Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachineToveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee. Zonder ijsmachine!

Ik heb het al eens eerder gezegd. Als het op Yvette aankomt ben ik nul objectief. Ik hou van haar, haar stijl, haar eigenheid, haar ongebreidelde werklust (ga je het binnenkort écht rustiger aan doen?) maar ook van haar inventiviteit met restjes.

De hartige taart die we samen maakten is nog altijd een favoriete manier om bij ons restjes op te maken. Maar nu is er een méga boek voor werkelijk ieder denkbaar restje eten dat je kunt bedenken. Ruim 400 pagina’s suggestie krijg je van haar. Je zou het ook gerust de Dikke van Boven kunnen noemen.

Toveren met restjes door Yvette van Boven

In Van Bovens Leftovers zijn er voor ieder seizoen, iedere maand van het jaar tips voor gerechten. Soms om een restje groente of fruit op te maken. Soms om een restje van een maaltijd opnieuw te verwerken. Nu probeer ik toch écht zo min mogelijk eten weg te gooien, maar met dit boek wordt dat hopelijk echt nog een stuk minder. Want er zijn opties genoeg!

Of het nu gaat om een restje bladerdeeg, een restje jackfruit of restjes rijst. Yvette bedenkt er wat lekkers mee. Daarnaast staan er volop recepten in die je zonder restjes maakt, maar worden die gevolgd door een opmaakrecept voor als er wat over blijft. Goed lezen dus wat wat is!

De fotografie is sober, veelal met de telefooncamera door Yvette zelf gefotografeerd. De kenmerkende tekeningen van Yvette vrolijken de boel verder op. Uiteraard ook een aantal foto’s van wederhelft Oof Verschuren. Maar boven alles is het een mega handig naslagwerk voor als je iets over hebt en dat op een lekkere manier wilt opmaken.

Vruchtenijs zonder ijsmachine

En ik had dus bananen over. En een handje aardbeien. Normaliter maak ik daar dan bananenbrood mee, maar daar had ik dit keer geen zin in. Bovendien had ik nog bananen in de vriezer liggen van de vorige keer dat ik bananen over had. Met dank aan Yvette werd dat bananen-aardbei ijs, die ik maakte zonder ijsmachine. Ideaal. Je hebt er overigens wel een krachtige keukenmachine voor nodig. Laat ik je uitleggen hoe het werkt.

bananenijs zonder ijsmachine

Voor een bak bananen-aardbei ijs (zonder ijsmachine)

4 – 6 overrijpe bananen, ingevroren
175 gram overrijpe aardbeien (kroontje verwijderd)
1 Zespri gold kiwi
scheutje Optimel banaan (of een neutrale plantaardige drink)

Verder nodig: keukenmachine (ik heb een Magimix)

Bananen-aardbei ijs (zonder ijsmachine)

De bananen (in stukjes) en aardbei vries je in, minimaal 4 uur maar een nacht (of langer) is ook prima. Op de dag dat je je ijs wilt maken gooi je alles, samen met de (niet bevroren) kiwi in de keukenmachine. Pulseer een paar keer en laat daarna draaien tot het een romig geheel wordt.

Om alles samen te brengen deed ik er nog een scheut Optimel bij. De randjes goed afschrapen en erbij doen en nogmaals laten draaien. Doe alles daarna in een diepvriesbakje en vries nog een paar uur aan. Vervolgens kun je het prima als een bolletje vruchtenijs serveren, met nog wat vers fruit als topping.

Zo makkelijk maak je dus vruchtenijs zonder ijsmachine én verspil je niks van dat lekkere, maar misschien wat overrijpe fruit. Dank voor de suggestie Yvette!

Van Bovens leftovers

Het boek van Yvette is uitgegeven door Nijgh & van Ditmar, kost € 29,99 en is in de boekhandel en online te koop.

 

Gepubliceerd op 16 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.