Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip



Een eenvoudige, maar oh zo lekkere couscousmaaltijd. En geloof me, hierna wil je nooit meer anders dan gestoomde couscous.

Als je nog nooit gestoomde couscous hebt gegeten hoop ik dat ik je vanaf nu kan bekeren om deze granen nooit meer in heet water te verdrinken…

Van collega Nadia Zerouali leerde ik hoeveel lekkerder het is om couscous te stomen en sindsdien eet ik het nooit meer anders. De couscous breng ik met wat simpele maar heerlijke smaakmakers op smaak. Want als klap op de vuurpijl komt er heerlijke gegrilde ras el hanout kip bij. Smullen geblazen!

Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip

voor vier – zes personen, als maaltijd
1 pak Marokkaanse couscous (Souq, o.a. bij AH)
2-3 el arganolie (Midden Oostenwinkel)
1 bos verse platte peterselie
125 g feta (géén witte kaas)
1 granaatappel, voor de pitjes
4 scharrel kippendijen, zonder bot
1-2 tl ras el hanout (Souq, oa bij AH of in Midden Oostenwinkel)
1-2 el olie
versgemalen zwarte peper
optioneel: ½ tl Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, bij AH)

Bereidingstijd: 45 minuten

Hoe stoom je couscous?

Dat kan op een aantal manieren;
– met een speciale couscouspan, die in grotere Midden Oostenwinkels te koop zijn
– in een stoompan met stoommandje
– of in de stomer van je stoomoven (ik gebruik de stoomfunctie van mijn NEFF oven hiervoor)

Ik heb alle manieren, behalve de speciale couscouspan, geprobeerd en het werkt prima als je de aanwijzingen op de verpakking goed opvolgt. Dus begin daarmee. In de tijd dat je couscous stoomt marineer je de kip met de ras el hanout en olie en zet je die een half uurtje afgedekt weg (langer mag)

Gestoomde couscous

Breng de gestoomde, nog warme, couscous op smaak met de argan olie. Die heeft een wat notige smaak en is echt de moeite waard om even in huis te halen. Je kunt anders ook een goede, notige, olijfolie gebruiken. Maar de uiteindelijke smaak hangt echt af van de kwaliteit olie die je gebruikt. Schep goed om en doe er dan de peterselie, feta en granaatappel door. Meng en breng verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en voor de frisheid wat Sumak.

Gegrilde kip met ras el hanout

Nu gril je de kip op een gloeiend hete grillpan, in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Geen grilpan? Geen nood. Dan gewoon in de koekenpan. In beide gevallen geldt, geen olie toevoegen aan de pan. Die zit al op de kip! Snijd de kip daarna in reepjes en voeg toe aan je couscous. Eventueel nog wat extra peterselie en een klein scheutje frambozenazijn (optioneel!) en klaar ben je.

In iets meer dan een half uur staat je gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip op tafel. Wij aten er gestoomde broccoli bij.  Smullen geblazen! Eventuele restjes doen het de dag erna trouwens prima als lunch.

Gepubliceerd op 22 april 2020


3 reacties

  1. Kinne schreef:

    Ik doe keukenpapier in het stoommandje en prik daar met vork gaatjes in. Dat gaat prima.

  2. Marjolein schreef:

    Couscous stomen in een stoommandje? Bij mij valt het door de gaatjes heen. Heb je een tip?

    • Susan Aretz schreef:

      ha Marjolein, dat gebeurt de eerste stoomronde bij mij ook een beetje (ik leg de couscous op de speciale stoomplaat van mijn oven) maar omdat de korrels daarna groter worden door het vocht is het de tweede keer al minder. Maar er zal altijd wel iets doorheen vallen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.