Zuurkool uit de oven



Een van mijn favoriete winterstamppotten is toch wel zuurkool. Maar zuurkool uit de oven is al helemaal geweldig.

Zuurkool met puree is wel echt een van mijn favorieten als het op winterse stamppotten aankomt. Deze versie is net even wat lichter van smaak dan de reguliere zuurkoolstamppot.

Ideaal is ook dat je deze zuurkool uit de oven lekker ook de dag van te voren klaar kunt maken. Efficiënt en lekker koken, daar houden we van!

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

  • 250g zuurkool
  • 200g zure room
  • Halve (of hele als je wilt) rookworst van de slager
  • Aardappelpuree
  • Optioneel: uitgebakken spekjes
  • Panko broodkruim
  • Klontjes boter

Verder nodig: ingevette ovenschaal – Oven op 200C voorverwarmen

puree uit de oven

Zuurkool uit de oven

Laat de zuurkool voor je ovenschotel eerst goed uitlekken en verwarm de zuurkool dan in een pannetje met de zure room. Hierdoor wordt de zuurkool minder zuur en makkelijker te verteren. Maak in de tussentijd de aardappelpuree volgens ons basisrecept.

Rookworst van de slager is meestal niet zo zout als z’n supermarktbroertje, en je hebt er minder van nodig. Gebruik je een supermarktrookworst reken dan op een hele. Snijd die in plakjes en zet even weg. Wil je ook nog spekjes door je stamppot bak die dan nu, in een droge pan, lekker krokant en dep na afloop het meeste vet weg met wat keukenpapier

Zuurkoolstamppot

Meng de zuurkool door je aardappelpuree. Daar doorheen gaan ook de spekjes en de meeste van de rookworstplakjes. Houd wat plakjes apart. Doe de stamppot in de ingevette ovenschaal en dek af met nog wat plakjes rookworst. Daarover heen gaat een laagje Panko. Flintertjes boter sprenkel je daarover heen, die zorgen ervoor dat het broodkruim straks in de oven lekker krokant wordt.

Zet de ovenschaal een minuut of 20 in de voorverwarmde oven, tot alles door en door warm is en de bovenkant goudbruin. Dien op met wat zuur, zoals augurkjes of zilveruitjes en piccalilly. Hou je ervan dan kan er ook een lekkere lik mosterd bij.

Gepubliceerd op 12 december 2020


1 reactie

  1. Hester schreef:

    Zuurkool met rijst is ook erg lekker. Ik doe het in een schaal: laag rijst, dan laag zuurkool, bedek die met gesneden tomaten, ( vegetarische ) rookworst en walnoten en dan weer een laag rijst. Dan afdekken met aluminium folie en 30 minuten in de oven. Heerlijk en toch niet zo zwaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.