Witlofsalade met gerookte kip



Een moderne versie van een klassieke salade met witlof, gerookte kip en een heerlijke mosterddressing. Een super salade recept dat zó gemaakt is.

Iedereen die net als ik in de jaren 80 opgroeide kent wel een variant van witlofsalade. Ik kan je vertellen dat dit niet mijn favoriete salade was. Maar dan kan ook liggen aan het feit dat destijds mandarijn uit blik werd gebruikt. Gruwel!

Inmiddels wordt witlof  steeds minder bitter gekweekt. Vaak is het zelfs niet meer nodig het harde (vaak bittere) binnenkantje uit de stronk van de witlof te snijden. Hoewel ik inmiddels echt wel dol ben op bittere groente zijn veel mensen dat nog niet dus daar is dat goed nieuws voor.

Wat ook goed nieuws is, is dat deze witlofsalade echt zó klaar is. Een beetje snijwerk, dressing maken, alles door elkaar en je bent er.

Ik vind het lekkerder om de dressing al bij de salade te doen en dan even te laten staan. Zo krijgt de dressing de kans in de witlof te trekken, wat ‘m nóg lekkerder maakt!

Maak je de witlof salade al eerder klaar, doe dan wel pas vlak voor serveren de walnoten erbij zodat die lekker knapperig blijven.

Voor vier personen als bijgerecht

500g witlof
180g gerookte kipfilet
1 appel
2 mandarijntjes
1 cm dikke plak kaas, naar keuze
1 handje walnoten
optioneel: verse bieslook

Voor de mosterddressing

2 el mosterdmayonaise (Jean Baton)
1 el halfvolle yoghurt
1 el honingazijn
zout & peper

lekkere witlofsalade

Witlofsalade met gerookte kip

Voor deze witlofsalade begin je met, witlof! Snijd de witlof door de helft en iedere helft nog een keer door de helft. Snijd van de repen witlof nu blokjes . Snijd de overige ingrediënten (met uitzondering van de walnoten) ook in kleine blokjes. Dat kauwt een stuk prettiger dan grote stukken. Hussel alles goed in een kom door elkaar.

Mosterd-honing dressing

Voor de mosterd-honing dressing mix je alle ingrediënten goed door elkaar. Het is lekker om, als je het hebt liggen, wat gesneden bieslook toe te voegen. Ik gebruikte ongeveer een lepel. Dan je dressing even proeven en op smaak brengen met zout en peper. Meng je mosterd-honingdressing dan door je witlofsalade en zet weg tot gebruik.

Wat serveer je bij de witlofsalade

Je witlofsalade met gerookte kip is al heerlijk om als lunch te serveren. Het enige dat er dan bij hoeft is wat lekker brood. Bovenstaande hoeveelheid is dan ruim voldoende voor twee personen.
Serveer je de witlofsalade als bijgerecht, maak er dan lekker een smeuïge puree bij. Eventueel nog een stuk vis/vlees/kip of vega erbij en je bent er.

Gepubliceerd op 17 maart 2022


2 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Vandaag gemaakt voor de lunch met het warme weer. Viel erg goed in de smaak bij iedereen, jong en oud! Erg lekker en makkelijk en snel te maken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.