Zomerpauze – een terugblikIk ben een aantal keer per jaar nostalgisch. Meestal rond mijn verjaardag. Soms met oud & nieuw. Maar nu ook rond de zomer. Tijd voor een terugblik.

Want het is me het jaar wel geweest zeg. Ik schreef al eerder dat ik werkelijk suck at niks doen. Dat is dit jaar duidelijker dan ooit. Maar het is ook een van de tofste jaren ever. Laten we dat niet vergeten.

Want ik doe dit werk al een tijdje. Volgend jaar februari is het precies tien jaar geleden dat ik met Smulpaapje startte. Wow! Hoe hard vliegt de tijd.

Eigen bedrijf

Als geen ander weet ik ook dat het niet vanzelf gaat. Zeker niet als je in je eentje werkt, je bedrijf zelf runt. Dus alle beslissingen, iedere stap verder, ieder recept, iedere foto, ieder project. Ik doe het alleen. Dat is overigens niet als zielig bedoeld. Maar puur een feit.

Dat het soms best lastig is zal ik overigens niet ontkennen. Want ik weet nou eenmaal niet alles. Er zitten maar zoveel uren in een dag. Daarnaast ben ik een enorme controlfreak en is het lastig om dingen uit handen te geven als je werk zó je eigen signature draagt als dat van mij.

Susan Aretz laptop

Waanzinnig netwerk

Gelukkig heb ik door de jaren heen wel een waanzinnig netwerk opgebouwd en kan ik een aantal mensen áltijd om hulp vragen. Dat is niet alleen fijn, maar soms ook net de schop onder mijn hoeha die ik nodig heb. Want buiten je comfort zone is echt veel leuker, je moet alleen even durven.

Ik zeg het vaker; het maakt niet uit wat je kent maar wie je kent. En dat is ook echt zo. Waar ik ook een vraag over heb, er is meestal wel iemand die het antwoord voor me heeft.

Een netwerk opbouwen doe je overigens niet ‘overnight’, daar zit een hoop tijd en liefde in. Elkaar dingen gunnen, er voor elkaar zijn en niet overvragen zijn volgens mij de sleutel tot een waanzinnig en loyaal netwerk. Ik ben dan ook zeer zuinig op de mensen om mij heen wat dat betreft.

Niet alles vooraf weten heeft ook zijn voordelen

En dat netwerk was ook dit jaar ongekend belangrijk. Meerdere keren wel. Want zelf een gin maken is écht een heel tof idee. Het proces nét even ingewikkelder dan ik had gedacht. Had ik alles van te voren geweten wat er op mijn pad zou komen, was ik er waarschijnlijk niet eens aan begonnen hahaha. Het heeft dus ook zo zijn voordelen om niet alles vooraf te weten…

Nu koos ik er voor om per obstakel te schakelen en te zoeken naar oplossingen. En ook hier geldt. Ik had het niet kunnen doen zonder een aantal mensen uit mijn netwerk, die me gaandeweg geholpen hebben en waardoor Holy Unicorn Gin er straks écht is!

holy unicorn gin

Trots op mezelf

Ik vind het lastig, trots zijn op mezelf. Ik ben vooral bezig met werken, hard werken, mooie dingen maken, dromen realiseren en tegelijkertijd probeer ik een boterham te verdienen met wat ik doe. En ook dat probeer ik zo zuiver en oprecht mogelijk te doen. Maar terugkijken en mezelf op de schouder kloppen. Mwoah, lastig.

Toch ben ik dit jaar wel echt heel blij dat al dat harde werken, al die slapeloze nachten hebben geleid tot alleen maar resultaten waar ik oprecht blij van word.

Ik bedoel; hallo Holy Unicorn gin, hallo nieuw boek, hallo borrelboxen, hallo nog steeds top lopende site (hoewel die wat minder aandacht heeft gehad dan anders), hallo happy opdrachtgevers, hallo social kanalen die ook gewoon nog steeds groeien. Oh ja, en hallo te gekke korte film die over mij werd gemaakt.

