Review – Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt)



Ik hou van bakken. Da’s niks nieuws. Ik hou van bakprogramma’s. Ook geen geheim. En van de oorspronkelijke serie ’the Great British Bakeoff’ word ik extreem gelukkig.

Nederland heeft al 3 seizoenen haar eigen versie van het programma, Heel Holland Bakt. En ieder seizoen maakt de winnaar een eigen boek. Na de boeken van Menno de Koning en Rutger van den Broek mocht dit jaar winnares Sorena Solaris haar boek presenteren. En dat deed ze in stijl!

Heel  Holland Bakt

Want tijdens haar boekpresentatie in Italiaans restaurant Mazzo in Amsterdam staat het ene na het andere lekkers ons lonkend aan te staren. Niemand durft echt iets te pakken, het ziet er allemaal zó prachtig uit. Zelfgebakken las ik op Twitter, waar ik Sarena volg. Dat moet een werk geweest zijn. Maar het is wel de beste manier om meteen kennis te maken met de stijl van haar boek.

Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Want het boek heet niet voor niets het ‘Italiaanse bakboek’. De in Italie geboren Sarena gaat terug naar haar roots en deelt het ene na het andere recept uit haar geboorteland. Dat maakt het meteen een uniek boek. Het is persoonlijk, de familierecepten vliegen je om de oren. De bijbehorende foto’s geven die stijl goed weer. Voor het boek ging Sarena naar Italie, om samen met onder andere haar oma de recepten uit haar familie op te schrijven en maakbaar te maken.

Italiaanse lekkernijen

Het boek is daardaar, wat mij betreft, echt een must have als je van de Italiaanse keuken houdt. Niet alleen maar bekende Italiaanse recepten, maar juist ook recepten van gerechten die je wel eens gegeten hebt en geen idee had hoe je ze moet maken. Nu dus wel. Ik vond het echt extreem lastig kiezen, want werkelijk álles ziet er heerlijk uit!

Authentiek en een must have

Ondanks dat Sarena van mening is dat iedereen kan bakken denk ik wel dat een aantal van de recepten uit het boek écht voor de liefhebber zijn. Omdat ze om een bepaald basisniveau (en geduld) vragen, of omdat de ingrediënten niet altijd even makkelijk voor handen zijn.

Daarentegen, veel authentieker dan deze recepten wordt het niet. Je leert wel écht de Italiaanse bakkeuken kennen en ik moet zeggen dat ik dat echt een pré aan dit boek vindt. Het voegt daardoor iets toe en maakt dat je dit boek wilt hebben..

Klaar? Bakken maar!

Natúúrlijk ging ik ook met het boek aan de slag. Beslissen welk recept ik zou gaan maken was nog wel even lastig, want zoals ik al zei álles ziet er heerlijk uit. Maar ik koos uiteindelijk voor de Fette al Latte, cakejes met een melkvulling die in Italië vooral door kinderen gegeten worden. Een traktatie als ze uit school komen. Een recept ook dat redelijk eenvoudig is en goed voor te bereiden is. Ideaal dus om een keer (samen!) in het weekend te maken en door de week van te genieten.

Toen ik later foto’s zocht van dit cakeje zag ik dat het wel heel erg lijkt op de duitse Milchschnitte van Kinder. Maar ik durf te wedden dat deze zelfgemaakte versie echt honderd keer lekkerder is. Het recept van deze heerlijke Italiaanse chocoladecakejes vind je dan ook hier.

Verkoopinformatie

Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari is uitgegeven door Kosmos, kost € 24,99 en is verkrijgbaar o.a. via Bol.com

Gepubliceerd op 11 maart 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.