Tips om (met kinderen) meer groente en fruit te etenWe willen allemaal dat onze kinderen gezond opgroeien. Genoeg groente en fruit eten hoort daarbij.

Maar we weten ook dat kinderen maar één echt machtsmiddel hebben. En dat is niet eten wat je ouders graag willen dat je eet. Meestal loopt dat dus uit op gedoe met het eten van groente en fruit. Toch zijn er ook manieren om ze, op een leuke manier, toch meer groente en fruit te laten eten.

En het kan zijn dat dat niet in één keer lukt. Misschien zelfs niet in honderd keer. Maar de aanhouder wint.

Mijn tips om meer groente en fruit te eten helpen je daar hopelijk bij. Net als de wetenschap dat je niet de enige bent… Het is een fase, het is een fase….

Smulpaapje weekmenu

Top 5 tips om meer groente en fruit te eten

  1. Laat je kind(eren) op de markt/in de supermarkt zelf één soort fruit en/of groente uitkiezen die ze lekker vinden. En geef ze ook het recht om hun veto uit te spreken op één soort van elk.
  2. Bied groente en fruit de hele dag aan, in plaats van alleen ’s avonds bij het warme eten. Zet een schaaltje met tomaatjes, komkommer, paprika e.d. bij het ontbijt op tafel,  stop hun favoriete rauwkost in de lunchtrommel, geef ze een bakje groente en/of fruit bij het tv. kijken. Het is verrassend hoe je daarmee heel eenvoudig een nieuw ritueel creëert.
  3. Geef kinderen twee keuzes; wil je broccoli of bloemkool. Worteltjes of tomaat. Komkommer of… et cetera. Zij voelen zich daarmee ‘in control’, iets wat voor kinderen belangrijk is, omdat al zoveel voor ze wordt bepaald.
  4. Verstoppen van groente kan bij notoire weigeraars, hoewel het niet mijn persoonlijke voorkeur heeft. Maar denk aan een rijk gevulde tomatenpastasaus waar een goede hoeveelheid groente doorheen is gemixt/gepureerd. Een smoothie met fruit en/of groente. Water met fruit mee naar school. Een spinaziesoep die je omdoopt tot ‘Monstersoep‘. Maar denk ook eens aan hartige muffins en/of hartige cake voor in de lunchtrommel
  5. En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkst. Geef zelf het goede voorbeeld. Eet een sinaasappel bij het ontbijt. Geniet van die zelfgemaakte groentesoep als avondmaaltijd. Pak zelf ook iets uit die bakjes rauwkost die op tafel staan. Zien eten, doet eten!

Fruitwater.jpg

En niet geheel onbelangrijk; Dwang werkt bij kinderen averechts. Beloning werkt uiteindelijk contraproductief. Benoem de positieve effecten van groente en fruit. Laat zien dat hun favoriete sporters/helden niet kunnen presteren zonder goed te eten. En tot slot, hou het gezellig aan tafel!

De lijst met tips is wat mij betreft langer dan deze 5, maar volgens mij zijn die voor iedereen (redelijk) goed toepasbaar. Wat zijn jouw top tips om meer groente en/of fruit te eten? Deel je ze met ons?

—————————————————

Aanbevolen hoeveelheden per dag

4-8 jaar: Groente: 100 à 150 gram * Fruit: 1,5 stuks (100 gram)
8- 13 jaar: Groente: 150 à 200 gram * Fruit: 2 stuks (200 gram)

Gepubliceerd op 7 januari 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.