Vegetarisch eten met kinderenOnlangs was het de Week zonder vlees, die ook op de school van onze dochter werd besproken. Vegetarisch eten doen wij eigenlijk best regelmatig. Niet bewust eigenlijk, maar vooral omdat ik vaak kook met groente als uitgangspunt.

Toch besloot onze dochter (bijna 8) dat ze vanaf nu alleen nog maar vegetarisch wil eten. Ehrm. Oké. Tuurlijk. Wie zijn wij om haar daar niet in te ondersteunen. Dus ging ik, samen met haar, aan de slag om te kijken hoe we dat praktisch zouden invullen.

Vegetarisch eten met kinderen

Want ik vind dat je dit soort beslissingen, hoe klein je kinderen ook zijn, serieus moet nemen. En tuurlijk, misschien is het wel een fase (ik heb ‘m vroeger ook gehad) maar dan nog, die fase kan ook zomaar een leven lang duren. Voor ons dus reden om haar hierin te ondersteunen.

Wat eten vegetarische kinderen

Voor de avonden heeft zij de mazzel met een moeder die wel een potje kan koken, maar eentje die ook redelijk creatief is als het aankomt op vegetarisch koken. Maar dan hebben we de lunch en de lunchtrommel nog. De bacon & egg muffins die ik vlak daarvoor had gemaakt en ingevroren kunnen nu natuurlijk niet meer mee naar school 😉

vegaboodschappen

Samen boodschappen doen

Dus gingen we samen boodschappen doen, om te kijken wat ze dan als alternatief mee naar school wil. En gelukkig is het aanbod tegenwoordig enorm! We eten al regelmatig vegetarische alternatieven ‘s avonds, maar die hebben we nu ook voor de boterham aangeschaft. Zoals de vega-vleeswaren van de Vegetarische Slager, maar ook de groentespread van Mister Kitchen (die ik zelf ook super lekker vind trouwens!)

vegaspies lunch

Vega lunchtrommels

Dus de lunchtrommel vega vullen bleek prima te doen te zijn. Ook belandt er nu wat vaker hummus in, of een spinazie omeletje, deze keer gevuld met een plakje vega-worst in plaats van zalm. Pasta blijft een favoriet, nu niet met vis of vlees, maar met wat spinazie en kruidenkaas.

vegatrommel

De rest is eigenlijk onveranderd gebleven, dus altijd twee soorten groenten mee. Ze eet nu alleen wat vaker een boterham, omdat alles wat ik in de vriezer had gestopt vlees bevat (m.u.v. de vegetarische worstenbroodjes)

Vega avondeten

Omdat we niet iedere avond een vegaschijf willen eten – naast onze 5 favorieten hebben we nu ook een aantal andere varianten geprobeerd – ben ik nét iets creatiever geworden in hoe ik ‘s avonds vegetarisch kook. De recepten waar we happy mee zijn zul je de komende tijd ook op Smulpaapje zien terugkomen, zoals een snelle stamppot, de portobella burger van de barbecue maar ook de pastasaus op basis van bloemkool.

Creatief koken

En dat is eigenlijk wel de conclusie van vegetarisch eten met kinderen, je wordt er wat creatiever van. Het is overigens ook minder lastig dan je denkt. Dus of je nu vaker een dagje vegetarisch wilt eten of dat je 100% vegetarisch wilt eten, het is allemaal mogelijk.

Hoe lang wij een vegetarisch kind hebben? Geen idee. Ze mag alles en moet niks van ons, als het om deze keuze gaat. Ze heeft de afgelopen maand ook al twee keer, zoals zij het noemt, “op stop gedrukt” om wel iets van vlees te eten. Prima!

Maar mocht het nog even duren, dan kun je ongetwijfeld binnenkort een update artikel verwachten en natuurlijk heel veel lekkere tips om vegetarisch met kinderen te eten!


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
 
De laatste Corona update

Het virus blijft voorlopig nog wel even onderdeel van ons leven, dus gaan we weer overschakelen naar gewone updates. Het is dan ook tijd om deze speciale Corona updates af te ronden.
1 juni 2020
 
Podcast over de overgang met Susan Aretz

Openhartig over de overgang in de EO podcast 'het kan je buurman zijn' met Zegert van der Linde en Martine ten Klooster
30 mei 2020
 
Een pakket vol lekkers van Nairn’s

Ik mag twee mensen blij maken met een pakket heerlijke koekjes en crackertjes van Nairn's
27 mei 2020
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit – editie I

Terug van weggeweest; een overzicht van toffe nieuwe merken en producten. In deze eerste editie toffe ijsjes, zelf cocosballen bakken of koop je je kinderkoekjes liever kant & klaar.
25 mei 2020
 
GESLOTEN – Win een maand Oot granola

De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Maar hou de site ook de komende dagen weer goed in de gaten...
22 mei 2020
Susan Aretz Wat eten we Net 5
 
Onze 10e week thuis – Corona update

Ik heb even getwijfeld of ik deze Corona updates wel moet blijven schrijven, maar het blijft een bijzondere tijd. En dat het een bijzondere week was is zeker.