Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip



Een eenvoudige, maar oh zo lekkere couscousmaaltijd. En geloof me, hierna wil je nooit meer anders dan gestoomde couscous.

Als je nog nooit gestoomde couscous hebt gegeten hoop ik dat ik je vanaf nu kan bekeren om deze granen nooit meer in heet water te verdrinken…

Van collega Nadia Zerouali leerde ik hoeveel lekkerder het is om couscous te stomen en sindsdien eet ik het nooit meer anders. De couscous breng ik met wat simpele maar heerlijke smaakmakers op smaak. Want als klap op de vuurpijl komt er heerlijke gegrilde ras el hanout kip bij. Smullen geblazen!

Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip

voor vier – zes personen, als maaltijd
1 pak Marokkaanse couscous (Souq, o.a. bij AH)
2-3 el arganolie (Midden Oostenwinkel)
1 bos verse platte peterselie
125 g feta (géén witte kaas)
1 granaatappel, voor de pitjes
4 scharrel kippendijen, zonder bot
1-2 tl ras el hanout (Souq, oa bij AH of in Midden Oostenwinkel)
1-2 el olie
versgemalen zwarte peper
optioneel: ½ tl Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, bij AH)

Bereidingstijd: 45 minuten

Hoe stoom je couscous?

Dat kan op een aantal manieren;
– met een speciale couscouspan, die in grotere Midden Oostenwinkels te koop zijn
– in een stoompan met stoommandje
– of in de stomer van je stoomoven (ik gebruik de stoomfunctie van mijn NEFF oven hiervoor)

Ik heb alle manieren, behalve de speciale couscouspan, geprobeerd en het werkt prima als je de aanwijzingen op de verpakking goed opvolgt. Dus begin daarmee. In de tijd dat je couscous stoomt marineer je de kip met de ras el hanout en olie en zet je die een half uurtje afgedekt weg (langer mag)

Gestoomde couscous

Breng de gestoomde, nog warme, couscous op smaak met de argan olie. Die heeft een wat notige smaak en is echt de moeite waard om even in huis te halen. Je kunt anders ook een goede, notige, olijfolie gebruiken. Maar de uiteindelijke smaak hangt echt af van de kwaliteit olie die je gebruikt. Schep goed om en doe er dan de peterselie, feta en granaatappel door. Meng en breng verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en voor de frisheid wat Sumak.

Gegrilde kip met ras el hanout

Nu gril je de kip op een gloeiend hete grillpan, in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Geen grilpan? Geen nood. Dan gewoon in de koekenpan. In beide gevallen geldt, geen olie toevoegen aan de pan. Die zit al op de kip! Snijd de kip daarna in reepjes en voeg toe aan je couscous. Eventueel nog wat extra peterselie en een klein scheutje frambozenazijn (optioneel!) en klaar ben je.

In iets meer dan een half uur staat je gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip op tafel. Wij aten er gestoomde broccoli bij.  Smullen geblazen! Eventuele restjes doen het de dag erna trouwens prima als lunch.

Gepubliceerd op 22 april 2020


3 reacties

  1. Kinne schreef:

    Ik doe keukenpapier in het stoommandje en prik daar met vork gaatjes in. Dat gaat prima.

  2. Marjolein schreef:

    Couscous stomen in een stoommandje? Bij mij valt het door de gaatjes heen. Heb je een tip?

    • Susan Aretz schreef:

      ha Marjolein, dat gebeurt de eerste stoomronde bij mij ook een beetje (ik leg de couscous op de speciale stoomplaat van mijn oven) maar omdat de korrels daarna groter worden door het vocht is het de tweede keer al minder. Maar er zal altijd wel iets doorheen vallen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!