Alles wat je wilt weten over zonnebrandAlles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Maar waar let je op als je een zonnebrand product koopt. Want welke factor koop je? Wat zegt de prijs over een zonnebrandproduct? Is het nodig om voor kinderen speciale zonnebrand te kopen? Hoe bewaar je zonnebrand?

Maar ook, wat zijn de verschillen tussen chemische en minerale UV filters. En niet geheel onbelangrijk, waar koop je goede zonnebrand? Een uitgebreid artikel dus over een van de belangrijkste producten deze zomer.

Zonnebrand met factor

Het allerbelangrijkste is natuurlijk eigenlijk dat er een goeie factor in je zonnebrand zit. Die beschermt je huid tegen verbranding door de zon, beperkt het risico op huidkanker en je huid veroudert met bescherming minder snel.

Het KWF adviseert om minimaal factor 30 te gebruiken en iedere twee uur te smeren om deze risico’s zo klein mogelijk te houden. Ook als je een waterproof zonnebrand gebruikt en het water in bent geweest, smeer opnieuw. En smeer royaal! Hoe minder zonnebrand je gebruikt, des te lager is de werking ervan. Het KWF adviseert in totaal 7 theelepels zonnebrand per keer te smeren. Huidschade gaat namelijk nooit meer weg. Als jij verbrandt en alle keren daarna wel goed smeert heb je nog steeds huidschade. En daarmee vergroot je dus de kans op huidkanker, iets waar één op de vijf (!) mensen in Nederland mee te maken krijgt.

Speciale kinderzonnebrand

Voor kinderen wordt er speciale kinderzonnebrand verkocht. Dat hoeft op zich niet, maar een kinderhuid is wel gevoeliger en deze speciale producten hebben vaak minder parfum waardoor ze voor kinderen prettiger zijn om te gebruiken.

Ook hier geldt, minimaal factor 30 en houd (zeker jonge) kinderen zoveel mogelijk uit de zon. Maar ook in de schaduw geldt, smeren! Eigenlijk is het sowieso goed om, ook als volwassene, tussen 12u en 15u in de schaduw te zitten, aangezien de zon dan op z’n felst is.

Welk type zonnebrand gebruik je?

Er zijn echt tig soorten; crèmes, sprays, lotions, gels noem maar op. Alles hangt eigenlijk van je persoonlijke voorkeur af. Ik gebruik tegenwoordig een speciale gezichtszonnebrand, omdat die prettiger is voor mijn huid en minder vet is (en dus minder glimt) dan voor de rest van mijn lijf, die ik weer graag met een spray insmeer. Dat er verzorgende ingrediënten in mijn zonnebrand zitten vind ik extra fijn.

Houdbaarheid van zonnebrand

Zodra je je zonnebrand hebt opengemaakt is ‘ie een jaar goed. En met goed bedoel ik dan, de factor werkt optimaal. Maar bewaar je zonnebrand wel op een donkere koele plek, want anders wordt de werking alsnog minder dan de factor aangeeft.

Dat geldt dus ook voor wanneer je ‘m meeneemt naar het strand of op vakantie. Leg je zonnebrand goed afgesloten in de schaduw. Eigenlijk zou je dus, als je zeker wilt zijn van de perfecte werking, ieder jaar nieuwe zonnebrand moeten kopen. Ongeopende flesjes/tubes ed zijn overigens ruim 2,5 jaar na productie nog te gebruiken. Pas als je ‘m openmaakt gaat de klok van 12 maanden lopen.

Prijs van zonnebrand

Er is echt in iedere prijsklasse een zonnebrandproduct te koop. En de prijs zegt zeker niet altijd iets over de werking ervan. De consumentenbond test ieder jaar verschillende merken zonnebrand en uit hun eerdere tests kwam bijvoorbeeld de zonnespray van het Kruidvat in de top 3 van best getest. En soms zijn duurdere merken niet per definitie een garantie voor een goede bescherming.

Zonnebrand en het milieu

Een steeds belangrijk onderwerp voor zonnebrand is het milieu. Het is inmiddels bekend dat zonnebrandresten in het water tot schade leidt en dit zal dan ook een steeds belangrijker aspect worden in hoe een zonnebrand is samengesteld. De consumentenbond heeft daar een uitgebreid artikel over geschreven, dat lees je hier

Waar koop je zonnebrand

Tegenwoordig is zonnebrand echt overal te koop. Bij de supermarkt, het tankstation en natuurlijk bij de drogist. Persoonlijk vind ik het grote voordeel van de drogist dat je er ook advies kunt krijgen. Want hoewel factor 30 eigenlijk de ondergrens is heb je bij een lichtere huid, die snel verbrandt, mogelijk meer baat bij factor 50. Laat je, als je twijfelt of bijvoorbeeld juist een donkere huid hebt, of een zonne-allergie of heel veel sproeten, dus goed voorlichten.

Ook een mooie ontwikkeling is dat er steeds meer huismerk zonnebrandproducten worden ontwikkeld. DA bijvoorbeeld heeft nu een premium huismerk zonnebrandlijn en die is echt behoorlijk uitgebreid. Van gezicht crème tot een spray voor het hele lijf. In factor 30 en factor 50 en al vanaf € 7,95 te koop, dus zeer betaalbaar.

Chemische of fysische (minerale) UV filters

Tot dit artikel wist ik niet dat er verschillende UV filters waren die in zonnebrand worden gebruikt. Maar ik las in het persbericht dat de producten van DA een minerale filter hebben. Dus op onderzoek wat dat dan inhoudt. Dit verschil in filters heeft vooral te maken met waar de UV filter, die je beschermt tegen de zon, wordt opgeslagen.

