In de keuken met: Karin LuitenKarin Luiten_indekeukenmet

Hoe eet Karin Luiten thuis?

Een eetweek in het leven van Karin, hoe ziet die er uit? “het wisselt heel erg per periode. Voor de krant maak ik soms losse recepten, maar ook wel eens een serie aaneengeschakelde recepten. Ik heb een tijdje terug een serie over vis geschreven. Nu ben ik bezig met eentje over Japan, waar wij afgelopen zomer waren. Al die gerechten eten we thuis op. Ik kook die dan wel vlak voor etenstijd, want van opwarmen wordt eten eigenlijk nooit lekkerder.”

De kokosmakronen, die we eten tijdens het interview (en waarvan ik het recept met jullie deel vandaag) zijn al acht keer uitgeprobeerd en zullen nog een aantal pogingen ondergaan voor ze in de krant verschijnen. “Ik vind het leuk om met maar 3 ingrediënten verschillende manieren van bereiden te proberen. Dat kan natuurlijk niet met ieder recept. Ik wil ook echt niet iedere dag 18 kokosmakronen eten (lacht).”

kokosmakronen Karin Luiten.jpg

Uit eten ter inspiratie

Als ik aan Karin vraag of ze regelmatig uit eten gaat lacht ze “Te weinig eigenlijk. Of het komt niet uit omdat ik zelf met een recept bezig ben en we dat dus eten. Of het is omdat áls ik dan uit eten wil, ik meteen ook “op stand” uit eten wil. En dat doe je ook niet 3x in de week. Een beetje betaalbare restaurants, daar vind ik het eten dan zodanig dat ik denk, dat kan ik zelf thuis ook. Voor de inspiratie vind ik eigenlijk wel dat ik meer uit eten zou moeten gaan.”

Inspiratie in het buitenland

“Die doe je ook zeker op tijdens reizen. Tijdens onze reis door Japan afgelopen zomer bijvoorbeeld. Ik heb zoveel verschillende dingen gegeten. Zoveel keuze, smaken, kleuren, texturen. Geweldig! Ik heb in een maand tijd maar twee keer sushi gegeten volgens mij. Er was zoveel keuze. Ook per regio verschilt het. In de zomer zijn er dan weer allerlei gelei-achtige gerechtjes. Dat vind ik dan weer heel spannend.”

Boodschappenbudget

Er is geen boodschappenbudget in huize Luiten, “nee, echt geen idee wat ik uitgeef. Toen ik pas mijn baan op had gezegd om dit werk te gaan doen vond ik dat ik moest bezuinigen, want ja ik had geen vast salaris meer. Toen heb ik een tijdje boodschappen gedaan bij Dirk van den Broek, want goedkoop. Sorry, maar daar ben ik heel snel mee gestopt. Het aanbod aan lekkere verse spullen is veel te beperkt voor iemand die van koken houdt. Tuurlijk, alle pakjes & zakjes hebben ze, maar dat is het wel.”

Keukenmannetjes_KarinLuiten.jpg

Smaak voor gemak

“Ik doe liever het rondje slager, groenteboer en kaaswinkel. Smaak vóór gemak! Niet dat ik de supermarkt mijd, zeker niet. Want mijn lezers doen daar ook hun boodschappen, dus ik wil ook weten wat er verkrijgbaar is. Los van de inspiratie van alle pakjes en zakjes die er daar te koop zijn en die ik thuis namaak, maar dan in een verse variant. Ik sta dus regelmatig het schap pakjes en zakjes te fotograferen…”

Koken uit pakjes en zakjes

“Heel af en toe kook ik ook uit zo’n pakje, als ik echt geen idee heb wat het is, maar dat probeer ik wel te beperken (lacht). Van de zomer heb ik een buitenlandse serie pakjes & zakjes gemaakt, die ik dan van lezers toegestuurd kreeg. Daar heb ik er een aantal van gemaakt.

Kartoffelbraai was daar wel de grappigste van. Een soort instant noodle bakje, waarbij je het folie eraf trekt. Daar zat een soort smurrie in, waar je kokend water bij moest doen. Dat werden dan geen noodles, maar een soort aardappelpuree met ‘stukjes’ (ui en croutons). Daar kon je bijna een schuurtje mee metselen, zo vies! Dat eet ik dan niet op, hoewel ik wel een hapje heb geprobeerd.”

Waar mogen we Karin voor wakker maken?

“Pasta carbonara! Daar hebben we eigenlijk altijd alles voor in huis, en daar heb ik ook altijd wel trek in. Spek, eieren, Parmezaan en pasta. Eenvoud, makkelijk en áltijd lekker.” (hieronder zie je de groene carbonara, die ik een tijdje na het interview bij Karin had. Haar recept vind je hier)

pasta carbonara_karinluiten

Altijd in de koelkast

“Kaas, minstens drie soorten. En heel veel potjes; verschillende mayonaises, augurkjes uit Frankrijk, mosterd en sambal in verschillende varianten. Dat werk. De smaakmakers.”

