Italiaanse witlof ham en kaas



De klassieke witlof ham en kaas krijgt in dit recept een Italiaanse tintje. Maar is onverminderd lekker!

Na onze vakantie in Italië was het te verwachten dat de gerechten die ik zou gaan koken als we weer terug waren in het gewone ritme een Italiaans tintje gingen krijgen. De klassieke witlof ham & werd daar het eerste “slachtoffer” van 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

  • Kilo witlof, schoongemaakt en gehalveerd
  • 55g boter
  • 50g bloem
  • Halfvolle melk, hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de saus wenst
  • 175g gorgonzola, wil je de saus pittiger gebruik dan meer
  • Rauwe ham (of zoals de Italianen het noemen, prosciutto crudo)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Twee handjes geraspte (Parmezaanse) kaas

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C

witlof ham kaas

Italiaanse witlof ham en kaas

Kook in ruim water de witlof beetgaar, met een minuut of vijf is dat – afhankelijk van de grootte van je witlofstronkjes – wel het geval. Giet af, en laat zoveel mogelijk vocht eruit lopen. Of knijp de stronkjes (als ze zijn afgekoeld!) even uit. Verwarm je oven voor op 200C.

Kaassaus recept

Smelt in een pannetje de boter, zonder het te laten bruinen, en doe er dan de bloem bij. Goed met een garde roeren en even een twee minuutjes zachtjes laten garen. Dat haalt de bloemsmaak eraf. Dan beetje bij beetje de melk erbij en met een garde of siliconenlepel goed roeren. Je wilt geen klontjes.

Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik/dun je je kaassaus wilt. Per keer dat je roert dikt de saus in als ‘ie warm wordt. Doe er dus niet te snel te veel melk bij. Ik houd vaak rond de 300ml aan, maar kijk vooral zelf goed naar je saus en proef. Tot slot de gorgonzola, in stukjes, erin, goed laten smelten en warm worden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is vaak niet nodig, omdat de kaas al wat zout van smaak is. Maar proef vooral of je het niet toch wilt toevoegen.

Wikkel de uitgelekte witlof nu in de plakjes rauwe ham en leg ze in een ovenschaal. Giet daarover heen de gorgonzolasaus en dek af met geraspte, Parmezaanse, kaas. Zet in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat even een paar minuutjes staan voor je het serveert. Lekker met puree of gebakken aardappeltjes.

Gepubliceerd op 4 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!