Tips voor vakantie in Zeeland



Een weekje vakantie in Zeeland biedt volop variatie, voor als je lekker in eigen land op vakantie wil. Wij waren in Zeeuws Vlaanderen en ik heb een hele zwik tips voor je. Van waar je kunt verblijven, tot waar je lekker kunt eten, maar ook voor dagjes uit.

Want Zeeland is groot. Meerdere eilanden. Meerdere opties dus ook waar je kunt verblijven. Een van de redenen voor ons om voor Zeeuws Vlaanderen te kiezen was de gunstige ligging ten opzichte van België. Helaas stak de Belgische regering daar een stokje voor, met een quarantaine plicht voor de Zeeuwse eilanden. Maar alsnog, het is er wel echt een prima uitvalsbasis voor.

zonsondergang

Village Scaldia

Brugge, Knokke, Antwerpen, het ligt allemaal op rij afstand van Hoofdplaat, het dorpje waar wij een week verbleven. In een huisje, of zeg maar gerust, huis op het vakantiepark Scaldia. Dat is overigens geen standaard vakantiepark. Dus geen animatie, geen joelende kinderen. Wel een trampoline, speeltuin en tennisbaan. Maar grotendeels particulieren huizen, die (deels) verhuurd worden.

Dat was overigens een prima manier om een week te verblijven. Ons huisje (nr 141) lag heerlijk rustig. Omdat de woonkamer op de bovenverdieping lag hadden we via de grote ramen aan weerszijde van de woonkamer lekker ruim uitzicht. Over de velden, maar ook over de Westerschelde. Met alle mooie zonsondergangen van dien.

Huisje in Zeeland

Een betaalbaar huisje ook, zeker als je het vergelijkt met parken als Landal of Center Parcs in Zeeland (of de rest van het land). En wat ik extra fijn vond was dat er een prima uitgeruste keuken was. Van alles genoeg. Grote koel/vriescombi in de keuken. Super!

Scaldia

Hoofdplaat bleek een prima uitvalsbasis om ook Zeeuws Vlaanderen te ontdekken. Waar het trouwens opvallend rustig was en vooral veel Belgische gasten waren.

Uit eten in Zeeland

Als je in Zeeland bent en uit eten wil dan heb ik uiteraard een aantal tips voor je:

Zilt & Zout Cadzand

Of beter gezegd in Retranchement, op steenworp afstand van Cadzand staat sinds oktober 2019 het restaurant Zilt & Zout, dat je 100% wilt bezoeken als je houdt van vis, schaal & schelpdieren. Wij gingen er op een dinsdag lunchen en het zat volledig volgeboekt (op tijd reserveren dus).

fruits de mer zilt & zout

Niet zo gek, want ik denk dat ik in tijden niet zulke lekkere fruits de mer heb gegeten. Mijn hemel. Een enórme schaal vol krab, kreeft, oesters, schelpjes, mosselen, garnalen. Noem maar op. En waar vaak fruits de mer véél te koud wordt geserveerd was hier de temperatuur en dus de smaak echt perfect! Erbij een prachtige fles pinot blanc.

Voor de mee etende kinderen een poké bowl en iedereen was happy! Voor kinderen hebben ze trouwens meerdere opties, ook voor de kinderen die niet van vis houden

Dukdalf Breskens

Van een totáál andere orde is Dukdalf in de haven van Breskens. Een viswinkel annex eetgelegenheid, met een groot terras buiten. Alleen overdag open, maar als je op tijd komt eten is het dé plek om de lekkerste kibbeling te eten.

Je kunt die gewoon in een bakje bestellen of zoals wij deden, met frietjes & een salade erbij. Maar er is ook kreeft of mosselen, garnalen, wat je maar wil. Er kan zelfs een glas wijn bij geschonken worden als je dat wenst. Nee, geen uit eten voor de entourage, maar wel voor een verdomd goeie kibbeling!