Onmisbaar in de keuken

“Een paar goede messen, een Japanse en een Duitse heb ik, hoewel ik eigenlijk altijd dezelfde gebruik. Een koksmes is echt onmisbaar. Een aardappelschilmesje, waar de meeste mensen mee snijden, daar heb ik er wel twintig van.  Maar met een goed, scherp koksmes kun je zoveel makkelijker en sneller werken. Voor mij wel een licht mes, eentje die goed hanteerbaar is. Zware messen, daar kan ik niks mee.”

Favoriete restaurant

“Choux, daar word ik steeds heel blij van. Niet dat we er iedere week eten, maar daar doen ze dingen met groente waar ik zelf nooit op zou komen. Ik voel me daar bovendien enórm welkom, iets wat ik niet vanzelfsprekend vind in de Amsterdamse horeca. Alsof je bij bekenden op bezoek bent. Heel fijn!”

Keuzes, keuzes, keuzes

Zoet of hartig? “Oooooh, dat is wel heel misdadig om daar uit te kiezen! Ik vind zoet namelijk wel héél plezierig in het leven. Af en toe een taartje is zo fijn. Dus dat nooit meer vind ik niks. Maar nooit meer hartig is ook geen optie. Ik zie mezelf namelijk niet ontbijten met een taartje. Onmogelijke vraag!” Maar gedwongen tot keuze kiest Karin uiteindelijk toch voor zoet.

Vis of vlees? “die is makkelijk, vis! Ik vind vis spannender. Lappen vlees daar heb ik niet zo veel mee. Ook thuis eten we liever vis dan vlees.”

Groente of fruit? “groente, daar kan je meer mee!”

Favoriete drankje? “thee! Ik ben echt een theeleut.”

Favoriete kookseizoen? “dat maakt me eigenlijk niet uit. Ieder seizoen heeft wel iets. In de herfst en winter al die knollen, lekker geroosterd uit de oven.”

Ultieme dinnerparty

Wie zitten er aan tafel voor het ultieme etentje van Karin Luiten? “Ik eet toch eigenlijk het liefste met mijn eigen man. En wat we eten? Ik kan héél slecht kiezen als we ergens eten. Want ik vind zoveel dingen lekker. Ik kan gewoon niet kiezen. Verras me dan maar met een verrassingsmenu! “

Culinaire voorbeelden

“Ik kijk heel graag op de BBC naar hun kookprogramma’s. Programma’s zoals de Great British Menu, daar kijk ik al jaren naar. Ik ken daardoor de Engelse chefs eigenlijk beter dan de Nederlandse sterrenchefs. In de Engelse programma’s wordt ook geweldig uitgelegd hoe je iets maakt, wat er in zit. Dat vertellen ze er allemaal bij.”

Radio versus televisie

“Vroeger wilde ik het wel, iets met televisie. Maar eigenlijk vind ik radio veel leuker. Daar draait het meer om wat je vertelt en niet zo zeer om hoe je er uit ziet. In de montage (voor televisie) sneuvelt dan ook nog eens heel veel. Het zou commercieel misschien goed zijn om televisie te doen, maar ja ik zit er eigenlijk ook niet op te wachten om beroemd te zijn. Dat is totaal mijn ambitie niet. Ik wil gewoon dat mensen lekkerder gaan koken, daar gaat het om.”

Karin Luiten_kookboeken

Oneindige inspiratie

“Er is altijd inspiratie. Nu ik net mijn boek af heb zou ik even niet weten waar het volgende boek over gaat, maar ik weet dat er altijd weer een moment komt dat het gaat bubbelen. Ik schrijf gelukkig altijd alles wat ik kook ook op. Dan komt op enig moment een thema en dan begint het weer.”

Maar eerst gaat Karin aan de slag met de inspiratie die ze opdeed in Japan. Die recepten verschijnen in een Japan-serie in Trouw en later ook op haar blog. Wij kunnen thuis gelukkig aan de slag met haar – meervoudig geteste – recept voor de ultieme kokosmakronen.

Meer In de keuken met…

In de volgende editie van In de keuken met… schuif ik aan tafel bij Joris Bijdendijk, chef van RIJKS * voor een kort maar krachtig gesprek over zijn voorliefde voor eten en koken en hoe hij als vader van twee jonge kinderen thuis kookt.

Alle andere interviews, waaronder die met 24Kitchen chef Hidde de Brabander, urban bloggers CityGuys maar ook Mister Kitchen en chef Alex Haupt, lees je hier allemaal.

Gepubliceerd op 30 november 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.