Zuurkool uit de oven



Een van mijn favoriete winterstamppotten is toch wel zuurkool. Maar zuurkool uit de oven is al helemaal geweldig.

Zuurkool met puree is wel echt een van mijn favorieten als het op winterse stamppotten aankomt. Deze versie is net even wat lichter van smaak dan de reguliere zuurkoolstamppot.

Ideaal is ook dat je deze zuurkool uit de oven lekker ook de dag van te voren klaar kunt maken. Efficiënt en lekker koken, daar houden we van!

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

  • 250g zuurkool
  • 200g zure room
  • Halve (of hele als je wilt) rookworst van de slager
  • Aardappelpuree
  • Optioneel: uitgebakken spekjes
  • Panko broodkruim
  • Klontjes boter

Verder nodig: ingevette ovenschaal – Oven op 200C voorverwarmen

puree uit de oven

Zuurkool uit de oven

Laat de zuurkool voor je ovenschotel eerst goed uitlekken en verwarm de zuurkool dan in een pannetje met de zure room. Hierdoor wordt de zuurkool minder zuur en makkelijker te verteren. Maak in de tussentijd de aardappelpuree volgens ons basisrecept.

Rookworst van de slager is meestal niet zo zout als z’n supermarktbroertje, en je hebt er minder van nodig. Gebruik je een supermarktrookworst reken dan op een hele. Snijd die in plakjes en zet even weg. Wil je ook nog spekjes door je stamppot bak die dan nu, in een droge pan, lekker krokant en dep na afloop het meeste vet weg met wat keukenpapier

Zuurkoolstamppot

Meng de zuurkool door je aardappelpuree. Daar doorheen gaan ook de spekjes en de meeste van de rookworstplakjes. Houd wat plakjes apart. Doe de stamppot in de ingevette ovenschaal en dek af met nog wat plakjes rookworst. Daarover heen gaat een laagje Panko. Flintertjes boter sprenkel je daarover heen, die zorgen ervoor dat het broodkruim straks in de oven lekker krokant wordt.

Zet de ovenschaal een minuut of 20 in de voorverwarmde oven, tot alles door en door warm is en de bovenkant goudbruin. Dien op met wat zuur, zoals augurkjes of zilveruitjes en piccalilly. Hou je ervan dan kan er ook een lekkere lik mosterd bij.

Gepubliceerd op 12 december 2020


1 reactie

  1. Hester schreef:

    Zuurkool met rijst is ook erg lekker. Ik doe het in een schaal: laag rijst, dan laag zuurkool, bedek die met gesneden tomaten, ( vegetarische ) rookworst en walnoten en dan weer een laag rijst. Dan afdekken met aluminium folie en 30 minuten in de oven. Heerlijk en toch niet zo zwaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!