Damn! (en dan kan ik je – voorlopig – nog even niet de andere dingen vertellen die in het vat zitten…)

Terugschakelen – zomerrooster

Maar als ik íets heb geleerd dit jaar dan is het ook dat ik beter luister naar wanneer het goed is om terug te schakelen. Lang leve de zomer! Dé tijd in het jaar dat het sowieso al rustiger is. Een perfecte tijd dus voor een paar weken zomerreces. Voor het eerst ga ik niet volop voor dit tijd proberen een zomer lang aan recepten en artikelen in te plannen. Mezelf in allerlei bochten wringen om dingen maar door te laten lopen.

Mijn laatste weken tot aan de vakantie zijn nog steeds druk genoeg, met een boeklancering die geregeld wordt, een foto-shoot, toffe afspraken rondom de gin en het nieuwe boek. Oh ja, en het daadwerkelijk bottelen van die gin!

Het werk heeft nog niet eerder tot zover in de zomer doorgelopen als dit jaar. Dus is er simpelweg geen tijd om ook nog al die andere dingen erbij te doen of mezelf dat ook nog eens op te leggen.

Susan Aretz strand

Opladen

Dus ja, een zomerrooster. Voor de site, maar ook voor mij. Tijd om op te laden voor de tweede helft van dit jaar. Die meteen vól van start gaat, want het nieuwe boek komt medio augustus hopelijk van de drukker aan in Nederland. En het blijft een klus, maar wel een van de gaafste klussen, ik mag er echt een shitload signeren!

Eind augustus is namelijk mijn boekpresentatie. Niet alleen voor pers & genodigden, maar er is ook een publieke boeklancering én online spel met awesome prijzen. Daar lees je binnenkort alles over. Maar ook dat brengt weer redelijk wat werk met zich mee, want het wordt niet echt een doorsnee lancering. Há, in de verste verte niet kan ik je beloven.

Balans

Maar jongens, het is zó leuk. Ook al is de balans soms volledig zoek, de werkuren in een dag te kort, iedere dag is weer een feest. Het feestje dat ik zelf heb gecreëerd. Waar ik dol en dol gelukkig van word. En met iedere reactie, iedere bestelling van de borrelbox, of mijn boek, dan wel de gin realiseer ik me weer hoe bevoorrecht ik ben dat dit mijn werk is.

Susan Aretz De Burcht

Ja, dat heb ik zelf zo voor elkaar gebokst. En ja, daar ben ik onvoorstelbaar trots op. Dat ik als reactie krijg dat het anderen inspireert maakt me verlegen en ik weet me nooit een houding te geven als ik dat hoor. Maar weet hoe dankbaar ik ben voor iedere bezoeker op de site, voor iedere like op een instagrampost, voor alles.

Want dankzij jullie kan ik al jaren datgene doen waar ik nu, zo rond de zomer, met zoveel plezier op terug kijk. Wat een jaar. What a ride. And we’ve only just begun!

PS dit is een totaal niet co-herent stuk geworden, maar eentje vanuit mijn tenen. Heb een heerlijke zomer lieve mensen. Geniet je suf. Tot snel x

 

Gepubliceerd op 14 juli 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 oktober 2021
 
Vietnamees van Uyen Luu

Makkelijke, authentieke Vietnamese recepten in een werkelijk prachtig kookboek. Daar moést ik natuurlijk voor jullie mee aan de slag.
15 oktober 2021
Vette Sletten boek
 
NomNomNom van Dorothy Porker

Dat NomNomNom een nominatie heeft voor Gouden Kookboek zegt denk ik al wel genoeg. Het is een one of a kind kookboek.
13 oktober 2021
cover boek shirma
 
Shirma’s Soul Kitchen

Duik samen met Shirma Rouse de Caribische soul kitchen in en laat je voeden met haar liefde voor eten!
4 oktober 2021
Koffietijd Susan Aretz
 
De maand van Susan – september

Bye bye zomer, hallo herfst. Een maand om met plezier op terug te blikken. Met de welbekende hoogtepunten, maar ook leermomenten.
20 september 2021
lindenhoff baambrugge
 
Susan Test; de maaltijdbox van de Lindenhoff

Niet nadenken over wat je eet en toch lekker aan tafel. Wie wil dat niet? Met de maaltijdbox van de Lindenhoff kan dat! En ik mocht ‘m testen.
30 augustus 2021
 
Lancering Wereldwijd Borreltijd en Holy Unicorn gin

Maanden aan voorbereiding gingen er vooraf aan de lancering van Wereldwijd Borreltijd en mijn eigen Holy Unicorn gin. En toen was het zo ver..