Zuurkool uit de oven



Een van mijn favoriete winterstamppotten is toch wel zuurkool. Maar zuurkool uit de oven is al helemaal geweldig.

Zuurkool met puree is wel echt een van mijn favorieten als het op winterse stamppotten aankomt. Deze versie is net even wat lichter van smaak dan de reguliere zuurkoolstamppot.

Ideaal is ook dat je deze zuurkool uit de oven lekker ook de dag van te voren klaar kunt maken. Efficiënt en lekker koken, daar houden we van!

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

  • 250g zuurkool
  • 200g zure room
  • Halve (of hele als je wilt) rookworst van de slager
  • Aardappelpuree
  • Optioneel: uitgebakken spekjes
  • Panko broodkruim
  • Klontjes boter

Verder nodig: ingevette ovenschaal – Oven op 200C voorverwarmen

puree uit de oven

Zuurkool uit de oven

Laat de zuurkool voor je ovenschotel eerst goed uitlekken en verwarm de zuurkool dan in een pannetje met de zure room. Hierdoor wordt de zuurkool minder zuur en makkelijker te verteren. Maak in de tussentijd de aardappelpuree volgens ons basisrecept.

Rookworst van de slager is meestal niet zo zout als z’n supermarktbroertje, en je hebt er minder van nodig. Gebruik je een supermarktrookworst reken dan op een hele. Snijd die in plakjes en zet even weg. Wil je ook nog spekjes door je stamppot bak die dan nu, in een droge pan, lekker krokant en dep na afloop het meeste vet weg met wat keukenpapier

Zuurkoolstamppot

Meng de zuurkool door je aardappelpuree. Daar doorheen gaan ook de spekjes en de meeste van de rookworstplakjes. Houd wat plakjes apart. Doe de stamppot in de ingevette ovenschaal en dek af met nog wat plakjes rookworst. Daarover heen gaat een laagje Panko. Flintertjes boter sprenkel je daarover heen, die zorgen ervoor dat het broodkruim straks in de oven lekker krokant wordt.

Zet de ovenschaal een minuut of 20 in de voorverwarmde oven, tot alles door en door warm is en de bovenkant goudbruin. Dien op met wat zuur, zoals augurkjes of zilveruitjes en piccalilly. Hou je ervan dan kan er ook een lekkere lik mosterd bij.

Gepubliceerd op 12 december 2020


1 reactie

  1. Hester schreef:

    Zuurkool met rijst is ook erg lekker. Ik doe het in een schaal: laag rijst, dan laag zuurkool, bedek die met gesneden tomaten, ( vegetarische ) rookworst en walnoten en dan weer een laag rijst. Dan afdekken met aluminium folie en 30 minuten in de oven. Heerlijk en toch niet zo zwaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.