Vegetarisch eten met kinderenOnlangs was het de Week zonder vlees, die ook op de school van onze dochter werd besproken. Vegetarisch eten doen wij eigenlijk best regelmatig. Niet bewust eigenlijk, maar vooral omdat ik vaak kook met groente als uitgangspunt.

Toch besloot onze dochter (bijna 8) dat ze vanaf nu alleen nog maar vegetarisch wil eten. Ehrm. Oké. Tuurlijk. Wie zijn wij om haar daar niet in te ondersteunen. Dus ging ik, samen met haar, aan de slag om te kijken hoe we dat praktisch zouden invullen.

Vegetarisch eten met kinderen

Want ik vind dat je dit soort beslissingen, hoe klein je kinderen ook zijn, serieus moet nemen. En tuurlijk, misschien is het wel een fase (ik heb ‘m vroeger ook gehad) maar dan nog, die fase kan ook zomaar een leven lang duren. Voor ons dus reden om haar hierin te ondersteunen.

Wat eten vegetarische kinderen

Voor de avonden heeft zij de mazzel met een moeder die wel een potje kan koken, maar eentje die ook redelijk creatief is als het aankomt op vegetarisch koken. Maar dan hebben we de lunch en de lunchtrommel nog. De bacon & egg muffins die ik vlak daarvoor had gemaakt en ingevroren kunnen nu natuurlijk niet meer mee naar school 😉

vegaboodschappen

Samen boodschappen doen

Dus gingen we samen boodschappen doen, om te kijken wat ze dan als alternatief mee naar school wil. En gelukkig is het aanbod tegenwoordig enorm! We eten al regelmatig vegetarische alternatieven ’s avonds, maar die hebben we nu ook voor de boterham aangeschaft. Zoals de vega-vleeswaren van de Vegetarische Slager, maar ook de groentespread van Mister Kitchen (die ik zelf ook super lekker vind trouwens!)

vegaspies lunch

Vega lunchtrommels

Dus de lunchtrommel vega vullen bleek prima te doen te zijn. Ook belandt er nu wat vaker hummus in, of een spinazie omeletje, deze keer gevuld met een plakje vega-worst in plaats van zalm. Pasta blijft een favoriet, nu niet met vis of vlees, maar met wat spinazie en kruidenkaas.

vegatrommel

De rest is eigenlijk onveranderd gebleven, dus altijd twee soorten groenten mee. Ze eet nu alleen wat vaker een boterham, omdat alles wat ik in de vriezer had gestopt vlees bevat (m.u.v. de vegetarische worstenbroodjes)

Vega avondeten

Omdat we niet iedere avond een vegaschijf willen eten – naast onze 5 favorieten hebben we nu ook een aantal andere varianten geprobeerd – ben ik nét iets creatiever geworden in hoe ik ’s avonds vegetarisch kook. De recepten waar we happy mee zijn zul je de komende tijd ook op Smulpaapje zien terugkomen, zoals een snelle stamppot, de portobella burger van de barbecue maar ook de pastasaus op basis van bloemkool.

Creatief koken

En dat is eigenlijk wel de conclusie van vegetarisch eten met kinderen, je wordt er wat creatiever van. Het is overigens ook minder lastig dan je denkt. Dus of je nu vaker een dagje vegetarisch wilt eten of dat je 100% vegetarisch wilt eten, het is allemaal mogelijk.

Hoe lang wij een vegetarisch kind hebben? Geen idee. Ze mag alles en moet niks van ons, als het om deze keuze gaat. Ze heeft de afgelopen maand ook al twee keer, zoals zij het noemt, “op stop gedrukt” om wel iets van vlees te eten. Prima!

Maar mocht het nog even duren, dan kun je ongetwijfeld binnenkort een update artikel verwachten en natuurlijk heel veel lekkere tips om vegetarisch met kinderen te eten!

Gepubliceerd op 31 maart 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
29 oktober 2023
Roberta Cucina Povera
 
Cucina Povera van Roberta Pagnier

Lekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.