Alleen op vakantieWaarom ik, ondanks man en kind, toch alleen op vakantie moet / wil en ga leg ik je heel graag uit. Want alleen op vakantie gaan rockt! Dat snapt overigens niet iedereen. Want ik krijg met regelmaat gekke blikken als ik zeg dat ik alleen op vakantie ga. Dat doe ik overigens al járen. Net als dat mijn vent zonder mij, maar met bijvoorbeeld een vriend weg gaat. Ik kan me niet voorstellen dat we het niet zouden doen.

De eerste keer dat ik alleen op vakantie ging was toen ik 25 was. Met een backpack op naar Griekenland. Eilandhoppen. Ge-wéldig! De vrijheid van gaan en staan waar je wilt. Er is niks beter. Destijds boekte ik, behalve een vlucht, ook niks. Ik ging waar ik zin in had en bleef langer als het me ergens beviel.

Alleen op vakantie

Ook toen ik mijn vent (inmiddels echtgenoot) leerde kennen was alleen op vakantie gaan iets wat ik met regelmaat deed. Een paar dagen, meestal in een stad waar ik graag kom, puur en alleen je eigen keuzes maken. Eten waar jij zin in hebt. Naar bed als je moe bent en opstaan als je zin hebt om op te staan (in mijn geval in beide gevallen meestal vroeg haha). Het is zo ontzettend lekker.

Maar Susan, is dat niet super egoïstisch? Nee. Hartstikke nee. Het is juist goed voor ons allebei. Het elkaar missen is, zeker als je al zolang bij elkaar bent als wij, heerlijk. Je hebt elkaar weer iets nieuws te vertellen. Maar in mijn geval is het ook heerlijk om eens een paar dagen alleen voor mezelf te zorgen en met alleen mijn eigen wensen rekening te houden. Voor iemand die altijd zo graag voor anderen zorgt is het gewoon nodig om een paar dagen alleen voor mezelf te zorgen.

Zonder man en kind op vakantie

Toen onze dochter geboren werd en nog geen jaar oud was ging ik voor het eerst alleen op reis. Oké, niet helemaal gepland. Het huwelijk van mijn vriendin in New York zou onze eerste trip samen, zonder kind zijn. Maar omdat mijn moeder ernstig ziek werd werd het onverhoopt mijn eerste solo trip. Overzees ook nog eens. Huílend heb ik via Skype met thuis gebeld. Ik voelde me verloren, zonder man en kind. Hoe had ik ze achter kunnen laten?!!

Tot ik een dag later doorhad dat dat kind het príma redde zonder mij en die man van mij ook heel prima voor dat moppie kon zorgen. Ik herinner me nog het gevoel van door een bijna leeg New York lopen om 5.30u ’s ochtends (hallo jetlag). Gewéldig was het!

Susan Aretz
foto: Emma Wijninga

Gewoon doen

Vanaf dat moment werd het een jaarlijks ritueel om minstens 3 of 4 dagen alleen op vakantie te gaan. Naar Berlijn. Naar Londen. Het scheelt natuurlijk dat ik in beide steden vrienden heb wonen, dus meestal was het een goed excuus om lekker bij te beppen. Zonder mannen. Zonder afleiding.

Of ik man en kind niet mis als ik alleen op pad ben. Absoluut. En dat gevoel is héérlijk. Elkaar weer missen is het fijnste dat er is. Thuiskomen, er is niks lekkerder dan thuiskomen na een solo tripje. Ik word er een leukere echtgenoot én moeder van. Het is dus echt gewoon een kwestie van doen. Dat schuldgevoel ben je in no time kwijt. Geloof me maar.

Helaas is een buitenlands tripje dit jaar, dankjewel pandemie, niet mogelijk. Dus ging ik eerder dit jaar naar Amsterdam in mijn eentje en ga ik in september twee dagen naar een hotelletje in Limburg en combineer ik dat met een perslunch daar.Maar ik verheug me er nu al op. Want na maanden écht dag in dag uit samen is het een feest om weer even een paar dagen alleen te zijn.

Of je vindt me nu een rare snuiter óf jij snapt dit… Ga jij wel eens alleen op vakantie? Deel je je beste tips met me? Tof!

Gepubliceerd op 31 augustus 2020


4 reacties

 1. Elisabeth schreef:

  Oh yes, zo nodig om weer op te laden van gezin en werk.
  Tips:
  -Bij zakenreizen steevast een of twee dagen langer blijven of eerder vertrekken om iets van het land te zien of gewoon bij te slapen of te lezen
  -op bezoek bij vrienden of familie in het buitenland (die werken en dan je eigen weg gaan maar ook in de avond gezellig samen eten en er op uit)
  -in Nederland in luxe hotel met wellness en stapel boeken mee (min 2 nachten).
  -tip 2 self: een week op yoga/wandel retreat als Corona ooit over is. Een week weg van gezin heb ik nog niet gedaan

 2. Svetlana schreef:

  Begrijp wat je zegt. Ik ben twee weken geleden alleen in Middelburg geweest. En ik vond het fantastisch. Kind heeft doorgeslapen, paps heeft uitstekend voor hem gezorgd. Dus ik heb gezegd dat ik het vaker ga doen 😁

 3. Annemieke schreef:

  Ik snap je volledig!
  Zelf doe ik af en toe een dagje sauna in mijn up. Het ultieme relaxen noem ik dat wel eens. In de praktijk komt het erop neer dat ik hooguit 2x een sauna instap en verder…lees, lunch, slaap etc.
  Laatst had ik het er met mijn man over dat ik ook weleens een nachtje alleen weg zou willen. Waar dat voor mij voelt als ontspannen voelde het voor hem als een afwijzing. (Ik ben introvert, hij extravert…we laden dus ieder op een andere manier op) Mooi om ook die kant te horen. Door corona ging het nu toch niet door, maar het is wel fijn om beide partijen de kans te geven om te zeggen wat zoiets bij je doet☺️ Fijn dat jullie het beiden al doen!

 4. Corianne schreef:

  Ja, ik snap je helemaal. Tijdens het lezen dacht ik opeens, maar echt ik zorg altijd voor anderen, hoe lekker om een keer voor jezelf te zorgen.
  Dus misschien heb je wel een trend gezet 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.