Koude komkommer en dillesoep

Een heerlijk verfrissend koud komkommer en dillesoepje. Ideaal als voorgerecht, maar ook top bij een picknick of middag borrelen.
Ook dit recept dank ik, net als de pasta met zalm, aan vriendinnetje Cyrina. Waar zouden we zijn zonder haar koude komkommer en dille soepje?
Het is al jaren ook bij ons thuis een dikke hit. Serveer als voorgerechtje bij een (zomers) diner, als lunchgerecht of neem ‘m in een thermosfles mee naar het strand of picknick.
Je kunt er echt alle kanten mee op! Wij serveren dit koude soepje ook met regelmaat tijdens een middag/avond borrelen. Ideaal om voor te bereiden.
Voor 6 personen (als voorgerecht)
1 komkommer
1 teentje knoflook
1 klein bosje dille
500ml yoghurt (het lekkerst is met Griekse yoghurt, maar zelfs met magere yoghurt is het heerlijk)
100ml water
1 bouillonblokje (kip)
1 lenteuitje, dunne ringetjes
125g Hollandse garnalen (of gerookte zalm)
Koude komkommer en dillesoep
Kook voor het koude komkommer en dillesoep als eerste het water in de waterkoker en doe het, met het bouillonblokje, in een maatbeker.
Daar gaat de yoghurt, knoflook, dille en de helft van de komkommer bij. Met een staafmixer maak je er nu een glad geheel van. (dit kan ook prima in een blender, als je die hebt)
Zet dit in de koelkast en laat minimaal een uurtje koud worden. Je kunt dit soepje ook heel makkelijk van te voren maken, haal het dan wel tijdig uit de koelkast zodat je ‘m niet té koud eet.
Garnering
De andere helft van de komkommer schil je en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Van de rest snijd je van de komkommer kleine blokjes en laat die in een vergiet even drogen. Daar worden ze nog knapperiger van.
Als je de soep gaat serveren doe je die in kleine glaasjes. Garneer met wat lenteui, de komkommerblokjes en garnaaltjes (of in kleine stukjes gesneden zalm) naar smaak.
Gepubliceerd op 10 juni 2021
2 reacties
Vandaag gegeten en het was een groot succes! Die gaat op ons zomerlijstje 🙂
lekker hé? Hier staat ook weer een kan koud. Zomer favoriet