Zomerpauze – een terugblikIk ben een aantal keer per jaar nostalgisch. Meestal rond mijn verjaardag. Soms met oud & nieuw. Maar nu ook rond de zomer. Tijd voor een terugblik.

Want het is me het jaar wel geweest zeg. Ik schreef al eerder dat ik werkelijk suck at niks doen. Dat is dit jaar duidelijker dan ooit. Maar het is ook een van de tofste jaren ever. Laten we dat niet vergeten.

Want ik doe dit werk al een tijdje. Volgend jaar februari is het precies tien jaar geleden dat ik met Smulpaapje startte. Wow! Hoe hard vliegt de tijd.

Eigen bedrijf

Als geen ander weet ik ook dat het niet vanzelf gaat. Zeker niet als je in je eentje werkt, je bedrijf zelf runt. Dus alle beslissingen, iedere stap verder, ieder recept, iedere foto, ieder project. Ik doe het alleen. Dat is overigens niet als zielig bedoeld. Maar puur een feit.

Dat het soms best lastig is zal ik overigens niet ontkennen. Want ik weet nou eenmaal niet alles. Er zitten maar zoveel uren in een dag. Daarnaast ben ik een enorme controlfreak en is het lastig om dingen uit handen te geven als je werk zó je eigen signature draagt als dat van mij.

Susan Aretz laptop

Waanzinnig netwerk

Gelukkig heb ik door de jaren heen wel een waanzinnig netwerk opgebouwd en kan ik een aantal mensen áltijd om hulp vragen. Dat is niet alleen fijn, maar soms ook net de schop onder mijn hoeha die ik nodig heb. Want buiten je comfort zone is echt veel leuker, je moet alleen even durven.

Ik zeg het vaker; het maakt niet uit wat je kent maar wie je kent. En dat is ook echt zo. Waar ik ook een vraag over heb, er is meestal wel iemand die het antwoord voor me heeft.

Een netwerk opbouwen doe je overigens niet ‘overnight’, daar zit een hoop tijd en liefde in. Elkaar dingen gunnen, er voor elkaar zijn en niet overvragen zijn volgens mij de sleutel tot een waanzinnig en loyaal netwerk. Ik ben dan ook zeer zuinig op de mensen om mij heen wat dat betreft.

Niet alles vooraf weten heeft ook zijn voordelen

En dat netwerk was ook dit jaar ongekend belangrijk. Meerdere keren wel. Want zelf een gin maken is écht een heel tof idee. Het proces nét even ingewikkelder dan ik had gedacht. Had ik alles van te voren geweten wat er op mijn pad zou komen, was ik er waarschijnlijk niet eens aan begonnen hahaha. Het heeft dus ook zo zijn voordelen om niet alles vooraf te weten…

Nu koos ik er voor om per obstakel te schakelen en te zoeken naar oplossingen. En ook hier geldt. Ik had het niet kunnen doen zonder een aantal mensen uit mijn netwerk, die me gaandeweg geholpen hebben en waardoor Holy Unicorn Gin er straks écht is!

holy unicorn gin

Trots op mezelf

Ik vind het lastig, trots zijn op mezelf. Ik ben vooral bezig met werken, hard werken, mooie dingen maken, dromen realiseren en tegelijkertijd probeer ik een boterham te verdienen met wat ik doe. En ook dat probeer ik zo zuiver en oprecht mogelijk te doen. Maar terugkijken en mezelf op de schouder kloppen. Mwoah, lastig.

Toch ben ik dit jaar wel echt heel blij dat al dat harde werken, al die slapeloze nachten hebben geleid tot alleen maar resultaten waar ik oprecht blij van word.

Ik bedoel; hallo Holy Unicorn gin, hallo nieuw boek, hallo borrelboxen, hallo nog steeds top lopende site (hoewel die wat minder aandacht heeft gehad dan anders), hallo happy opdrachtgevers, hallo social kanalen die ook gewoon nog steeds groeien. Oh ja, en hallo te gekke korte film die over mij werd gemaakt.

Damn! (en dan kan ik je – voorlopig – nog even niet de andere dingen vertellen die in het vat zitten…)

Terugschakelen – zomerrooster

Maar als ik íets heb geleerd dit jaar dan is het ook dat ik beter luister naar wanneer het goed is om terug te schakelen. Lang leve de zomer! Dé tijd in het jaar dat het sowieso al rustiger is. Een perfecte tijd dus voor een paar weken zomerreces. Voor het eerst ga ik niet volop voor dit tijd proberen een zomer lang aan recepten en artikelen in te plannen. Mezelf in allerlei bochten wringen om dingen maar door te laten lopen.

Mijn laatste weken tot aan de vakantie zijn nog steeds druk genoeg, met een boeklancering die geregeld wordt, een foto-shoot, toffe afspraken rondom de gin en het nieuwe boek. Oh ja, en het daadwerkelijk bottelen van die gin!

Het werk heeft nog niet eerder tot zover in de zomer doorgelopen als dit jaar. Dus is er simpelweg geen tijd om ook nog al die andere dingen erbij te doen of mezelf dat ook nog eens op te leggen.

Susan Aretz strand

Opladen

Dus ja, een zomerrooster. Voor de site, maar ook voor mij. Tijd om op te laden voor de tweede helft van dit jaar. Die meteen vól van start gaat, want het nieuwe boek komt medio augustus hopelijk van de drukker aan in Nederland. En het blijft een klus, maar wel een van de gaafste klussen, ik mag er echt een shitload signeren!

Eind augustus is namelijk mijn boekpresentatie. Niet alleen voor pers & genodigden, maar er is ook een publieke boeklancering én online spel met awesome prijzen. Daar lees je binnenkort alles over. Maar ook dat brengt weer redelijk wat werk met zich mee, want het wordt niet echt een doorsnee lancering. Há, in de verste verte niet kan ik je beloven.

Balans

Maar jongens, het is zó leuk. Ook al is de balans soms volledig zoek, de werkuren in een dag te kort, iedere dag is weer een feest. Het feestje dat ik zelf heb gecreëerd. Waar ik dol en dol gelukkig van word. En met iedere reactie, iedere bestelling van de borrelbox, of mijn boek, dan wel de gin realiseer ik me weer hoe bevoorrecht ik ben dat dit mijn werk is.

Susan Aretz De Burcht

Ja, dat heb ik zelf zo voor elkaar gebokst. En ja, daar ben ik onvoorstelbaar trots op. Dat ik als reactie krijg dat het anderen inspireert maakt me verlegen en ik weet me nooit een houding te geven als ik dat hoor. Maar weet hoe dankbaar ik ben voor iedere bezoeker op de site, voor iedere like op een instagrampost, voor alles.

Want dankzij jullie kan ik al jaren datgene doen waar ik nu, zo rond de zomer, met zoveel plezier op terug kijk. Wat een jaar. What a ride. And we’ve only just begun!

PS dit is een totaal niet co-herent stuk geworden, maar eentje vanuit mijn tenen. Heb een heerlijke zomer lieve mensen. Geniet je suf. Tot snel x

 

Gepubliceerd op 14 juli 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]