Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je meteen aan je repertoire toevoegen. Simpel, lekker, gezond. Yum!
Want zeg nou zelf, soms wil je met witlof wel echt iets anders doen dan de voor de hand liggende witlof ham & kaas of bijvoorbeeld een witlofsalade. Zeker in deze tijd, waarin witlof lekker betaalbaar is heb ik het eigenlijk iedere week wel in huis.
En met witlof kun je dus ook heel prima soep maken. Zo bitter is witlof tegenwoordig namelijk niet meer en dat kleine bittertje dat het nog wel heeft (ik hou er van) breng je in balans door aan de soep gekaramelliseerde appel toe te voegen.
Dit is ook zo’n lekker soeprecept om op zondag te maken en dan de dag erna restjes als lunch te eten. Wil je de soep invriezen, laat die dan eerst goed afkoelen. En vries de soep in zonder de appeltjes, maar maak die op het moment dat je de witlofsoep gaat eten. Goed, genoeg gekletst over soep. De keuken in !
Voor 4 – 6 kommen, als bijgerecht
500 gram witlof, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
2 el bloem
200 gram aardappel, in stukken
750 ml bouillon
1 tl citroensap
zout & peper
50 gram blauwe kaas
Voor de appeltjes
25 gram boter
150 gram appel, in plakjes
1 tl balsamico siroop
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
De basis voor je witlof soep is het aanfruiten van de ui en knoflook in de warme olie gedurende 5 minuten. Dan de witlof en aardappel erbij, die je 5 minuten mee omschept. Strooi daar de bloem over en bak een minuut mee. Blus alles af met de bouillon, roer goed door en laat dit op medium vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de witlof en aardappel gaar is. In de laatste 5 minuten voeg je de kaas toe, zodat die kan smelten.
Hevel alles , eventueel in twee delen, over in een blender zodat je er een mooi gladde soep van kunt maken. Giet dit terug in een schone pan en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Gekaramelliseerde appel
Smelt de boter en bak hier de appel een minuut of tien in, tot die mooi zacht en gekaramelliseerd is. Voeg aan het eind, naar smaak, nog balsamicosiroop toe.
Serveer de witlofsoep met de gekaramelliseerde appeltjes en als je dat lekker vindt met wat knapperig, vers brood.
Gepubliceerd op 20 februari 2023