Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip



Een eenvoudige, maar oh zo lekkere couscousmaaltijd. En geloof me, hierna wil je nooit meer anders dan gestoomde couscous.

Als je nog nooit gestoomde couscous hebt gegeten hoop ik dat ik je vanaf nu kan bekeren om deze granen nooit meer in heet water te verdrinken…

Van collega Nadia Zerouali leerde ik hoeveel lekkerder het is om couscous te stomen en sindsdien eet ik het nooit meer anders. De couscous breng ik met wat simpele maar heerlijke smaakmakers op smaak. Want als klap op de vuurpijl komt er heerlijke gegrilde ras el hanout kip bij. Smullen geblazen!

Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip

voor vier – zes personen, als maaltijd
1 pak Marokkaanse couscous (Souq, o.a. bij AH)
2-3 el arganolie (Midden Oostenwinkel)
1 bos verse platte peterselie
125 g feta (géén witte kaas)
1 granaatappel, voor de pitjes
4 scharrel kippendijen, zonder bot
1-2 tl ras el hanout (Souq, oa bij AH of in Midden Oostenwinkel)
1-2 el olie
versgemalen zwarte peper
optioneel: ½ tl Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, bij AH)

Bereidingstijd: 45 minuten

Hoe stoom je couscous?

Dat kan op een aantal manieren;
– met een speciale couscouspan, die in grotere Midden Oostenwinkels te koop zijn
– in een stoompan met stoommandje
– of in de stomer van je stoomoven (ik gebruik de stoomfunctie van mijn NEFF oven hiervoor)

Ik heb alle manieren, behalve de speciale couscouspan, geprobeerd en het werkt prima als je de aanwijzingen op de verpakking goed opvolgt. Dus begin daarmee. In de tijd dat je couscous stoomt marineer je de kip met de ras el hanout en olie en zet je die een half uurtje afgedekt weg (langer mag)

Gestoomde couscous

Breng de gestoomde, nog warme, couscous op smaak met de argan olie. Die heeft een wat notige smaak en is echt de moeite waard om even in huis te halen. Je kunt anders ook een goede, notige, olijfolie gebruiken. Maar de uiteindelijke smaak hangt echt af van de kwaliteit olie die je gebruikt. Schep goed om en doe er dan de peterselie, feta en granaatappel door. Meng en breng verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en voor de frisheid wat Sumak.

Gegrilde kip met ras el hanout

Nu gril je de kip op een gloeiend hete grillpan, in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Geen grilpan? Geen nood. Dan gewoon in de koekenpan. In beide gevallen geldt, geen olie toevoegen aan de pan. Die zit al op de kip! Snijd de kip daarna in reepjes en voeg toe aan je couscous. Eventueel nog wat extra peterselie en een klein scheutje frambozenazijn (optioneel!) en klaar ben je.

In iets meer dan een half uur staat je gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip op tafel. Wij aten er gestoomde broccoli bij.  Smullen geblazen! Eventuele restjes doen het de dag erna trouwens prima als lunch.

Gepubliceerd op 22 april 2020


5 reacties

  1. Aukje schreef:

    De gebruiksaanwijzing op de verpakking v Couscous geeft geen informatie over een stoomoven.
    Hoe lang moet je de stoom functie gebruiken? 100% stoom??
    Gr. Aukje

    • Susan Aretz schreef:

      welke couscous heb je gebruikt of wil je gebruiken? Ik maak die van Souq op dezelfde manier als zij aangeven met 100% stoom en dan de gelijke tijden die staan aangegeven op de verpakking

  2. Kinne schreef:

    Ik doe keukenpapier in het stoommandje en prik daar met vork gaatjes in. Dat gaat prima.

  3. Marjolein schreef:

    Couscous stomen in een stoommandje? Bij mij valt het door de gaatjes heen. Heb je een tip?

    • Susan Aretz schreef:

      ha Marjolein, dat gebeurt de eerste stoomronde bij mij ook een beetje (ik leg de couscous op de speciale stoomplaat van mijn oven) maar omdat de korrels daarna groter worden door het vocht is het de tweede keer al minder. Maar er zal altijd wel iets doorheen vallen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.