Bolognesesaus



De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de klassieker; Bolognesesaus. Maak lekker veel van de saus en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.

Tot mijn schrik realiseerde me dat ik jullie al die jaren nog nooit mijn recept voor Bolognesesaus heb gegeven. Een schande! Want hij is zó lekker! Tijd dus om die prijs te geven nu.

Dit is overigens  wel echt een slowfood recept. Maar een prima reden om op een moment dat je tijd hebt een pan op het vuur te zetten en daar de dagen erna enórm van te genieten! En een efficiënte koker maakt meteen een dubbele portie, om in te vriezen. Zó lekker is deze klassieke pastasaus namelijk wel.

Bolognesesaus voor 4 personen

  • 400g half om half gehakt (of gebruik rundergehakt)
  • beetje olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1el gedroogde oregano
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • 250ml rode wijn
  • 1 blik San Marzano gepelde tomaten á 400g (Mutti)
  • 1 laurierblaadje

Bolognesesaus voor pasta

Spaghetti Bolognese

Voor de Bolognesesaus verwarm je in een hapjespan de olie en fruit zachtjes de ui en knoflook een paar minuten aan Dan het gehakt erbij en rul uitbakken. Bestrooi met oregano en paprikapoeder. Dan de wijn (de alcohol verdampt er met de uren zo goed als helemaal uit), laurierblad en tomaten erbij.

Breng aan de kook, vuur lager zetten en deksel op de pan. Laat het nu 2-3 uur zachtjes pruttelen. De smaken trekken in het gehakt en het vocht verdampt zoveel mogelijk. Roer gedurende die tijd af en toe om. De laatste 15 minuten mag de deksel van de pan, het vuur omhoog en laat je het nog even lekker inkoken. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Bolognesesaus

Kook je spaghetti nu al dente, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, in een lekker diep bord met een flinke schep bolognesesaus erop. Geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar!

Efficiënt koken

Dit gerecht leent zich bij uitstek om eerder klaar te maken en op te warmen op drukke dagen. Je kunt het recept ook prima verdubbelen en invriezen. Laat het goed afkoelen en verdeel de porties in diepvriesbakjes (of zet goed afgesloten in de koelkast)

Gepubliceerd op 15 oktober 2020


8 reacties

  1. Renée schreef:

    Het allerbeste en echt italaliaanse recept is met een kleine hoeveelheid gemalen kippenlevertjes erdoor. Geeft een bittertje. Echt bijzonder..

    • Susan Aretz schreef:

      en toch kwam je bij dit recept uit? Ik snap je reactie niet zo goed. Hij heeft niks met mijn versie van Bolognese te maken.

      • Renée schreef:

        Ervaar je dit als kritiek? Dat spijt me. Ik volg je pagina op facebook en zag dit recept voorbij komen. En geef dit idee, van thuiskok tot kok, door, als een tip. Misschien vind je een idee of suggestie leuk?
        Blijkbaar niet 🙁

        • Susan Aretz schreef:

          dan heb ik ‘m wellicht anders opgevat, het kwam een beetje uit de lucht vallen. Alsof mijn recept niet goed genoeg zou zijn. Maar fijn dat het zo niet bedoeld was. Dank voor je feedback!

  2. San schreef:

    Welke rode wijn moet ik gebruiken? Shiraz, merlot???

  3. Joseph schreef:

    Dat mis ik wel als vega hoor, een bordje spag- bol. Zou dat ook gewoon met eenzelfde hoeveelheid vegetarisch gehaktblok gaan? Of smaakt dat dan totaal niet… Ga het eens uitproberen, want na het lezen van je recept weet ik nogmaals zeker. Dat er niets fijner is dan een Italiaanse klassieker op de vrijdagavond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.