Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de klassieker; Bolognesesaus. Maak lekker veel van de saus en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.
Tot mijn schrik realiseerde me dat ik jullie al die jaren nog nooit mijn recept voor Bolognesesaus heb gegeven. Een schande! Want hij is zó lekker! Tijd dus om die prijs te geven nu.
Dit is overigens wel echt een slowfood recept. Maar een prima reden om op een moment dat je tijd hebt een pan op het vuur te zetten en daar de dagen erna enórm van te genieten! En een efficiënte koker maakt meteen een dubbele portie, om in te vriezen. Zó lekker is deze klassieke pastasaus namelijk wel.
Bolognesesaus voor 4 personen
- 400g half om half gehakt (of gebruik rundergehakt)
- beetje olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1el gedroogde oregano
- mespunt gerookt paprikapoeder
- 250ml rode wijn
- 1 blik San Marzano gepelde tomaten á 400g (Mutti)
- 1 laurierblaadje
Spaghetti Bolognese
Voor de Bolognesesaus verwarm je in een hapjespan de olie en fruit zachtjes de ui en knoflook een paar minuten aan Dan het gehakt erbij en rul uitbakken. Bestrooi met oregano en paprikapoeder. Dan de wijn (de alcohol verdampt er met de uren zo goed als helemaal uit), laurierblad en tomaten erbij.
Breng aan de kook, vuur lager zetten en deksel op de pan. Laat het nu 2-3 uur zachtjes pruttelen. De smaken trekken in het gehakt en het vocht verdampt zoveel mogelijk. Roer gedurende die tijd af en toe om. De laatste 15 minuten mag de deksel van de pan, het vuur omhoog en laat je het nog even lekker inkoken. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.
Bolognesesaus
Kook je spaghetti nu al dente, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, in een lekker diep bord met een flinke schep bolognesesaus erop. Geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar!
Efficiënt koken
Dit gerecht leent zich bij uitstek om eerder klaar te maken en op te warmen op drukke dagen. Je kunt het recept ook prima verdubbelen en invriezen. Laat het goed afkoelen en verdeel de porties in diepvriesbakjes (of zet goed afgesloten in de koelkast)
Gepubliceerd op 15 oktober 2020
8 reacties
Het allerbeste en echt italaliaanse recept is met een kleine hoeveelheid gemalen kippenlevertjes erdoor. Geeft een bittertje. Echt bijzonder..
en toch kwam je bij dit recept uit? Ik snap je reactie niet zo goed. Hij heeft niks met mijn versie van Bolognese te maken.
Ervaar je dit als kritiek? Dat spijt me. Ik volg je pagina op facebook en zag dit recept voorbij komen. En geef dit idee, van thuiskok tot kok, door, als een tip. Misschien vind je een idee of suggestie leuk?
Blijkbaar niet 🙁
dan heb ik ‘m wellicht anders opgevat, het kwam een beetje uit de lucht vallen. Alsof mijn recept niet goed genoeg zou zijn. Maar fijn dat het zo niet bedoeld was. Dank voor je feedback!
Welke rode wijn moet ik gebruiken? Shiraz, merlot???
dat mag iedere rode wijn zijn die je lekker vindt en er graag bij zou drinken. Ik hou persoonlijk enorm van Primitivo
Dat mis ik wel als vega hoor, een bordje spag- bol. Zou dat ook gewoon met eenzelfde hoeveelheid vegetarisch gehaktblok gaan? Of smaakt dat dan totaal niet… Ga het eens uitproberen, want na het lezen van je recept weet ik nogmaals zeker. Dat er niets fijner is dan een Italiaanse klassieker op de vrijdagavond.
ik durf het je echt niet te zeggen, maar je zou bijna denken van wel. Als je het hebt geprobeerd, laat je het dan weten?!