Vanille pannacotta met stoofpeertjes



Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!

Want het is een dessert dat er prachtig uit ziet, maar zonder moeite van te voren klaar is te maken. Zo heb je lekker je handen vrij, om andere dingen te doen.

Oh en de geur van stoofpeertjes in huis. Is er iets lekkerder?!

De stoofpeertjes eten wij overigens op alle andere dagen lekker met wat (zelfgemaakte) vanillevla. Mmmmm!

voor de pannacotta

  • 3 blaadjes gelatine
  • 200ml volle melk
  • 150ml slagroom + 3el witte basterdsuiker
  • 150ml slagroom
  • 1 vanillestokje, opengesneden en zaadje eruit geschraapt

voor de stoofpeertjes

  • 1kg stoofpeertjes, geschild maar steeltje eraan gelaten
  • 1L liter appelsap
  • flinke scheut bramen-/bessensiroop (of bramenlikeur)
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • schil van 1 sinaasappel
  • 2 steranijs

Verder nodig: vier hoge glazen

stoofpeertjes kerst

Maak je eigen vanille pannacotta

Voor je vanille pannacotta doe je de gelatine in een kommetje koud water en laat 5 minuten weken. Snijd het vanillestokje open en schraap er voorzichtig de vanille uit. Doe dit samen met 150ml room, suiker en de volle melk in een pannetje en verwarm (niet laten koken!) een minuut of 10, zodat alle smaken lekker samen komen.

Haal van het vuur af, knijp het water uit de gelatine en doe dit in het warme roommengsel. Roer los met een garde tot het helemaal is opgenomen. Laat afkoelen. In de tussentijd klop je de resterende 150ml slagroom lobbig (yoghurtdikte, dus niet helemaal stijf). Meng dat in het afgekoelde vanillemengsel. Verdeel over de glazen en zet minstens 4 uur koud weg. Tot en met dit gedeelte kun je het ook heel goed een dag (of paar dagen) van te voren maken.

vanille pannacotta kerst

Stoofpeertjes zonder alcohol

Zet de geschilde stoofpeertjes met genoeg appelsap op, doe de bramensiroop erbij, samen met de kaneel, sinaasappelschil, steranijs en het vanillestokje en de vanillezaadjes. Breng aan de kook, dan vuur zachter en deksel erop. Laat ze zo 50-60 minuten zachtjes pruttelen. Controleer na 50 minuten of ze al gaar zijn. Haal, als de peertjes beetgaar zijn, ze eruit en zet even apart.

Stoofperensiroop

Vuur nu weer hoger en laat het vocht van de stoofpeertjes 30-40 inkoken, tot je een dikkere siroop overhoudt. Zeef dat, vang de siroop op en doe hier de peertjes terug in. Tot en met hier kun je het ook heel goed een paar dagen van te voren maken.

Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Haal de pannacotta uit de koelkast. Snijd de stoofpeertjes in mooie partjes en leg op de pannacotta. Lepel er een beetje van de siroop over en klaar ben je!

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.