Stoofpeertjes in port



Geurige stoofpeertjes, in port met heel veel lekkere specerijen. Een hele simpele manier om de lekkerste stoofperen te maken!

Er zijn heel veel verschillende manieren om stoofperen te maken. Er staat al jarenlang een alcoholvrij stoofpeertjes recept op de site.

De mooie ruby port die ik van Cockburn’s kreeg is nu de basis van deze stoofpeertjes in port geworden. De port leng ik iets aan met water, maar heeft verder alleen maar specerijen en fruit nodig om de perfecte basis te vormen om je stoofpeertjes in te maken.

Eigenlijk is stoofpeertjes maken een ouderwets en super Hollands recept. Perfect als bijgerecht tijdens je kerstmenu of bij een mooi stukje wild.

Wij eten stoofpeertjes graag als dessert, bijvoorbeeld bij een vanille pannacotta. Of gebruik ze eens in een stoofpeertjes taart. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als absolute bonus ruikt je huis in een mum van tijd geweldig lekker!

Voor een pan vol

2 kilo Gieserman stoofperen, geschild (steeltje eraan laten)
1 fles fine ruby port (ik gebruikte Cockburn’s o.a. te koop bij AH)
halve liter water
1 vanille stokje, opengesneden
2 stokjes kaneel
3 kruidnagels
2 schilletjes van een (schoongeboende sinaasappel)

de lekkerste stoofpeertjes

Stoofpeertjes maken

Om de lekkerste stoofpeertjes te maken heb je een grote pan nodig. Zet daar, liefst rechtop, de geschilde stoofpeertjes in. Vul de pan met de port, water en specerijen en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat je stoofpeertjes nu 45 minuten zachtjes stoven. Check dan of ze gaar zijn of laat nog even iets stoven tot je er makkelijk met de punt van een mes in kunt.

Lekkerste stoofpeertjes

Haal de stoofpeertjes uit de port, net als de specerijen en breng het vocht weer aan de kook. Laat het dan 15-20 minuten inkoken. Deze siroop is ook geweldig om een cocktail van te maken! (zie hieronder)

Doe de lekkerste stoofpeertjes terug in de pan en laat alles afkoelen. Bewaar de gestoofde peertjes, nadat ze zijn afgekoeld, in een afgedekt bakje in de koelkast.

Cocktails met stoofpeertjessiroop

Om de cocktail te maken doe je 3 eetlepels siroop in een glas. Doe daar een schijfje sinaasappel in en lekker wat ijs. Maak de cocktail nu af met licht bruisend water (zoals die van Chaudfontaine bijvoorbeeld) of voor wat extra kick met 250ml (Fever Tree) Mediterranean Tonic.  Voor een feestelijk effect doe je nu nog wat granaatappelpitjes in het glas en klaar is je feestelijke cocktail (in de stoofpeertjes zit natuurlijk port, dus dit is geen alcoholvrije cocktail!)

cocktail met stoofperen siroop

Zin in een nog spannendere stoofpeertjes cocktail, dan heb ik nóg een recept voor je! Zo veelzijdig is een stoofpeertjesrecept dus.

Gepubliceerd op 11 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.