Tips om (met kinderen) meer groente en fruit te etenWe willen allemaal dat onze kinderen gezond opgroeien. Genoeg groente en fruit eten hoort daarbij.

Maar we weten ook dat kinderen maar één echt machtsmiddel hebben. En dat is niet eten wat je ouders graag willen dat je eet. Meestal loopt dat dus uit op gedoe met het eten van groente en fruit. Toch zijn er ook manieren om ze, op een leuke manier, toch meer groente en fruit te laten eten.

En het kan zijn dat dat niet in één keer lukt. Misschien zelfs niet in honderd keer. Maar de aanhouder wint.

Mijn tips om meer groente en fruit te eten helpen je daar hopelijk bij. Net als de wetenschap dat je niet de enige bent… Het is een fase, het is een fase….

Smulpaapje weekmenu

Top 5 tips om meer groente en fruit te eten

  1. Laat je kind(eren) op de markt/in de supermarkt zelf één soort fruit en/of groente uitkiezen die ze lekker vinden. En geef ze ook het recht om hun veto uit te spreken op één soort van elk.
  2. Bied groente en fruit de hele dag aan, in plaats van alleen ’s avonds bij het warme eten. Zet een schaaltje met tomaatjes, komkommer, paprika e.d. bij het ontbijt op tafel,  stop hun favoriete rauwkost in de lunchtrommel, geef ze een bakje groente en/of fruit bij het tv. kijken. Het is verrassend hoe je daarmee heel eenvoudig een nieuw ritueel creëert.
  3. Geef kinderen twee keuzes; wil je broccoli of bloemkool. Worteltjes of tomaat. Komkommer of… et cetera. Zij voelen zich daarmee ‘in control’, iets wat voor kinderen belangrijk is, omdat al zoveel voor ze wordt bepaald.
  4. Verstoppen van groente kan bij notoire weigeraars, hoewel het niet mijn persoonlijke voorkeur heeft. Maar denk aan een rijk gevulde tomatenpastasaus waar een goede hoeveelheid groente doorheen is gemixt/gepureerd. Een smoothie met fruit en/of groente. Water met fruit mee naar school. Een spinaziesoep die je omdoopt tot ‘Monstersoep‘. Maar denk ook eens aan hartige muffins en/of hartige cake voor in de lunchtrommel
  5. En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkst. Geef zelf het goede voorbeeld. Eet een sinaasappel bij het ontbijt. Geniet van die zelfgemaakte groentesoep als avondmaaltijd. Pak zelf ook iets uit die bakjes rauwkost die op tafel staan. Zien eten, doet eten!

Fruitwater.jpg

En niet geheel onbelangrijk; Dwang werkt bij kinderen averechts. Beloning werkt uiteindelijk contraproductief. Benoem de positieve effecten van groente en fruit. Laat zien dat hun favoriete sporters/helden niet kunnen presteren zonder goed te eten. En tot slot, hou het gezellig aan tafel!

De lijst met tips is wat mij betreft langer dan deze 5, maar volgens mij zijn die voor iedereen (redelijk) goed toepasbaar. Wat zijn jouw top tips om meer groente en/of fruit te eten? Deel je ze met ons?

—————————————————

Aanbevolen hoeveelheden per dag

4-8 jaar: Groente: 100 à 150 gram * Fruit: 1,5 stuks (100 gram)
8- 13 jaar: Groente: 150 à 200 gram * Fruit: 2 stuks (200 gram)

Gepubliceerd op 7 januari 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd