Stoofpeertjes in port



Geurige stoofpeertjes, in port met heel veel lekkere specerijen. Een hele simpele manier om de lekkerste stoofperen te maken!

Er zijn heel veel verschillende manieren om stoofperen te maken. Er staat al jarenlang een alcoholvrij stoofpeertjes recept op de site.

De mooie ruby port die ik van Cockburn’s kreeg is nu de basis van deze stoofpeertjes in port geworden. De port leng ik iets aan met water, maar heeft verder alleen maar specerijen en fruit nodig om de perfecte basis te vormen om je stoofpeertjes in te maken.

Eigenlijk is stoofpeertjes maken een ouderwets en super Hollands recept. Perfect als bijgerecht tijdens je kerstmenu of bij een mooi stukje wild.

Wij eten stoofpeertjes graag als dessert, bijvoorbeeld bij een vanille pannacotta. Of gebruik ze eens in een stoofpeertjes taart. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als absolute bonus ruikt je huis in een mum van tijd geweldig lekker!

Voor een pan vol

2 kilo Gieserman stoofperen, geschild (steeltje eraan laten)
1 fles fine ruby port (ik gebruikte Cockburn’s o.a. te koop bij AH)
halve liter water
1 vanille stokje, opengesneden
2 stokjes kaneel
3 kruidnagels
2 schilletjes van een (schoongeboende sinaasappel)

de lekkerste stoofpeertjes

Stoofpeertjes maken

Om de lekkerste stoofpeertjes te maken heb je een grote pan nodig. Zet daar, liefst rechtop, de geschilde stoofpeertjes in. Vul de pan met de port, water en specerijen en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat je stoofpeertjes nu 45 minuten zachtjes stoven. Check dan of ze gaar zijn of laat nog even iets stoven tot je er makkelijk met de punt van een mes in kunt.

Lekkerste stoofpeertjes

Haal de stoofpeertjes uit de port, net als de specerijen en breng het vocht weer aan de kook. Laat het dan 15-20 minuten inkoken. Deze siroop is ook geweldig om een cocktail van te maken! (zie hieronder)

Doe de lekkerste stoofpeertjes terug in de pan en laat alles afkoelen. Bewaar de gestoofde peertjes, nadat ze zijn afgekoeld, in een afgedekt bakje in de koelkast.

Cocktails met stoofpeertjessiroop

Om de cocktail te maken doe je 3 eetlepels siroop in een glas. Doe daar een schijfje sinaasappel in en lekker wat ijs. Maak de cocktail nu af met licht bruisend water (zoals die van Chaudfontaine bijvoorbeeld) of voor wat extra kick met 250ml (Fever Tree) Mediterranean Tonic.  Voor een feestelijk effect doe je nu nog wat granaatappelpitjes in het glas en klaar is je feestelijke cocktail (in de stoofpeertjes zit natuurlijk port, dus dit is geen alcoholvrije cocktail!)

cocktail met stoofperen siroop

Zin in een nog spannendere stoofpeertjes cocktail, dan heb ik nóg een recept voor je! Zo veelzijdig is een stoofpeertjesrecept dus.

Gepubliceerd op 11 november 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.