Witlofsoep met gekaramelliseerde appel



Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je meteen aan je repertoire toevoegen. Simpel, lekker, gezond. Yum!

Want zeg nou zelf, soms wil je met witlof wel echt iets anders doen dan de voor de hand liggende witlof ham & kaas of bijvoorbeeld een witlofsalade. Zeker in deze tijd, waarin witlof lekker betaalbaar is heb ik het eigenlijk iedere week wel in huis.

En met witlof kun je dus ook heel prima soep maken. Zo bitter is witlof tegenwoordig namelijk niet meer en dat kleine bittertje dat het nog wel heeft (ik hou er van) breng je in balans door aan de soep gekaramelliseerde appel toe te voegen.

Dit is ook zo’n lekker soeprecept om op zondag te maken en dan de dag erna restjes als lunch te eten. Wil je de soep invriezen, laat die dan eerst goed afkoelen. En vries de soep in zonder de appeltjes, maar maak die op het moment dat je de witlofsoep gaat eten. Goed, genoeg gekletst over soep. De keuken in !

Voor 4 – 6 kommen, als bijgerecht

500 gram witlof, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
2 el bloem
200 gram aardappel, in stukken
750 ml bouillon
1 tl citroensap
zout & peper
50 gram blauwe kaas

Voor de appeltjes

25 gram boter
150 gram appel, in plakjes
1 tl balsamico siroop

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

De basis voor je witlof soep is het aanfruiten van de ui en knoflook in de warme olie gedurende 5 minuten. Dan de witlof en aardappel erbij, die je 5 minuten mee omschept. Strooi daar de bloem over en bak een minuut mee. Blus alles af met de bouillon, roer goed door en laat dit op medium vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de witlof en aardappel gaar is. In de laatste 5 minuten voeg je de kaas toe, zodat die kan smelten.

Hevel alles , eventueel in twee delen, over in een blender zodat je er een mooi gladde soep van kunt maken. Giet dit terug in een schone pan en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Gekaramelliseerde appel

Smelt de boter en bak hier de appel een minuut of tien in, tot die mooi zacht en gekaramelliseerd is. Voeg aan het eind, naar smaak, nog balsamicosiroop toe.

Serveer de witlofsoep met de gekaramelliseerde appeltjes en als je dat lekker vindt met wat knapperig, vers brood.

Gepubliceerd op 20 februari 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!