Groentetaartje à la Yvette van Boven



Met verschillende heerlijke wintergroentes maak je, fluks zoals Yvette van Boven zou zeggen, dit heerlijke groentetaartje, dat wij maakten ten tijde van mijn interview met haar voor In de keuken met…

Volgens Yvette kunnen eigenlijk alle soorten groenten, en zelfs alle soorten kaas die je in huis hebt. Lekker als lichte maaltijd of in de lunchtrommel!

Dit heb je nodig

1 rol kant & klaar bladerdeeg (supermarkt)
(of 8 vierkantjes bladerdeeg op elkaar gestapeld en uitgerold tot een rechthoek)
1 kleine pompoen, in stukken gesneden (schil er gewoon aan, maar wel gewassen)
2el olie, gesprenkeld over de pompoen
specerijen voor de pompoen, zoals gerookt paprikapoeder, gemalen venkelzaad, zout en peper
6 stengels cavolo nero, gesneden (en gewassen)
1 ui, gesnipperd
scheutje wijn
gemalen chiliflakes, naar smaak (optioneel)
feta, naar smaak (of andere kaas die je hebt liggen)
pijnboompitten, naar smaak (of andere pitten of gehakte noten die je hebt liggen)
handje spruiten, geschaafd
olijfolie, om mee te besprenkelen
1 ei, losgeklopt
1el dressing van ½ el olie en ½ el azijn naar keuze (of gebruik sinaasappelsap ipv azijn)
beetje peterselie, grof gehakt

Verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 200C (boven- en onderwarmte)

Groentetaartje Yvette van Boven

Snijd de pompoen in ringen (verwijder de draden en pitten) en bestrooi de ringen pompoen met de kruiden en olie. Rooster de pompoen een half uurtje in de voorverwarmde oven. Haal er dan uit en laat afkoelen.

Rol nu het deeg uit op het bakblik, leg er eventueel een vel bakpapier onder. Snijd ongeveer anderhalve centimeter vanaf de kant een vierkant in het deeg, maar snijd het deeg niet helemaal door. Bak in een hete pan het uitje in een beetje olie een paar minuten aan. Daar gaat de cavolo nero bij en bak die even kort aan. Net als spinazie zal de groente wat slinken. Blus af met een scheutje witte wijn (dit kun je ook achterwege laten, gebruik dan wat water) en bestrooi met chiliflakes.

YvettevanBoven_groentetaartje voor

Koken met Van Boven

Laat de cavalo nero even uitlekken en verdeel in het binnenste vierkant van het bladerdeeg. Verdeel de pompoen hier over heen (de schil kun je er gewoon aan laten zitten). Bestrooi met pijnboompitten en fetakaas. Schaaf de spruitjes daar overheen. Dat kan met een mandoline op een schaaf, of snijd ze heel dun met een mes. Druppel over alle groente wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bestrijk de randen van het taartje met los geklopt ei.

Makkelijke maaltijd

Bak je groentetaartje nu 20-25 minuten in de oven, tot het bladerdeeg mooi langs de randen omhoog is gekomen en goudbruin kleurt. Haal uit de oven en besprenkel de groente met de dressing. Garneer met wat grof gesneden platte peterselie. Lauwwarm, maar ook koud te serveren.

Gepubliceerd op 1 januari 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!