Witlofsoep met gekaramelliseerde appel



Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je meteen aan je repertoire toevoegen. Simpel, lekker, gezond. Yum!

Want zeg nou zelf, soms wil je met witlof wel echt iets anders doen dan de voor de hand liggende witlof ham & kaas of bijvoorbeeld een witlofsalade. Zeker in deze tijd, waarin witlof lekker betaalbaar is heb ik het eigenlijk iedere week wel in huis.

En met witlof kun je dus ook heel prima soep maken. Zo bitter is witlof tegenwoordig namelijk niet meer en dat kleine bittertje dat het nog wel heeft (ik hou er van) breng je in balans door aan de soep gekaramelliseerde appel toe te voegen.

Dit is ook zo’n lekker soeprecept om op zondag te maken en dan de dag erna restjes als lunch te eten. Wil je de soep invriezen, laat die dan eerst goed afkoelen. En vries de soep in zonder de appeltjes, maar maak die op het moment dat je de witlofsoep gaat eten. Goed, genoeg gekletst over soep. De keuken in !

Voor 4 – 6 kommen, als bijgerecht

500 gram witlof, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el zonnebloemolie
2 el bloem
200 gram aardappel, in stukken
750 ml bouillon
1 tl citroensap
zout & peper
50 gram blauwe kaas

Voor de appeltjes

25 gram boter
150 gram appel, in plakjes
1 tl balsamico siroop

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

De basis voor je witlof soep is het aanfruiten van de ui en knoflook in de warme olie gedurende 5 minuten. Dan de witlof en aardappel erbij, die je 5 minuten mee omschept. Strooi daar de bloem over en bak een minuut mee. Blus alles af met de bouillon, roer goed door en laat dit op medium vuur 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de witlof en aardappel gaar is. In de laatste 5 minuten voeg je de kaas toe, zodat die kan smelten.

Hevel alles , eventueel in twee delen, over in een blender zodat je er een mooi gladde soep van kunt maken. Giet dit terug in een schone pan en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Gekaramelliseerde appel

Smelt de boter en bak hier de appel een minuut of tien in, tot die mooi zacht en gekaramelliseerd is. Voeg aan het eind, naar smaak, nog balsamicosiroop toe.

Serveer de witlofsoep met de gekaramelliseerde appeltjes en als je dat lekker vindt met wat knapperig, vers brood.

Gepubliceerd op 20 februari 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.