Koude komkommer en dillesoep



Een heerlijk verfrissend koud komkommer en dillesoepje. Ideaal als voorgerecht, maar ook top bij een picknick of middag borrelen.

Ook dit recept dank ik, net als de pasta met zalm, aan vriendinnetje Cyrina. Waar zouden we zijn zonder haar koude komkommer en dille soepje?

Het is al jaren ook bij ons thuis een dikke hit. Serveer als voorgerechtje bij een (zomers) diner, als lunchgerecht of neem ‘m in een thermosfles mee naar het strand of picknick.

Je kunt er echt alle kanten mee op! Wij serveren dit koude soepje ook met regelmaat tijdens een middag/avond borrelen. Ideaal om voor te bereiden.

Voor 6 personen (als voorgerecht)

1 komkommer
1 teentje knoflook
1 klein bosje dille
500ml yoghurt (het lekkerst is met Griekse yoghurt, maar zelfs met magere yoghurt is het heerlijk)
100ml water
1 bouillonblokje (kip)
1 lenteuitje, dunne ringetjes
125g Hollandse garnalen (of gerookte zalm)

koud komkommersoepje

Koude komkommer en dillesoep

Kook voor het koude komkommer en dillesoep als eerste het water in de waterkoker en doe het, met het bouillonblokje, in een maatbeker.
Daar gaat de yoghurt, knoflook, dille en de helft van de komkommer bij. Met een staafmixer maak je er nu een glad geheel van. (dit kan ook prima in een blender, als je die hebt)

Zet dit in de koelkast en laat minimaal een uurtje koud worden. Je kunt dit soepje ook heel makkelijk van te voren maken, haal het dan wel tijdig uit de koelkast zodat je ‘m niet té koud eet.

Garnering

De andere helft van de komkommer schil je en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Van de rest snijd je van de komkommer kleine blokjes en laat die in een vergiet even drogen. Daar worden ze nog knapperiger van.

Als je de soep gaat serveren doe je die in kleine glaasjes. Garneer met wat lenteui, de komkommerblokjes en garnaaltjes (of in kleine stukjes gesneden zalm) naar smaak.

Gepubliceerd op 10 juni 2021


2 reacties

  1. Annelies schreef:

    Vandaag gegeten en het was een groot succes! Die gaat op ons zomerlijstje 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.