In het geval van chemische UV filters is dat onder de huid. Zonnebrandproducten met een dergelijk filter moet je dan ook minimaal een half uur vóór je de zon in gaat aanbrengen, zodat ze de kans krijgen om in te trekken.

Fysische, oftewel minerale, filters worden óp de huid opgeslagen en hun werking is daardoor sneller dan die van de chemische variant. Vaak leggen zonnebrandproducten met een overwegend mineraal filter wel weer een wit laagje op de huid. Maar ook daar wordt al in verbeterd, want de DA producten waar ik het net over had hebben dat al niet meer, terwijl ze wel minerale UV filters bevatten. Beiden soorten UV filter beschermen overigens, dus in dat opzicht zijn er geen verschillen, maar het is goed om te weten omdat je ze wel verschillend gebruikt.

Persoonlijke voorkeuren

En dan zijn er natuurlijk, naast prijs en factor, nog de persoonlijke voorkeuren. Voor mij persoonlijk geldt dat zonnebrand goed moet smeren en dus liefst niet zo’n lelijke witte laag achterlaat. Geur vind ik ook wel belangrijk eigenlijk. Ik wil niet de hele dag naar zonnebrand ruiken. Afgelopen jaar heb ik de zonnebrandcrème van Collistar voor mijn benen gebruikt, die had wel een iets lagere factor (SPF20). Ik smeer veel en regelmatig, dus die fles is nu bijna op en met de wetenschap van het KWF wordt factor 30 vanaf nu eigenlijk wel mijn ondergrens.

Mijn gezicht smeer ik tegenwoordig in met de speciale gezichtszonnebrand van Hawaiian (SPF 30), die ook nog eens heerlijk tropisch ruikt. Van dit merk gebruik ik trouwens ook de aftersun crème, omdat die zo lekker dik en verzorgend is.

En aangezien mijn huid ook wat ouder wordt ben ik super blij dat er dit jaar de zonnebrandlijn van DA is, die in veel van de producten ook anti-aging ingrediënten heeft. Zeer welkom voor een ouder wordende huid zoals de mijne 😉

Mijn vent gebruikt consequent factor 50 van Nivea als hij gaat fietsen, omdat zeker als je buiten sport een hoge factor écht essentieel is. Nivea gebruikte ik toen onze dochter klein was ook altijd standaard voor haar, maar dan de speciale kindervariant. Maar er staat ook een zonnebrandspray van Lidl in ons kastje, die een factor 30 heeft. Deze gebruikt manlief dan weer vooral thuis, voor als hij in de tuin zit, aangezien het hem niet uitmaakt wat hij smeert, als het maar een factor heeft.

Welke zonnebrand kies jij?

Ik vroeg via mijn instagram waar jij op let als je zonnebrand koopt, omdat ik benieuwd ben naar wat anderen aan afweging maken. Ingrediënten (zo min mogelijk zooi) en factor blijken de overwegende factoren te zijn. Ook of jullie (of de kinderen) een gevoelige huid hebben, met eventueel een zonneallergie telt mee.

Prijs is voor sommigen een afweging, maar de werking en samenstelling blijken belangrijker te zijn dan prijs. Genoemde merken die jullie gebruiken zijn onder andere: Eucerin, Suncover, Ulstee, Biodermal, Uncover van Jetske Ultee en ook Naif en Ambre Solar zijn merken die jullie kopen.

Wil je trouwens weten of een merk zonnebrand (cosmetica in zijn algemeen) op dieren is getest. Op deze site staat een overzicht van álle merken die dierproefvrij zijn.

Vragen en/of opmerkingen?

Ik hoop dat je met dit artikel handvatten hebt voor de volgende keer dat je een (nieuw) zonnebrandproduct koopt en misschien wel nog beter een afweging kunt maken in welke je koopt. Vragen en/of opmerkingen? Laat je ze hieronder achter?!

 

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2022
16y French Oak van The Balvenie
 
The Balvenie introduceert 16y French Oak

Whisky, je houdt er van of niet. The Balvenie introduceert deze maand haar 16 jaar oude whisky, gerijpt op French oak. En die ís toch goddelijk!
8 mei 2022
Lissabon tips
 
Lissabon tips voor restaurants en uitstapjes

Zoek je tips voor een stedentrip naar Lissabon, dan heb ik er héél veel voor je. Voor restaurants én uitstapjes. Dit zijn de beste Lissabontips.
31 maart 2022
Gulpener brouwhuis
 
Historie en toekomst in het Brouwhuis van Gulpener

Een kijkje in het duurzame brouwhuis van Gulpener betekent achterom kijken. Maar vooral vooruit, naar een groene toekomst.
20 januari 2022
 
Tips voor vakantie op Curaçao

Curaçao is een totaal ander eiland dan ik had verwacht. Mijn tips voor de meest gevarieerde vakantie op Curaçao staan voor je op een rijtje.
20 januari 2022
tips voor handbagage
 
Wat neem je mee in je handbagage

Op een lange vlucht wil je een aantal essentiële zaken in je handbagage hebben. Dit is wat ik absoluut in mijn handbagage meeneem!
29 december 2021
 
Terugblik – the food

Wat is het toch een voorrecht om zoveel uit eten te mogen als wij deden afgelopen jaar. Alle restaurants mogen meteen op je ‘daar wil ik eten lijstje’.