Angel food cake met aardbeien
Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een taart op basis van eiwit met slechts een paar andere smaakmakers.
Ik had ‘m al een paar keer op Pinterest voorbij zien komen en nu ik heel veel eiwitten over had van de spekkoek die ik bakte was dit de uitgelezen kans om ‘m een keer te maken. Met groot succes!
Deze Angel food cake is mega luchtig. Niet alleen omdat de taart héél veel eiwitten bevat, maar ook omdat je de eiwitten voor de angel cake heel luchtig klopt.
Een ontzettende lekkere taart om te maken.
Dit heb je nodig
10 eiwitten, op kamertemperatuur (met de eidooiers kun je spekkoek maken)
125g poedersuiker
130g bloem
1 ½ tl cream of tartar (wijnsteen)
1 ½ tl vanille extract
½ tl amandel extract
¼ tl fijn keukenzout
200g fijne suiker
om te serveren: verse aardbeien
verder heb je nodig
mixer of standmixer – springvorm 20cm (níet ingevet!)
oven voorverwarmen op 175C hetelucht
Angel food cake met aardbeien
Zeef voor de angel food cake de poedersuiker en bloem minimaal drie keer. Niet op beknibbelen. Het zorgt dat je taart straks nog luchtiger is. Doe bij elkaar in een kom, samen met het zout. In de tussentijd mix je de eiwitten met de cream of tartar, vanille en amandelextract tot ze schuimig zijn. Voeg nu, beetje bij beetje, de fijne suiker toe en klop tot je een glimmend, stijf, eiwitbeslag hebt.
Eiwittaart met amandel
Voeg dan, weer beetje bij beetje, het mengsel van bloem en poedersuiker toe. Het beslag voor je eiwittaart doe je daarna in je springvorm.
Zet de springvorm met kracht op het aanrecht om eventuele bellen in het beslag eruit te tikken. Bak dit nu 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het blik, als je taart goudbruin is, uit de oven en laat afkoelen.
Met een (palet)mes haal je nu voorzichtig de rand los van de ring. Zet dan een mooi bord op de springvorm en keer de taart om op het bord. Garneer met verse aardbeien. Genieten maar!
Waarom heet Angel cake eigenlijk Angel cake?
Het is van oorsprong een Amerikaanse taart. Hij dankt zijn naam aan de luchtigheid en de textuur. Hij deed mij qua textuur een beetje denken aan eierkoek. Door de combinatie met aardbei is ‘ie echt ongelofelijk lekker! De Amerikanen gebruiken er een speciaal blik voor, met een gat in het midden (zoals ook in een tulband) maar je kunt ‘m ook prima in een gewone springvorm bakken zoals je ziet.
Gepubliceerd op 2 juni 2024