré aan dit boek vindt. Het voegt daardoor iets toe en maakt dat je dit boek wilt hebben..

Klaar? Bakken maar!

Natúúrlijk ging ik ook met het boek aan de slag. Beslissen welk recept ik zou gaan maken was nog wel even lastig, want zoals ik al zei álles ziet er heerlijk uit. Maar ik koos uiteindelijk voor de Fette al Latte, cakejes met een melkvulling die in Italië vooral door kinderen gegeten worden. Een traktatie als ze uit school komen. Een recept ook dat redelijk eenvoudig is en goed voor te bereiden is. Ideaal dus om een keer (samen!) in het weekend te maken en door de week van te genieten.

Toen ik later foto’s zocht van dit cakeje zag ik dat het wel heel erg lijkt op de duitse Milchschnitte van Kinder. Maar ik durf te wedden dat deze zelfgemaakte versie echt honderd keer lekkerder is. Het recept van deze heerlijke Italiaanse chocoladecakejes vind je dan ook hier.

Verkoopinformatie

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is uitgegeven door Kosmos, kost € 24,99 en is verkrijgbaar o.a. via Bol.com

Gepubliceerd op 11 maart 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!