Vanille pannacotta met stoofpeertjes



Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!

Want het is een dessert dat er prachtig uit ziet, maar zonder moeite van te voren klaar is te maken. Zo heb je lekker je handen vrij, om andere dingen te doen.

Oh en de geur van stoofpeertjes in huis. Is er iets lekkerder?!

De stoofpeertjes eten wij overigens op alle andere dagen lekker met wat (zelfgemaakte) vanillevla. Mmmmm!

voor de pannacotta

  • 3 blaadjes gelatine
  • 200ml volle melk
  • 150ml slagroom + 3el witte basterdsuiker
  • 150ml slagroom
  • 1 vanillestokje, opengesneden en zaadje eruit geschraapt

voor de stoofpeertjes

  • 1kg stoofpeertjes, geschild maar steeltje eraan gelaten
  • 1L liter appelsap
  • flinke scheut bramen-/bessensiroop (of bramenlikeur)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • schil van 1 sinaasappel
  • 2 steranijs

Verder nodig: vier hoge glazen

stoofpeertjes kerst

Maak je eigen vanille pannacotta

Voor je vanille pannacotta doe je de gelatine in een kommetje koud water en laat 5 minuten weken. Snijd het vanillestokje open en schraap er voorzichtig de vanille uit. Doe dit samen met 150ml room, suiker en de volle melk in een pannetje en verwarm (niet laten koken!) een minuut of 10, zodat alle smaken lekker samen komen.

Haal van het vuur af, knijp het water uit de gelatine en doe dit in het warme roommengsel. Roer los met een garde tot het helemaal is opgenomen. Laat afkoelen. In de tussentijd klop je de resterende 150ml slagroom lobbig (yoghurtdikte, dus niet helemaal stijf). Meng dat in het afgekoelde vanillemengsel. Verdeel over de glazen en zet minstens 4 uur koud weg. Tot en met dit gedeelte kun je het ook heel goed een dag (of paar dagen) van te voren maken.

vanille pannacotta kerst

Stoofpeertjes zonder alcohol

Zet de geschilde stoofpeertjes met genoeg appelsap op, doe de bramensiroop erbij, samen met de kaneel, sinaasappelschil, steranijs en het vanillestokje en de vanillezaadjes. Breng aan de kook, dan vuur zachter en deksel erop. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart.

Stoofperensiroop

Vuur nu weer hoger en laat het vocht van de stoofpeertjes 30-40 inkoken, tot je een dikkere siroop overhoudt. Zeef dat, vang de siroop op en doe hier de peertjes terug in. Tot en met hier kun je het ook heel goed een paar dagen van te voren maken.

Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Haal de pannacotta uit de koelkast. Snijd de stoofpeertjes in mooie partjes en leg op de pannacotta. Lepel er een beetje van de siroop over en klaar ben je!

Gepubliceerd op 10 december 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 december 2021
Sinterklaas tijdens Corona
 
Top 5 favoriete Sinterklaasrecepten

Want Sinterklaas zonder iets lekkers is toch niet echt een heerlijk avondje. Dus mijn 5 favoriete Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje!
2 december 2021
zuurkool uit de oven
 
Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Een dikke vette hit, deze makkelijk voor te bereiden zuurkoolschotel uit de oven, met kerriegehakt en rozijnen.
27 november 2021
zelf erwtensoep maken
 
Weekmenu 2021 – week 48

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Gelukkig is het weekmenu er gewoon iedere week. Vol met makkelijke maaltijden.
24 november 2021
albondigas uit Wereldwijd Borreltijd
 
Albondigas uit Wereldwijd Borreltijd

Een van mijn favoriete borrelhapjes uit Wereldwijd Borreltijd is zonder twijfel de albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes zijn áltijd een hit!
22 november 2021
Kerstborrelkrans
 
Hartige Kerstborrelkrans

Een hartige kerstborrelkrans, die je tijdens de feestdagen eenvoudig maakt. Een makkelijk borrelhapje met verrassend lekkere vulling.
22 november 2021
Griekse kip en rijst uit de oven
 
Griekse kip & rijst uit de oven

Gemarineerde kip op Griekse wijze. In de oven gegaarde geurige rijst. Een heerlijke maaltijd voor wie van kip en rijst houdt, maar dan nét even anders.