Bolognesesaus



De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de klassieker; Bolognesesaus. Maak lekker veel van de saus en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.

Tot mijn schrik realiseerde me dat ik jullie al die jaren nog nooit mijn recept voor Bolognesesaus heb gegeven. Een schande! Want hij is zó lekker! Tijd dus om die prijs te geven nu.

Dit is overigens  wel echt een slowfood recept. Maar een prima reden om op een moment dat je tijd hebt een pan op het vuur te zetten en daar de dagen erna enórm van te genieten! En een efficiënte koker maakt meteen een dubbele portie, om in te vriezen. Zó lekker is deze klassieke pastasaus namelijk wel.

Bolognesesaus voor 4 personen

  • 400g half om half gehakt (of gebruik rundergehakt)
  • beetje olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1el gedroogde oregano
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • 250ml rode wijn
  • 1 blik San Marzano tomaten (á 400g)
  • 1 laurierblaadje

Bolognesesaus voor pasta

Spaghetti Bolognese

Voor de Bolognesesaus verwarm je in een hapjespan de olie en fruit zachtjes de ui en knoflook een paar minuten aan Dan het gehakt erbij en rul uitbakken. Bestrooi met oregano en paprikapoeder. Dan de wijn (de alcohol verdampt er met de uren zo goed als helemaal uit), laurierblad en tomaten erbij.

Breng aan de kook, vuur lager zetten en deksel op de pan. Laat het nu 2-3 uur zachtjes pruttelen. De smaken trekken in het gehakt en het vocht verdampt zoveel mogelijk. Roer gedurende die tijd af en toe om. De laatste 15 minuten mag de deksel van de pan, het vuur omhoog en laat je het nog even lekker inkoken. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Bolognesesaus

Kook je spaghetti nu al dente, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, in een lekker diep bord met een flinke schep bolognesesaus erop. Geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar!

Efficiënt koken

Dit gerecht leent zich bij uitstek om eerder klaar te maken en op te warmen op drukke dagen. Je kunt het recept ook prima verdubbelen en invriezen. Laat het goed afkoelen en verdeel de porties in diepvriesbakjes (of zet goed afgesloten in de koelkast)

Gepubliceerd op 15 oktober 2020


2 reacties

  1. Joseph schreef:

    Dat mis ik wel als vega hoor, een bordje spag- bol. Zou dat ook gewoon met eenzelfde hoeveelheid vegetarisch gehaktblok gaan? Of smaakt dat dan totaal niet… Ga het eens uitproberen, want na het lezen van je recept weet ik nogmaals zeker. Dat er niets fijner is dan een Italiaanse klassieker op de vrijdagavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 oktober 2020
Foss Curacao Kokosnoot
 
7x eten uit eigen tuin op Curaçao

Maaike verhuisde naar een nieuw huis met een paradijselijke tuin waar je dus gewoon tropisch uit kunt eten. Wat? Maaike zet het voor je op een rijtje.
23 oktober 2020
stukje appeltaart met kruimel
 
Appelkruimeltaart, de lekkerste appeltaart ooit

Als het op appeltaartrecepten aankomt mag het recept voor de állerlekkerste appeltaart niet ontbreken. En dat is zonder twijfel deze appelkruimeltaart.
22 oktober 2020
Limburgs zuurvlees
 
Smulpaapje weekmenu – week 44

Niet zelf hoeven nadenken over wat je nu weer op tafel zet. 5x antwoord op de vraag Wat eten we vandaag? Welkom bij jouw wekelijkse menu.
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour