In de keuken met…. Mister KitchenMister Kitchen_indekeukenmet Smulpaapje

Hoe ontstond Mister Kitchen?

De heren kennen elkaar nog uit hun studententijd in Groningen, waar ze in hetzelfde studentenhuis woonden. Daan en Igor studeerden rechten, Maarten bedrijfseconomie. Maar ook toen waren ze al volop met eten bezig én schreven ze daarna hun eerste (studenten)kookboek.

Ruim 11 jaar geleden startten ze met Mister Kitchen. Daarbinnen hebben ze alle drie hun eigen rol. Igor is het organisatorische brein, Daan het creatieve en Maarten de chef van het stel. Alle drie zijn ze daarnaast ook vader.

Wat doet Mister Kitchen?

De heren zijn ook de bedenkers van Rollende Keukens, het culinaire festival in Amsterdam dat dit jaar zijn tiende editie vierde. Ze schrijven o.a. voor Delicious, bedenken receptuur en concepten voor anderen (zoals Enoki, een Oosters fresh fastfood concept op het NS station) en hebben ze dus verschillende producten op hun naam staan, zoals worstjes, fruitspread en pindakaas (allemaal o.a. bij AH te koop)

Wat eet Mister Kitchen thuis?

Als je de hele week professioneel met eten bezig bent, wat eet je dan thuis? Alle drie blijken ze ’s avonds gewoon zo veel mogelijk thuis te eten en koken ze ook met grote regelmaat zelf. Dat varieert van doordeweeks de bekende (familie)recepten die altijd goed in de smaak vallen, tot de uitgebreide, spannendere gerechten in het weekend.

Op eten wordt niet bespaard. Igor geeft lachend toe dat hij géén idee heeft wat hij er per week aan uitgeeft. En alle drie zijn ze het erover eens dat kwaliteit boven alles gaat. Er wordt gericht boodschappen gedaan voor wat er gekookt wordt. Veelal in de supermarkt, puur omdat het makkelijker is. In het weekend, als er meer tijd is, wordt een rondje specialisten gedaan.

Culinair huwelijk

Igor; “Wij leven ons werk en wij werken ons leven. Dus het is vaak ook lastig een scheidslijn aan te brengen wat privé is en wat werk is. Wij appen bijna elke avond met elkaar wat we gegeten hebben, welke fles wijn er open is getrokken.”

Hij vervolgt lachend; “We hebben één afspraak binnen Mister Kitchen. Iedereen mag op de zaak wijn inkopen. De enige regel die we hebben is dat het aantal flessen door drie deelbaar moet zijn en dat de wijn verrassend is. Er moet een verhaal aan (de wijn) zitten. Het mag niet zomaar een flesje zijn.”

MisterKitchen_pindakaas Mister Kitchen

Eén meter pindakaas

Het nieuwste avontuur van het culinaire trio is pindakaas. Door Albert Heijn werden ze uitgedaagd om nieuwe smaken te ontwikkelen. Binnen een half jaar werden zeven smaken bedacht, werd een fabriek gezocht die het schaalbaar kon maken én werd de receptuur goed genoeg bevonden om daadwerkelijk te produceren. Iets wat niet altijd even makkelijk bleek, omdat de heren hoge eisen stellen aan hun ingrediënten en het eindproduct. “Het zijn gedurfde smaken, pure ingrediënten. En het moment voor pindakaas is er ook, dat is tof!”

Favoriete gerechten

Waar de drie het over alle vragen bijna unaniem eens zijn levert de vraag wat hun favoriete gerecht is verrassende antwoorden op. Voor Igor is dat (zomer)postelein. “Het is er zo weinig.”

Voor Daan is het de eenvoud van sommige gerechten waar hij blij van wordt. “een gerecht dat ik namaak en dat lukt. Maar ook koken op zondag met wat er nog is. Het is dan een sport om er iets lekkers van te maken.”

Maarten is op dit moment vooral bezig om gerechten te maken die verrassen en vernieuwen, zonder dat er vlees of vis wordt gebruikt. “Dat is iets waar wij momenteel enorm mee bezig zijn.”

Wat eten de kinderen van Mister Kitchen?

Met culinair onderlegde ouders ben ik natuurlijk ook benieuwd of de kinderen van de mannen ook zulke Smulpapen zijn en wat de favoriete gerechten van hun kinderen zijn.

“Het draadjesvlees van hun vader, als ze een gezamenlijke lieveling moeten kiezen” aldus Igor. “Maar als je het ze los van elkaar vraagt is de jongste dol op macaroni uit de oven met ham & kaas. Mijn oudste is nu ook zelf aan het koken en ontwikkelt zijn smaak giga hard, die zou dan denk ik gaan voor kreeft.”

Maarten’s oudste zoon is dol op de wontonsoep van de New King, een varkensbouillon waarbij in de wontons garnalen zitten. “Maar een lekker gebraden kippetje, dat betekent bij ons thuis feest!”

Wat lunchen we vandaag?

Als het op lunchtrommels aankomt, blijkt Maarten’s oudste geen broodeter. “Hij eet het liefst de restjes van de vorige dag. Daar proberen we creatief mee te zijn. De jongste is wel een echte broodeter, hoewel dan wel zonder korstjes…”

Igor beaamt dat ook zijn kinderen echte broodeters zijn. “Spannender werd het niet. Hoewel er liefst wel iedere dag een paprika mee moest voor de oudste. Mijn beide kinderen zitten inmiddels op de middelbare school en kopen hun lunch vaak ook zelf. Aten wij vroeger een frietjes tussen de middag, mijn jongens gaan naar de toko en kopen daar de meest spannende broodjes, zoals Pom. Voor hun is dat heel vanzelfsprekend. Fantastisch!”

Wat staat er altijd in de koelkast?

Maarten; “Goede boter, geitenmelk, voor mijn ontbijt en ook altijd kaas, maar dan wel schapen- en/of geitenkaas in plaats van kaas van koeienmelk.”

Daan; “Ansjovisfilets heb ik altijd. Zó lekker om door sauzen heen te doen. Het wordt er altijd lekkerder van! En natuurlijk ook kaas, twee/drie soorten zijn er ook altijd wel.”

Igor; “Lurpak smeerboter, ook altijd een roomboter overigens, maar over Lurpak hebben we ooit een artikel geschreven, die (boter) is zo fantastisch. Zij zijn daar in Denemarken zo goed in, boter maken. Zeldzaam goed! Daarnaast ook altijd een aantal sambals, én een fles Martini.”

Wat is onmisbaar in de keuken?

Maarten; “Het is misschien niet zo sexy als een Microplane, maar een goede tang in de keuken. Het kost niks, maar je kunt er werkelijk alles mee!”

Favoriete drankje

Alle drie zijn ze dol op wijn. Igor merkt op dat zelfs qua wijn ze inmiddels op één lijn zitten qua wat ze lekker vinden. Duitse, Oostenrijkse, Noord-Italiaanse wijnen zijn de gezamenlijke favorieten. Hoewel voor Maarten een fris speciaalbiertje de voorkeur heeft “daar heb ik eigenlijk altijd wel zin in en wijn eerder in combinatie met eten gaat.”

Culinaire stellingen

Er wordt regelmatig in koor geantwoord, want de heren houden alle drie meer van hartig, dan van zoet en kiezen liever voor groenten dan voor fruit. Gelukkig is niet alles unaniem. Want bij de keuze vis of vlees kiest Daan voor vlees “daar heb ik eigenlijk altijd wel trek in” en de andere twee voor vis. Het favoriete kookseizoen blijkt ook een lastige. Maarten heeft geen voorkeur, “juist de variatie is in de keuken zo lekker”, terwijl de andere twee de herfst prefereren.

Mister Kitchen delicious.jpg

Mooiste ontmoeting

Tijdens een reportage die Mister Kitchen voor Delicious maakte ontmoeten de mannen de Boeddhistische monnik Jeong Kwan, die kort daarna bekend werd door Netflix’serie Chef’s Table. “We waren niet persé in Korea om haar te ontmoeten, maar het kwam zo uit.”

Voor Daan was de ontmoeting met Ferran Adrià memorabel. “We maakten een boek over El Bulli, en dat mocht ik in Barcelona aan hem overhandigen. Dat was wel heel cool. Onze eerste ontmoeting met hem (Adrià) was nog in de tijd dat we ons eerste kampeerkookboek maakten. Dus deze tweede ontmoeting, daarmee was de cirkel rond. Heel bijzonder.”

Wat staat er op de bucketlist van Mister Kitchen?

Igor: “Zalmvissen in Alaska! Dat lijkt me echt geweldig. Vissen en jagen, dat blijft iets magisch. Zelf je eten vangen of vinden, zoals het paddenstoelen plukken in Noorwegen wat we gedaan hebben. Te gek!”

Top 3,4,5 restaurants

“We hebben op zoveel te gekke plekken samen gegeten, maar ons drie favorieten zijn zonder twijfel Allain Passard, Massima Bottura en Noma. Dat waren stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen. Oh en de allereerste keer Oud Sluis!” Daarna wordt het lijst nog langer, want ook de Librije wordt nog toegevoegd.

Laatste avondmaal, wie zit er aan tafel?

Voor Igor is dat zo klaar als een klontje. “Mijn gezin, Daan en Maarten. En nog één keer samen waanzinnig eten. Ik wil het dan ook over het eten hebben en nergens anders meer over. Dat kan ik met niemand anders dan met hen. Ik kan met niemand anders zo goed over eten praten als met Daan en Maarten. Ik wil dan niet iemand aan tafel die vraagt hoe het met mij gaat. Hou toch op. Eten, daar hebben we het over.”

Als ik het de andere twee vraag barsten ze in lachen uit. “We kunnen nu natuurlijk niet anders dan beamen wat Igor heeft gezegd, die heeft het mooi verpest voor ons.” (schaterlach)

“Het zou overigens ook heel raar zijn om je hele leven samen te eten en dan je laatste avondmaal met anderen te delen”, aldus Daan. En dat is meteen een prachtig eind van dit interview, want Maarten moet weg om zijn kind van school te halen.

pindakaasgranola Smulpaapje

Mannen met één passie

Het is heerlijk om drie totaal verschillende mensen één passie te zien delen, want dat klinkt in alles door. En met hun laatste liefde, pindakaas, duik ik daarna thuis de keuken in. Want met de cranberry-kaneel pindakaas van Mister Kitchen maakte ik een hele makkelijke, maar vooral super lekkere granola. Het recept vind je hier

Meer interviews van In de Keuken met….

De voorgaande interviews in deze reeks, met o.a. Ramon Beuk en de heren van urban blog CityGuys, vind je . De volgende aflevering van In de Keuken met… is met Alex Haupt, de Japans-Duitse chef van restaurant Hoofdstad Brasserie in Amsterdam.

Gepubliceerd op 23 augustus 2017


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!