Tips om (met kinderen) meer groente en fruit te etenWe willen allemaal dat onze kinderen gezond opgroeien. Genoeg groente en fruit eten hoort daarbij.

Maar we weten ook dat kinderen maar één echt machtsmiddel hebben. En dat is niet eten wat je ouders graag willen dat je eet. Meestal loopt dat dus uit op gedoe met het eten van groente en fruit. Toch zijn er ook manieren om ze, op een leuke manier, toch meer groente en fruit te laten eten.

En het kan zijn dat dat niet in één keer lukt. Misschien zelfs niet in honderd keer. Maar de aanhouder wint.

Mijn tips om meer groente en fruit te eten helpen je daar hopelijk bij. Net als de wetenschap dat je niet de enige bent… Het is een fase, het is een fase….

Smulpaapje weekmenu

Top 5 tips om meer groente en fruit te eten

  1. Laat je kind(eren) op de markt/in de supermarkt zelf één soort fruit en/of groente uitkiezen die ze lekker vinden. En geef ze ook het recht om hun veto uit te spreken op één soort van elk.
  2. Bied groente en fruit de hele dag aan, in plaats van alleen ’s avonds bij het warme eten. Zet een schaaltje met tomaatjes, komkommer, paprika e.d. bij het ontbijt op tafel,  stop hun favoriete rauwkost in de lunchtrommel, geef ze een bakje groente en/of fruit bij het tv. kijken. Het is verrassend hoe je daarmee heel eenvoudig een nieuw ritueel creëert.
  3. Geef kinderen twee keuzes; wil je broccoli of bloemkool. Worteltjes of tomaat. Komkommer of… et cetera. Zij voelen zich daarmee ‘in control’, iets wat voor kinderen belangrijk is, omdat al zoveel voor ze wordt bepaald.
  4. Verstoppen van groente kan bij notoire weigeraars, hoewel het niet mijn persoonlijke voorkeur heeft. Maar denk aan een rijk gevulde tomatenpastasaus waar een goede hoeveelheid groente doorheen is gemixt/gepureerd. Een smoothie met fruit en/of groente. Water met fruit mee naar school. Een spinaziesoep die je omdoopt tot ‘Monstersoep‘. Maar denk ook eens aan hartige muffins en/of hartige cake voor in de lunchtrommel
  5. En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkst. Geef zelf het goede voorbeeld. Eet een sinaasappel bij het ontbijt. Geniet van die zelfgemaakte groentesoep als avondmaaltijd. Pak zelf ook iets uit die bakjes rauwkost die op tafel staan. Zien eten, doet eten!

Fruitwater.jpg

En niet geheel onbelangrijk; Dwang werkt bij kinderen averechts. Beloning werkt uiteindelijk contraproductief. Benoem de positieve effecten van groente en fruit. Laat zien dat hun favoriete sporters/helden niet kunnen presteren zonder goed te eten. En tot slot, hou het gezellig aan tafel!

De lijst met tips is wat mij betreft langer dan deze 5, maar volgens mij zijn die voor iedereen (redelijk) goed toepasbaar. Wat zijn jouw top tips om meer groente en/of fruit te eten? Deel je ze met ons?

—————————————————

Aanbevolen hoeveelheden per dag

4-8 jaar: Groente: 100 à 150 gram * Fruit: 1,5 stuks (100 gram)
8- 13 jaar: Groente: 150 à 200 gram * Fruit: 2 stuks (200 gram)

Gepubliceerd op 7 januari 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!