Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip

Een eenvoudige, maar oh zo lekkere couscousmaaltijd. En geloof me, hierna wil je nooit meer anders dan gestoomde couscous.
Als je nog nooit gestoomde couscous hebt gegeten hoop ik dat ik je vanaf nu kan bekeren om deze granen nooit meer in heet water te verdrinken…
Van collega Nadia Zerouali leerde ik hoeveel lekkerder het is om couscous te stomen en sindsdien eet ik het nooit meer anders. De couscous breng ik met wat simpele maar heerlijke smaakmakers op smaak. Want als klap op de vuurpijl komt er heerlijke gegrilde ras el hanout kip bij. Smullen geblazen!
Gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip
voor vier – zes personen, als maaltijd
1 pak Marokkaanse couscous (Souq, o.a. bij AH)
2-3 el arganolie (Midden Oostenwinkel)
1 bos verse platte peterselie
125 g feta (géén witte kaas)
1 granaatappel, voor de pitjes
4 scharrel kippendijen, zonder bot
1-2 tl ras el hanout (Souq, oa bij AH of in Midden Oostenwinkel)
1-2 el olie
versgemalen zwarte peper
optioneel: ½ tl Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, bij AH)
Bereidingstijd: 45 minuten
Hoe stoom je couscous?
Dat kan op een aantal manieren;
– met een speciale couscouspan, die in grotere Midden Oostenwinkels te koop zijn
– in een stoompan met stoommandje
– of in de stomer van je stoomoven (ik gebruik de stoomfunctie van mijn NEFF oven hiervoor)
Ik heb alle manieren, behalve de speciale couscouspan, geprobeerd en het werkt prima als je de aanwijzingen op de verpakking goed opvolgt. Dus begin daarmee. In de tijd dat je couscous stoomt marineer je de kip met de ras el hanout en olie en zet je die een half uurtje afgedekt weg (langer mag)
Gestoomde couscous
Breng de gestoomde, nog warme, couscous op smaak met de argan olie. Die heeft een wat notige smaak en is echt de moeite waard om even in huis te halen. Je kunt anders ook een goede, notige, olijfolie gebruiken. Maar de uiteindelijke smaak hangt echt af van de kwaliteit olie die je gebruikt. Schep goed om en doe er dan de peterselie, feta en granaatappel door. Meng en breng verder op smaak met wat versgemalen zwarte peper en voor de frisheid wat Sumak.
Gegrilde kip met ras el hanout
Nu gril je de kip op een gloeiend hete grillpan, in 10-12 minuten goudbruin en gaar. Geen grilpan? Geen nood. Dan gewoon in de koekenpan. In beide gevallen geldt, geen olie toevoegen aan de pan. Die zit al op de kip! Snijd de kip daarna in reepjes en voeg toe aan je couscous. Eventueel nog wat extra peterselie en een klein scheutje frambozenazijn (optioneel!) en klaar ben je.
In iets meer dan een half uur staat je gestoomde couscous met gegrilde ras el hanout kip op tafel. Wij aten er gestoomde broccoli bij. Smullen geblazen! Eventuele restjes doen het de dag erna trouwens prima als lunch.
Gepubliceerd op 22 april 2020
5 reacties
De gebruiksaanwijzing op de verpakking v Couscous geeft geen informatie over een stoomoven.
Hoe lang moet je de stoom functie gebruiken? 100% stoom??
Gr. Aukje
welke couscous heb je gebruikt of wil je gebruiken? Ik maak die van Souq op dezelfde manier als zij aangeven met 100% stoom en dan de gelijke tijden die staan aangegeven op de verpakking
Ik doe keukenpapier in het stoommandje en prik daar met vork gaatjes in. Dat gaat prima.
Couscous stomen in een stoommandje? Bij mij valt het door de gaatjes heen. Heb je een tip?
ha Marjolein, dat gebeurt de eerste stoomronde bij mij ook een beetje (ik leg de couscous op de speciale stoomplaat van mijn oven) maar omdat de korrels daarna groter worden door het vocht is het de tweede keer al minder. Maar er zal altijd wel iets doorheen vallen