Liefde voor etenAls het op eten aankomt is het redelijk simpel; ik HOU van eten. In dit artikel vertel ik je alles over mijn liefde voor eten en wat ik wel en niet graag eet.

Want eten is niet alleen mijn werk, het is ook mijn grote liefde. Zo lang als ik me kan herinneren. Dat heeft ongetwijfdeld ook te maken met het Limburgse gezin waar ik uit kom. Hoewel ik niet ben opgegroeid in Limburg zit het bourgondische van deze streek diep in mijn bloed.

Wat ook altijd zo is geweest is dat ik geen manische eter ben. Ik kan me herinneren uit de tijd dat ik nog alleen woonde dat ik oneindig veel open verpakkingen in de kast had liggen. Van alles een hapje genomen en daarna weggelegd. Dat is nog steeds zo.

Balans

Ik kan het ene moment trek hebben in iets zoets, ijs of een koekje ofzo. Dan eet ik een hapje of een stukje ervan en daarna is het ook klaar. Ik kan daarna zelfs ook vergeten dat ik het in huis heb. Met nog steeds als gevolg dat er behoorlijk wat aangebroken stukken chocola of zakken snoep in de la liggen. (als de puber of echtgenoot er niet mee aan de haal gaan…)

Nu heb ik eigenlijk altijd meer trek in hartig. Maar daarvoor geldt hetzelfde. Alsof mijn hersenen registeren, yep lekker maar genoeg nu. Ik hoef dus geen hele zak chips om blij te zijn. De smaak en een paar hapjes is genoeg. Super blij mee, want daarmee geniet ik van alles maar ga ik nooit voor the kill. Het is voor mij ook de perfecte manier om balans te houden en te genieten van wat ik eet.

sporten Susan Aretz

Wat ik in een dag eet

Ik ben een slechte ontbijter. Altijd al geweest. Vroeger was dat koffie & een sigaret. Nu gelukkig alleen nog maar koffie. Nog voordat de kat te eten heeft gehad gaat het koffieapparaat aan. Een dubbele espresso met opgeschuimde melk. Daarna pas tegen me praten alsjeblieft…

Op de dagen dat ik sport zorg ik trouwens wel dat ik ontbijt. Meestal een cracker of sneetje roggebrood met boter& kaas. Als ik terugkom van sporten probeer ik iets met eiwitten te eten. Een gekookt eitje heeft dan mijn voorkeur. Vaak ook weer met een cracker of een snee brood met roomboter.

Ik ben een slechte fruiteter, in tegenstelling tot mijn echtgenoot. Daar probeer ik wel op te letten, maar is een van de eerste dingen die ik vergeet als ik bezig ben. Gedurende de ochtend probeer ik zoveel mogelijk water te drinken. Naast nog één of twee zwarte espresso’s. Na de lunch drink ik in principe geen koffie meer

Liefde voor lunch

Waar ik wel dol op ben is lunchen! Liefst zou ik iedere dag warm lunchen. Niet alleen omdat ik de energie gedurende de rest van de dag nodig heb. Maar ook omdat ik het overdag beter verbrand, dan wanneer ik ’s avonds nog een volle maaltijd eet. Nog los van het feit dat ik geen avondmens ben en een paar uur naar het eten naar bed ga.

lot & de walvis leiden

Maar lunchen dus. Liefst met een grote, goedgevulde salade en een sneetje brood met boter erbij. Of ik maak een lekkere maaltijdsoep. Als manlief thuis is eten we samen, op andere dagen kan het gebeuren dat ik achter mijn laptop eet. Is het druk of heb ik geen zin om iets te maken dan val ik vaak terug op een noodlesoepje of zorg ik dat ik kant & klare kleine salades van Albert Heijn in huis heb. Maar soms wordt het ook iets van een tosti.

Einde middag krijg ik veelal lekkere (hartige) trek. Ik probeer die te omzeilen met of een bouillonnetje of wat groente, maar soms is het ook gewoon het moment om een glas wijn in te schenken. Ook hiervoor geldt, met mate.

De kracht van een weekmenu

Ik kook eigenlijk altijd, op een paar uitzonderingen per maand na misschien. Iedere week maak ik, ik denk al 20 jaar, een weekmenu. Op basis daarvan doe ik boodschappen. Niet alleen hoef ik dan niet iedere dag te bedenken wat we gaan eten. Het voorkomt ook dat ik met een rammelende maag iedere dag in de supermarkt sta. Ook hoef ik véél minder eten weg te gooien, omdat ik precies weet wat ik hoef te kopen aan boodschappen.

Afhankelijk van wie thuis is met eten bepaal ik wat we die week eten. Soms is dat een nieuw recept voor de site, soms een gouwe ouwe en regelmatig ook gewoon een van de klassieke makkelijke maaltijden waarvan ik weet dat iedereen er blij van wordt.

Bijvoorbeeld een variatie op mijn Mexicaanse roerbak met bonen, een stamppot (meestal als ik niet thuis ben trouwens), een pasta bolognese en ook de gebakken aardappeltjes met groente en een zelfgemaakte vegaschijf  (maar net zo vaak ook een gekochte) wordt blij ontvangen door de rest van het gezin.

