Italiaanse witlof ham en kaas

De klassieke witlof ham en kaas krijgt in dit recept een Italiaanse tintje. Maar is onverminderd lekker!
Na onze vakantie in Italië was het te verwachten dat de gerechten die ik zou gaan koken als we weer terug waren in het gewone ritme een Italiaans tintje gingen krijgen. De klassieke witlof ham & werd daar het eerste “slachtoffer” van 🙂
Ingrediënten voor 4 personen
- Kilo witlof, schoongemaakt en gehalveerd
- 55g boter
- 50g bloem
- Halfvolle melk, hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de saus wenst
- 175g gorgonzola, wil je de saus pittiger gebruik dan meer
- Rauwe ham (of zoals de Italianen het noemen, prosciutto crudo)
- Versgemalen zwarte peper
- Twee handjes geraspte (Parmezaanse) kaas
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C
Italiaanse witlof ham en kaas
Kook in ruim water de witlof beetgaar, met een minuut of vijf is dat – afhankelijk van de grootte van je witlofstronkjes – wel het geval. Giet af, en laat zoveel mogelijk vocht eruit lopen. Of knijp de stronkjes (als ze zijn afgekoeld!) even uit. Verwarm je oven voor op 200C.
Kaassaus recept
Smelt in een pannetje de boter, zonder het te laten bruinen, en doe er dan de bloem bij. Goed met een garde roeren en even een twee minuutjes zachtjes laten garen. Dat haalt de bloemsmaak eraf. Dan beetje bij beetje de melk erbij en met een garde of siliconenlepel goed roeren. Je wilt geen klontjes.
Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik/dun je je kaassaus wilt. Per keer dat je roert dikt de saus in als ‘ie warm wordt. Doe er dus niet te snel te veel melk bij. Ik houd vaak rond de 300ml aan, maar kijk vooral zelf goed naar je saus en proef. Tot slot de gorgonzola, in stukjes, erin, goed laten smelten en warm worden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is vaak niet nodig, omdat de kaas al wat zout van smaak is. Maar proef vooral of je het niet toch wilt toevoegen.
Wikkel de uitgelekte witlof nu in de plakjes rauwe ham en leg ze in een ovenschaal. Giet daarover heen de gorgonzolasaus en dek af met geraspte, Parmezaanse, kaas. Zet in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat even een paar minuutjes staan voor je het serveert. Lekker met puree of gebakken aardappeltjes.
Gepubliceerd op 4 september 2014