Gebakken bloemkoolsteak op Italiaanse wijze



Bloemkool is zo veelzijdig. Van deze gebakken bloemkoolsteaks op Italiaanse wijze wordt groot en klein gegarandeerd ontzettend blij!

Bloemkoolsteaks zijn op zichzelf niks nieuws. Toch had ik ze nog nooit gemaakt. Geïnspireerd door de bloemkool katsu én omdat ik zin had in een nieuw bloemkoolrecept ben ik gaan kijken hoe je er kindvriendelijke bloemkoolsteaks van kunt maken. Ik durf wel te zeggen dat dat gelukt is.

Door een aantal smaakmakers te combineren met kaas die smelt en de crunch van de paneerlaag maak je van deze bloemkoolsteaks eigenlijk een perfecte zelfgemaakte vegaschijf. Ideaal dus om enerzijds meer groente te eten, maar ook om wat minder vlees op je bord te leggen.

Kortom, deze Italiaanse bloemkoolsteaks zouden maar eens zo je nieuwe favoriete vegaschijf kunnen worden. Ik vertel je gauw hoe je ze klaar maakt!

Voor vier personen

  • 1 grote bloemkool
  • 150 gram Panko (Japans broodkruim)
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 75 gram geraspte mozzarella (zakje van 150gr)
  • 1 tl zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • 4 eiwitten, losgeklopt
  • beetje bloem, om te bestrooien
  • neutrale olie om in te bakken

Verder nodig: oven voorverwarmen op 200 C – bakplaat met bakpapier

bloemkoolsteak_vega

Gebakken bloemkoolsteak op Italiaanse wijze

Om je bloemkoolsteaks te snijden, snijd je eerst voorzichtig rondom de bladeren van de bloemkool af, maar laat de stronk er aan zitten. Snijd de bloemkool dan in vier gelijke plakken. Het is niet erg als er wat roosjes afvallen, ik vertel je straks hoe je dat oplost. Snijd je bloemkoolsteaks waar nodig een beetje bij, de stronk kun je nu (als dat nodig is) iets korter snijden.

Paneren van je bloemkoolsteaks

Zet om je bloemkoolsteaks te paneren twee grote borden (of schalen) klaar. In eentje gaan de eiwitten, die je flink schuimig losklopt. In de ander meng je de panko met de kruiden en geraspte kaas.

Bestrooi je bloemkoolsteaks als eerste luchtig met bloem en klop overtollige bloem af. Dompel dan als eerste onder in de eiwitten, aan beide kanten. Daarna leg je ‘m in je gekruide Pankomix. Duw dat goed aan. Ik heb daarna nog een rondje eiwit en Pankomix gedaan, dat hoeft niet persé maar vind ik wel lekkerder.

bloemkoolsteak_vega

Gebakken bloemkoolsteaks

Verhit een goede scheut neutrale olie in een grote koekenpan. Bak je bloemkoolsteaks daar 3-4 minuten in aan. Draai voorzichtig om en bak nog 3-4 minuten. Zorg dat je oven op dit moment is voorverwarmd. Leg je gebakken bloemkoolsteak op de bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Gaar dan nog een minuut of tien na in de oven (halverwege even voorzichtig omdraaien)

De tijd in de oven hangt ook een beetje samen met hoe dik je bloemkoolsteaks zijn. Ik vind het wel lekker als er nog een beetje bite aan de bloemkool zit. Serveer met ovenaardappeltjes. Maar ook lekker met een simpele spaghetti met wat olie en geraspte Parmezaanse kaas.

bloemkoolsteak_vega

Bloemkoolnuggets

Als er roosjes afvallen tijdens het snijden van je steaks kun je daar perfect bloemkoolnuggets van maken. In principe doe je hetzelfde als met de bloemkoolsteaks. Paneren, kort goudbruin aanbakken en in de oven verder laten garen.

Ideaal bijvoorbeeld als er kleine kinderen mee eten die niet een hele bloemkoolsteak op kunnen, maar die je met deze bloemkoolnuggets wel lekker hetzelfde serveert. Onze dochter at ze alsof het échte nuggets waren en gaf ze twee duimen omhoog!

Gepubliceerd op 5 maart 2021


4 reacties

  1. Jela schreef:

    Echt superlekker! Op deze manier kan ik prima zonder vlees. Manlief doet wat moeilijker…

  2. Vanja schreef:

    Klinkt heerlijk en ga ik binnenkort uitproberen. Wat doe jij met overgebleven eigeel? Weggooien of kun je er nog iets mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.