Gebakken bloemkoolsteak op Italiaanse wijze
Bloemkool is zo veelzijdig. Van deze gebakken bloemkoolsteaks op Italiaanse wijze wordt groot en klein gegarandeerd ontzettend blij!
Bloemkoolsteaks zijn op zichzelf niks nieuws. Toch had ik ze nog nooit gemaakt. Geïnspireerd door de bloemkool katsu én omdat ik zin had in een nieuw bloemkoolrecept ben ik gaan kijken hoe je er kindvriendelijke bloemkoolsteaks van kunt maken. Ik durf wel te zeggen dat dat gelukt is.
Door een aantal smaakmakers te combineren met kaas die smelt en de crunch van de paneerlaag maak je van deze bloemkoolsteaks eigenlijk een perfecte zelfgemaakte vegaschijf. Ideaal dus om enerzijds meer groente te eten, maar ook om wat minder vlees op je bord te leggen.
Kortom, deze Italiaanse bloemkoolsteaks zouden maar eens zo je nieuwe favoriete vegaschijf kunnen worden. Ik vertel je gauw hoe je ze klaar maakt!
Voor vier personen
- 1 grote bloemkool
- 150 gram Panko (Japans broodkruim)
- 2 el Italiaanse kruiden
- 75 gram geraspte mozzarella (zakje van 150gr)
- 1 tl zout
- vers gemalen zwarte peper
- ½ tl knoflookpoeder
- ¼ tl uienpoeder
- 4 eiwitten, losgeklopt
- beetje bloem, om te bestrooien
- neutrale olie om in te bakken
Verder nodig: oven voorverwarmen op 200 C – bakplaat met bakpapier
Gebakken bloemkoolsteak op Italiaanse wijze
Om je bloemkoolsteaks te snijden, snijd je eerst voorzichtig rondom de bladeren van de bloemkool af, maar laat de stronk er aan zitten. Snijd de bloemkool dan in vier gelijke plakken. Het is niet erg als er wat roosjes afvallen, ik vertel je straks hoe je dat oplost. Snijd je bloemkoolsteaks waar nodig een beetje bij, de stronk kun je nu (als dat nodig is) iets korter snijden.
Paneren van je bloemkoolsteaks
Zet om je bloemkoolsteaks te paneren twee grote borden (of schalen) klaar. In eentje gaan de eiwitten, die je flink schuimig losklopt. In de ander meng je de panko met de kruiden en geraspte kaas.
Bestrooi je bloemkoolsteaks als eerste luchtig met bloem en klop overtollige bloem af. Dompel dan als eerste onder in de eiwitten, aan beide kanten. Daarna leg je ‘m in je gekruide Pankomix. Duw dat goed aan. Ik heb daarna nog een rondje eiwit en Pankomix gedaan, dat hoeft niet persé maar vind ik wel lekkerder.
Gebakken bloemkoolsteaks
Verhit een goede scheut neutrale olie in een grote koekenpan. Bak je bloemkoolsteaks daar 3-4 minuten in aan. Draai voorzichtig om en bak nog 3-4 minuten. Zorg dat je oven op dit moment is voorverwarmd. Leg je gebakken bloemkoolsteak op de bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Gaar dan nog een minuut of tien na in de oven (halverwege even voorzichtig omdraaien)
De tijd in de oven hangt ook een beetje samen met hoe dik je bloemkoolsteaks zijn. Ik vind het wel lekker als er nog een beetje bite aan de bloemkool zit. Serveer met ovenaardappeltjes. Maar ook lekker met een simpele spaghetti met wat olie en geraspte Parmezaanse kaas.
Bloemkoolnuggets
Als er roosjes afvallen tijdens het snijden van je steaks kun je daar perfect bloemkoolnuggets van maken. In principe doe je hetzelfde als met de bloemkoolsteaks. Paneren, kort goudbruin aanbakken en in de oven verder laten garen.
Ideaal bijvoorbeeld als er kleine kinderen mee eten die niet een hele bloemkoolsteak op kunnen, maar die je met deze bloemkoolnuggets wel lekker hetzelfde serveert. Onze dochter at ze alsof het échte nuggets waren en gaf ze twee duimen omhoog!
Gepubliceerd op 5 maart 2021
6 reacties
Vanavond dit recept gemaakt terwijl ik bloemkool niet lekker vind! ( mijn man wel hoor).
En ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Op deze manier vind ik bloemkool dus WEL lekker!
Dit recept gaat zeker nog vaak gemaakt worden bij ons.
Mijn man vond het ook heerlijk!!!!
wat super om te horen Sandra, dankjewel!
Echt superlekker! Op deze manier kan ik prima zonder vlees. Manlief doet wat moeilijker…
wat goed om te horen, dankjewel!
Klinkt heerlijk en ga ik binnenkort uitproberen. Wat doe jij met overgebleven eigeel? Weggooien of kun je er nog iets mee?
daar kun je geweldig zelf vanillevla mee maken. Dat recept staat ook op de site