Oesterboot Breskens

Wil je een volledig unieke ervaring hebben én hou je van oesters, stap dan aan boord van de oesterboot van Cor Fondse, in de haven van Breskens. Cor geeft het woord nurks nieuwe lading, maar heeft de lekkerste oesters denkbaar. Vet, vers, met niets anders dan wat citroensap en een beetje peper, heerlijk!

Breskens

De wijn gaat alleen per fles (krijg je die niet op, dan neem je ‘m na afloop mee) en als je mazzel hebt is de huisgerookte paling of makreel nét klaar. Goed om te weten, Cor houdt van boter bij de vis. Dus je kunt alleen contant betalen.

Zanzi Bar in Middelburg

Vlakbij het stadhuis in Middelburg zit Zanzi Bar. Geen hippe toestanden, maar wel een heerlijk groot terras waar ik een mega pan heerlijke mosselen heb verorberd. Mosselen kun je, juist omdat ze zo eenvoudig zijn, behoorlijk verkloten. Hier waren ze gewoon écht lekker.

mosselen

Goeie frieten erbij. Oké, de salade mag de volgende keer ook weggelaten worden, twee lekkere sausjes. Niks meer aan doen. Je kunt kiezen uit naturel, gekookt met bier of met wijn (ik had die laatste). Vriendelijke bediening, prima prijs/pretverhouding. Aanrader.

Luuk’s brood & patisserie Middelburg

Op Plein 1940 zit in een prachtig pand Luuks Brood & Patisserie. Waar je de bakker nog aan het werk ziet om ambachtelijk (desem)brood te maken, naast heel veel práchtige gebakjes. Wij gingen er zitten voor een kopje koffie met een braam, verveine & basilicumtaartje (wow!). Naar huis ging een heerlijk desembrood mee, een zak Zeeuwse bloem én het Zeeuwsche Zout (waarover later meer).

De Kromme Watergang

Van weer een totáál andere orde is tweesterren restaurant De Kromme Watergang. Wil je op het hoogste niveau denkbaar genieten van al het moois dat Zeeuws Vlaanderen te bieden heeft, dan kan ik je met klem aanraden om hier te reserveren.

langoustine

Wij hebben er uren genoten van al het moois en lekkers dat uit de keuken van Edwin Vinke kwam. Ik schreef daar hier een uitgebreid artikel over.

Dagjes uit in Zeeland

Wat je ook wilt ondernemen, er is genoeg te doen voor meerdere dagjes uit in Zeeland. Vanuit Hoofdplaat kun je naar meerdere mooie stranden gaan, die over het algemeen lekker rustig zijn. Wij waren onder meer een dagje op het strand in Breskens. De eerste keer vlak bij de Vuurtoren van Breskens. De tweede keer bij de opgang naast Strandpaviljoen Breskens aan Zee.

strand

Maar ook na onze lunch bij Zilt & Zout zijn we nog een paar uurtjes op het strand geweest, dit keer bij het Zwin, pal op de Belgische grens. Een natuurreservaat waar je onder meer naar haaientanden kunt zoeken die er schijnbaar soms aanspoelen.

Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Een absolute aanrader om met (iets oudere) kinderen naar toe te gaan is het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Verdeeld over vier caissons, die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat dat ontstond tijdens de watersnoodramp in 1953, wordt op indrukwekkende manier vertelt over een van de grootste rampen die Nederland ooit gekend heeft.

Voor kinderen is er een eigen route die ze kunnen volgen, waarbij vragen moeten worden beantwoord. Het maakt het nóg levendiger en lekker interactief. Ik moet zeggen dat de plek waar de namen van alle mensen op de muur staan die zijn omgekomen wel even echt binnenkwam.. Ook wordt er een vertaalslag gemaakt naar wat het klimaat voor een impact heeft op de stand van het water. Leerzaam dus en écht een aanrader!

Dagje Middelburg

Vanaf Zeeuws Vlaanderen rijd je via de Westerschelde tunnel in een kleine drie kwartier naar Middelburg. Het is de plaats waar ik als klein meisje woonde, maar al geen 40 jaar meer ben geweest. Middelburg is écht de moeite waard, maar toeristisch.

