Stoofpeertjes in port



Geurige stoofpeertjes, in port met heel veel lekkere specerijen. Een hele simpele manier om de lekkerste stoofperen te maken!

Er zijn heel veel verschillende manieren om stoofperen te maken. Er staat al jarenlang een alcoholvrij stoofpeertjes recept op de site.

De mooie ruby port die ik van Cockburn’s kreeg is nu de basis van deze stoofpeertjes in port geworden. De port leng ik iets aan met water, maar heeft verder alleen maar specerijen en fruit nodig om de perfecte basis te vormen om je stoofpeertjes in te maken.

Eigenlijk is stoofpeertjes maken een ouderwets en super Hollands recept. Perfect als bijgerecht tijdens je kerstmenu of bij een mooi stukje wild.

Wij eten stoofpeertjes graag als dessert, bijvoorbeeld bij een vanille pannacotta. Of gebruik ze eens in een stoofpeertjes taart. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als absolute bonus ruikt je huis in een mum van tijd geweldig lekker!

Voor een pan vol

2 kilo Gieserman stoofperen, geschild (steeltje eraan laten)
1 fles fine ruby port (ik gebruikte Cockburn’s o.a. te koop bij AH)
halve liter water
1 vanille stokje, opengesneden
2 stokjes kaneel
3 kruidnagels
2 schilletjes van een (schoongeboende sinaasappel)

de lekkerste stoofpeertjes

Stoofpeertjes maken

Om de lekkerste stoofpeertjes te maken heb je een grote pan nodig. Zet daar, liefst rechtop, de geschilde stoofpeertjes in. Vul de pan met de port, water en specerijen en breng aan de kook. Draai het vuur zachter en laat je stoofpeertjes nu 45 minuten zachtjes stoven. Check dan of ze gaar zijn of laat nog even iets stoven tot je er makkelijk met de punt van een mes in kunt.

Lekkerste stoofpeertjes

Haal de stoofpeertjes uit de port, net als de specerijen en breng het vocht weer aan de kook. Laat het dan 15-20 minuten inkoken. Deze siroop is ook geweldig om een cocktail van te maken! (zie hieronder)

Doe de lekkerste stoofpeertjes terug in de pan en laat alles afkoelen. Bewaar de gestoofde peertjes, nadat ze zijn afgekoeld, in een afgedekt bakje in de koelkast.

Cocktails met stoofpeertjessiroop

Om de cocktail te maken doe je 3 eetlepels siroop in een glas. Doe daar een schijfje sinaasappel in en lekker wat ijs. Maak de cocktail nu af met licht bruisend water (zoals die van Chaudfontaine bijvoorbeeld) of voor wat extra kick met 250ml (Fever Tree) Mediterranean Tonic.  Voor een feestelijk effect doe je nu nog wat granaatappelpitjes in het glas en klaar is je feestelijke cocktail (in de stoofpeertjes zit natuurlijk port, dus dit is geen alcoholvrije cocktail!)

cocktail met stoofperen siroop

Zin in een nog spannendere stoofpeertjes cocktail, dan heb ik nóg een recept voor je! Zo veelzijdig is een stoofpeertjesrecept dus.

Gepubliceerd op 9 december 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.