Koude komkommer en dillesoep



Een heerlijk verfrissend koud komkommer en dillesoepje. Ideaal als voorgerecht, maar ook top bij een picknick of middag borrelen.

Ook dit recept dank ik, net als de pasta met zalm, aan vriendinnetje Cyrina. Waar zouden we zijn zonder haar koude komkommer en dille soepje?

Het is al jaren ook bij ons thuis een dikke hit. Serveer als voorgerechtje bij een (zomers) diner, als lunchgerecht of neem ‘m in een thermosfles mee naar het strand of picknick.

Je kunt er echt alle kanten mee op! Wij serveren dit koude soepje ook met regelmaat tijdens een middag/avond borrelen. Ideaal om voor te bereiden.

Voor 6 personen (als voorgerecht)

1 komkommer
1 teentje knoflook
1 klein bosje dille
500ml yoghurt (het lekkerst is met Griekse yoghurt, maar zelfs met magere yoghurt is het heerlijk)
100ml water
1 bouillonblokje (kip)
1 lenteuitje, dunne ringetjes
125g Hollandse garnalen (of gerookte zalm)

koud komkommersoepje

Koude komkommer en dillesoep

Kook voor het koude komkommer en dillesoep als eerste het water in de waterkoker en doe het, met het bouillonblokje, in een maatbeker.
Daar gaat de yoghurt, knoflook, dille en de helft van de komkommer bij. Met een staafmixer maak je er nu een glad geheel van. (dit kan ook prima in een blender, als je die hebt)

Zet dit in de koelkast en laat minimaal een uurtje koud worden. Je kunt dit soepje ook heel makkelijk van te voren maken, haal het dan wel tijdig uit de koelkast zodat je ‘m niet té koud eet.

Garnering

De andere helft van de komkommer schil je en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Van de rest snijd je van de komkommer kleine blokjes en laat die in een vergiet even drogen. Daar worden ze nog knapperiger van.

Als je de soep gaat serveren doe je die in kleine glaasjes. Garneer met wat lenteui, de komkommerblokjes en garnaaltjes (of in kleine stukjes gesneden zalm) naar smaak.

Gepubliceerd op 10 juni 2021


2 reacties

  1. Annelies schreef:

    Vandaag gegeten en het was een groot succes! Die gaat op ons zomerlijstje 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.