Stoofpeertjes in port



Geurige stoofpeertjes, in port met heel veel lekkere specerijen. Een hele simpele manier om de lekkerste stoofperen te maken!

Er zijn heel veel verschillende manieren om stoofperen te maken. Er staat al jarenlang een alcoholvrij stoofpeertjes recept op de site.

De mooie ruby port die ik van Cockburn’s kreeg is nu de basis van deze stoofpeertjes in port geworden. De port leng ik iets aan met water, maar heeft verder alleen maar specerijen en fruit nodig om de perfecte basis te vormen om je stoofpeertjes in te maken.

Eigenlijk is stoofpeertjes maken een ouderwets en super Hollands recept. Perfect als bijgerecht tijdens je kerstmenu of bij een mooi stukje wild.

Wij eten stoofpeertjes graag als dessert, bijvoorbeeld bij een vanille pannacotta. Of gebruik ze eens in een stoofpeertjes taart. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als absolute bonus ruikt je huis in een mum van tijd geweldig lekker!

Voor een pan vol

2 kilo Gieserman stoofperen, geschild (steeltje eraan laten)
1 fles fine ruby port (ik gebruikte Cockburn’s o.a. te koop bij AH)
halve liter water
1 vanille stokje, opengesneden
2 stokjes kaneel
3 kruidnagels
2 schilletjes van een (schoongeboende sinaasappel)

de lekkerste stoofpeertjes

Stoofpeertjes maken

Om de lekkerste stoofpeertjes te maken heb je een grote pan nodig. Zet daar, liefst rechtop, de geschilde stoofpeertjes in. Vul de pan met de port, water en specerijen en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat je stoofpeertjes nu 45 minuten zachtjes stoven. Check dan of ze gaar zijn of laat nog even iets stoven tot je er makkelijk met de punt van een mes in kunt.

Lekkerste stoofpeertjes

Haal de stoofpeertjes uit de port, net als de specerijen en breng het vocht weer aan de kook. Laat het dan 15-20 minuten inkoken. Deze siroop is ook geweldig om een cocktail van te maken! (zie hieronder)

Doe de lekkerste stoofpeertjes terug in de pan en laat alles afkoelen. Bewaar de gestoofde peertjes, nadat ze zijn afgekoeld, in een afgedekt bakje in de koelkast.

Cocktails met stoofpeertjessiroop

Om de cocktail te maken doe je 3 eetlepels siroop in een glas. Doe daar een schijfje sinaasappel in en lekker wat ijs. Maak de cocktail nu af met licht bruisend water (zoals die van Chaudfontaine bijvoorbeeld) of voor wat extra kick met 250ml (Fever Tree) Mediterranean Tonic.  Voor een feestelijk effect doe je nu nog wat granaatappelpitjes in het glas en klaar is je feestelijke cocktail (in de stoofpeertjes zit natuurlijk port, dus dit is geen alcoholvrije cocktail!)

cocktail met stoofperen siroop

Zin in een nog spannendere stoofpeertjes cocktail, dan heb ik nóg een recept voor je! Zo veelzijdig is een stoofpeertjesrecept dus.

Gepubliceerd op 9 december 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.