Bolognesesaus



De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de klassieker; Bolognesesaus. Maak lekker veel van de saus en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.

Tot mijn schrik realiseerde me dat ik jullie al die jaren nog nooit mijn recept voor Bolognesesaus heb gegeven. Een schande! Want hij is zó lekker! Tijd dus om die prijs te geven nu.

Dit is overigens  wel echt een slowfood recept. Maar een prima reden om op een moment dat je tijd hebt een pan op het vuur te zetten en daar de dagen erna enórm van te genieten! En een efficiënte koker maakt meteen een dubbele portie, om in te vriezen. Zó lekker is deze klassieke pastasaus namelijk wel.

Bolognesesaus voor 4 personen

  • 400g half om half gehakt (of gebruik rundergehakt)
  • beetje olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1el gedroogde oregano
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • 250ml rode wijn
  • 1 blik San Marzano gepelde tomaten á 400g (Mutti)
  • 1 laurierblaadje

Bolognesesaus voor pasta

Spaghetti Bolognese

Voor de Bolognesesaus verwarm je in een hapjespan de olie en fruit zachtjes de ui en knoflook een paar minuten aan Dan het gehakt erbij en rul uitbakken. Bestrooi met oregano en paprikapoeder. Dan de wijn (de alcohol verdampt er met de uren zo goed als helemaal uit), laurierblad en tomaten erbij.

Breng aan de kook, vuur lager zetten en deksel op de pan. Laat het nu 2-3 uur zachtjes pruttelen. De smaken trekken in het gehakt en het vocht verdampt zoveel mogelijk. Roer gedurende die tijd af en toe om. De laatste 15 minuten mag de deksel van de pan, het vuur omhoog en laat je het nog even lekker inkoken. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Bolognesesaus

Kook je spaghetti nu al dente, volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af, in een lekker diep bord met een flinke schep bolognesesaus erop. Geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar!

Efficiënt koken

Dit gerecht leent zich bij uitstek om eerder klaar te maken en op te warmen op drukke dagen. Je kunt het recept ook prima verdubbelen en invriezen. Laat het goed afkoelen en verdeel de porties in diepvriesbakjes (of zet goed afgesloten in de koelkast)

Gepubliceerd op 15 oktober 2020


2 reacties

  1. Joseph schreef:

    Dat mis ik wel als vega hoor, een bordje spag- bol. Zou dat ook gewoon met eenzelfde hoeveelheid vegetarisch gehaktblok gaan? Of smaakt dat dan totaal niet… Ga het eens uitproberen, want na het lezen van je recept weet ik nogmaals zeker. Dat er niets fijner is dan een Italiaanse klassieker op de vrijdagavond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!