Maaltijdbox

Wat ik vorig jaar ook met regelmaat heb gedaan is bij bijvoorbeeld de Lindenhoff een aantal maaltijden bestellen met een maaltijdbox. Gewoon om niet na te hoeven denken of inspiratie te hoeven hebben. Zeker in periodes dat ik heel druk ben werkt dat geweldig. Niet alleen omdat ik dan weet dat we heerlijk en verrassend eten, maar ook omdat manlief een keer kan koken en alleen maar een recept hoeft op te volgen.

maaltijd lindenhoff

Na het eten drink ik vaak nog een cafeïnevrije espresso en dan is het klaar voor de dag. Ik ben niet iemand die ’s avonds nog koekjes of chocolade gaat eten. Ik lig eigenlijk altijd rond 21.30 (uiterlijk) in bed, dus probeer in de avond eigenlijk gewoon niet meer te eten.

Wat ik niet lust

Ik kreeg ook nog de vraag of er dingen zijn die ik écht niet lust en wat dat dan zijn. Daar heb ik eigenlijk een heel kort antwoord op. Ik eet in principe alles, of laat ik het zo zeggen; ik proef alles. Dat betekent niet dat ik alles even lekker vind. Voor boerenkoolstamppot of hutspot hoef je me echt niet te bellen. Te weeïg, te massief qua buikgevoel, te veel aardappel, gewoon niet mijn ding.

Maar ik vind dat als ik onze dochter opvoed met het principe ‘alles proeven’ dan moet ik dan zelf ook doen. Oké, nog één ding waar ik niet enthousiast over ben; insecten. Geproefd. Niet mijn ding. Maar dat zit wellicht ook gewoon tussen mijn oren.

Eten als werk

Nu heb ik hiervoor een doorsnee dag qua eten aangegeven, maar mijn leven is verre van doorsnee. Met regelmaat ga ik – privé dan wel zakelijk – uit eten. Ik krijg heerlijke pakketjes thuisgestuurd. Ik moet natuurlijk proeven voordat een recept van mij in een boek of op de site belandt.

Dat soort dagen probeer ik alle andere momenten van de dag extra rekening te houden met wat ik eet. Dus dan zoveel mogelijk groente en/of fruit, veel water, lichte lunch of diner (afhankelijk van of ik uit lunchen of dineren ga) en ook de dag erna nog wat extra balans.

Eten tijdens de overgang

Maar hoeveel ik ook rekening hou en zorg voor balans, als je in de overgang zit zoals ik is aankomen wel een dingetje. Het gaat op plekken zitten waar het voorheen niet zat en een stuk sneller ook dan 5 jaar geleden. Mijn stofwisseling is wat dat betreft echt volledig veranderd.

Daar probeer ik rekening mee te houden, maar betekent ook dat ik deels moet accepteren dat ik een aantal kilo extra op plekken heb zitten waar ik het liever niet heb. Dat is iets waar ik een weg in probeer te vinden.

Liefde over eten

Wat onveranderd is, is mijn liefde voor eten. Voor het delen van eten met anderen, het koken voor mensen die me lief zijn, het genieten van een avond uit eten in een fantastisch restaurant in geweldig gezelschap. Dat alles maakt mijn leven echt zoveel leuker.

Ik hoop dat je het leuk vond om hierover te lezen. Heb je vragen? Laat het vooral weten. Ongevraagd advies hoeft dan weer niet 😉

Gepubliceerd op 24 maart 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2023
 
Wat niemand je vertelt over de overgang

Er is zoveel niet bekend over de overgang. En zoveel dat niemand je vertelt. Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaring met de overgang.
17 april 2023
middelbare school kiezen
 
Een middelbare school kiezen

Hoe kies je een middelbare school? Welke middelbare school past er bij jouw kind. Wij kozen voor een totaal ander schoolsysteem dan gemiddeld.
30 maart 2023
 
Japaneasy Bowls & Bento

Uitbreiding van de reeks Japaneasy van Tim Anderson met een nieuwe must have voor wie van de Japanse keuken houdt.
29 maart 2023
BBQ tijd Susan Aretz
 
Lancering BBQ-tijd

Daar is ‘ie hoor, mijn barbecueboek BBQ-tijd. Officieel gelanceerd tijdens een heerlijk bbq feestje in Helling 7 in Amsterdam.
5 februari 2023
Susan Aret z BBQ
 
BBQ Tijd – pre order

Nog even en dan is 'ie er, mijn nieuwe boek BBQ Tijd. Een dik en gevarieerd barbecueboek met voor ieder wat wils. Vanaf nu in de pre-order te bestellen!
30 januari 2023
Het licht in ons Michelle Obama
 
Leestip: Het licht in ons van Michelle Obama

Het 2e boek van Michelle Obama 'Het licht in ons' neemt je mee langs haar levenslessen en ze deelt praktische tip voor een lichter leven.