Witlofsoep met gekaramelliseerde appel



Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je meteen aan je repertoire toevoegen. Simpel, lekker, gezond. Yum!

Want zeg nou zelf, soms wil je met witlof wel echt iets anders doen dan de voor de hand liggende witlof ham & kaas of bijvoorbeeld een witlofsalade. Zeker in deze tijd, waarin witlof lekker betaalbaar is heb ik het eigenlijk iedere week wel in huis.

En met witlof kun je dus ook heel prima soep maken. Zo bitter is witlof tegenwoordig namelijk niet meer en dat kleine bittertje dat het nog wel heeft (ik hou er van) breng je in balans door aan de soep gekaramelliseerde appel toe te voegen.

Dit is ook zo’n lekker soeprecept om op zondag te maken en dan de dag erna restjes als lunch te eten. Wil je de soep invriezen, laat die dan eerst goed afkoelen. En vries de soep in zonder de appeltjes, maar maak die op het moment dat je de witlofsoep gaat eten. Goed, genoeg gekletst over soep. De keuken in !

Voor 4 – 6 kommen, als bijgerecht

500 gram witlof, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
2 el bloem
200 gram aardappel, in stukken
750 ml bouillon
1 tl citroensap
zout & peper
50 gram blauwe kaas

Voor de appeltjes

25 gram boter
150 gram appel, in plakjes
1 tl balsamico siroop

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

De basis voor je witlof soep is het aanfruiten van de ui en knoflook in de warme olie gedurende 5 minuten. Dan de witlof en aardappel erbij, die je 5 minuten mee omschept. Strooi daar de bloem over en bak een minuut mee. Blus alles af met de bouillon, roer goed door en laat dit op medium vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de witlof en aardappel gaar is. In de laatste 5 minuten voeg je de kaas toe, zodat die kan smelten.

Hevel alles , eventueel in twee delen, over in een blender zodat je er een mooi gladde soep van kunt maken. Giet dit terug in een schone pan en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Gekaramelliseerde appel

Smelt de boter en bak hier de appel een minuut of tien in, tot die mooi zacht en gekaramelliseerd is. Voeg aan het eind, naar smaak, nog balsamicosiroop toe.

Serveer de witlofsoep met de gekaramelliseerde appeltjes en als je dat lekker vindt met wat knapperig, vers brood.

Gepubliceerd op 20 februari 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.