Italiaanse witlof ham en kaas



De klassieke witlof ham en kaas krijgt in dit recept een Italiaanse tintje. Maar is onverminderd lekker!

Na onze vakantie in Italië was het te verwachten dat de gerechten die ik zou gaan koken als we weer terug waren in het gewone ritme een Italiaans tintje gingen krijgen. De klassieke witlof ham & werd daar het eerste “slachtoffer” van 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

  • Kilo witlof, schoongemaakt en gehalveerd
  • 55g boter
  • 50g bloem
  • Halfvolle melk, hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de saus wenst
  • 175g gorgonzola, wil je de saus pittiger gebruik dan meer
  • Rauwe ham (of zoals de Italianen het noemen, prosciutto crudo)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Twee handjes geraspte (Parmezaanse) kaas

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C

witlof ham kaas

Italiaanse witlof ham en kaas

Kook in ruim water de witlof beetgaar, met een minuut of vijf is dat – afhankelijk van de grootte van je witlofstronkjes – wel het geval. Giet af, en laat zoveel mogelijk vocht eruit lopen. Of knijp de stronkjes (als ze zijn afgekoeld!) even uit. Verwarm je oven voor op 200C.

Kaassaus recept

Smelt in een pannetje de boter, zonder het te laten bruinen, en doe er dan de bloem bij. Goed met een garde roeren en even een twee minuutjes zachtjes laten garen. Dat haalt de bloemsmaak eraf. Dan beetje bij beetje de melk erbij en met een garde of siliconenlepel goed roeren. Je wilt geen klontjes.

Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik/dun je je kaassaus wilt. Per keer dat je roert dikt de saus in als ‘ie warm wordt. Doe er dus niet te snel te veel melk bij. Ik houd vaak rond de 300ml aan, maar kijk vooral zelf goed naar je saus en proef. Tot slot de gorgonzola, in stukjes, erin, goed laten smelten en warm worden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is vaak niet nodig, omdat de kaas al wat zout van smaak is. Maar proef vooral of je het niet toch wilt toevoegen.

Wikkel de uitgelekte witlof nu in de plakjes rauwe ham en leg ze in een ovenschaal. Giet daarover heen de gorgonzolasaus en dek af met geraspte, Parmezaanse, kaas. Zet in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat even een paar minuutjes staan voor je het serveert. Lekker met puree of gebakken aardappeltjes.

Gepubliceerd op 4 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.