En dat betekende dat wij het dit keer te druk vonden om goed afstand van iedereen te kunnen houden. Dus na een wandelingetje door het centrum en een lekkere lunch zijn we via de Markt (waar we nog wat boodschapjes hebben gedaan) weer naar huis gegaan. Hopelijk kan ik je een volgende keer meer (bruikbare) tips geven.

Eetsouvenirs Zeeland

Zoals je van mij kunt verwachten ging er ook volop lekkers mee naar huis. Want er zijn eetsouvenirs te over in Zeeland:

  • Zeeuwse bolus; die eet je natuurlijk gewoon meteen ter plekke, zo vers mogelijk van de bakker
  • Boluscake; voor mee naar huis, een heerlijke cake op basis van Zeeuwse bolus. Om nog even na te genieten
  • Wijn van de Kleine Schorre: ik kocht een flesje bubbels van dit Zeeuwse wijndomein, aangezien we geen gelegenheid hadden om er zelf langs te gaan. Mooie eerste kennismaking!
  • Zeeuwse knoopdrop: er stond een zakje in ons huisje klaar en die was zo lekker, dat ik nog een zak voor thuis gekocht heb.
  • Zeeuwsche Zout; zeezout, gewonnen uit de Oosterschelde. Echt Nederlands zout dus. Dat moét ik natuurlijk proberen. Op meerdere plekken in Zeeland te koop, maar inmiddels ook daarbuiten.
  • Zeeuwse bloem; een zachtere bloem dan gemiddeld en buiten Zeeland bijna niet te koop. Ook daar is dus een kilootje van mee naar huis gegaan.

Vakantie in Zeeland

Kortom, het was heerlijk op vakantie te zijn in Zeeland. We hadden mazzel met het weer, een heerlijk verblijf (net als in Limburg, waar we de eerste week waren), met genoeg te doen, zien én eten. Hopelijk heb ik je wat inspiratie kunnen geven voor als jij besluit op vakantie te gaan in Zeeuws Vlaanderen / Zeeland. Aanvullende tips zijn zoals altijd natuurlijk welkom!

 

Gepubliceerd op 25 augustus 2020


1 reactie

  1. Natalie schreef:

    Zeeland is inderdaad groot genoeg om nooit op uitgekeken te raken. Wij hebben een vakantiehuisje dichtbij Breskens. Dit is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van zowel Zeeuws Vlaanderen als de hele provincie per fiets. En natuurlijk overal de heerlijke mosselen uitproberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 oktober 2021
Ukiyo gin
 
Susan schenkt in

Een speciale editie van Susan Pakt Uit, met uitsluitend tips voor nieuwe en toffe drankjes. Met en zonder alcohol. Wat wordt jouw nieuwe favoriet?
7 oktober 2021
Roompot Nieuwvliet
 
Weekendje Zeeland

Een weekendje Zeeland is om meerdere redenen een topidee. Zeker als je logeert in een beach lodge, vlák bij het strand
30 september 2021
Lars Amsterdam
 
MICHELIN Specials bij The Fork

The Fork lanceert de MICHELIN Specials. Waarmee uit eten gaan op MICHELIN niveau voor meer mensen mogelijk wordt.
13 september 2021
vegan makeup kruidvat
 
Betaalbare vegan make-up

Afgelopen week was ik bij de introductie van de nieuwe betaalbare vegan make-uplijn van het Kruidvat. Dat was een aangename kennismaking!
12 september 2021
Daalder West
 
Daalder rockt in West

Als sterrenrestaurant Daalder van een klassieke setting in de Jordaan verhuist naar West is het altijd de vraag hoe dat uitpakt. Spoileralert; behoorlijk goed.
11 september 2021
Susan Aretz
 
Zo maak je duurzame(re) keuzes in de supermarkt

Hoe draag jij tijdens het doen van je boodschappen bij aan een betere leefwereld voor dier, natuur en klimaat? Heel eenvoudig! Kijk maar.