Koude komkommer en dillesoep



Een heerlijk verfrissend koud komkommer en dillesoepje. Ideaal als voorgerecht, maar ook top bij een picknick of middag borrelen.

Ook dit recept dank ik, net als de pasta met zalm, aan vriendinnetje Cyrina. Waar zouden we zijn zonder haar koude komkommer en dille soepje?

Het is al jaren ook bij ons thuis een dikke hit. Serveer als voorgerechtje bij een (zomers) diner, als lunchgerecht of neem ‘m in een thermosfles mee naar het strand of picknick.

Je kunt er echt alle kanten mee op! Wij serveren dit koude soepje ook met regelmaat tijdens een middag/avond borrelen. Ideaal om voor te bereiden.

Voor 6 personen (als voorgerecht)

1 komkommer
1 teentje knoflook
1 klein bosje dille
500ml yoghurt (het lekkerst is met Griekse yoghurt, maar zelfs met magere yoghurt is het heerlijk)
100ml water
1 bouillonblokje (kip)
1 lenteuitje, dunne ringetjes
125g Hollandse garnalen (of gerookte zalm)

koud komkommersoepje

Koude komkommer en dillesoep

Kook voor het koude komkommer en dillesoep als eerste het water in de waterkoker en doe het, met het bouillonblokje, in een maatbeker.
Daar gaat de yoghurt, knoflook, dille en de helft van de komkommer bij. Met een staafmixer maak je er nu een glad geheel van. (dit kan ook prima in een blender, als je die hebt)

Zet dit in de koelkast en laat minimaal een uurtje koud worden. Je kunt dit soepje ook heel makkelijk van te voren maken, haal het dan wel tijdig uit de koelkast zodat je ‘m niet té koud eet.

Garnering

De andere helft van de komkommer schil je en haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Van de rest snijd je van de komkommer kleine blokjes en laat die in een vergiet even drogen. Daar worden ze nog knapperiger van.

Als je de soep gaat serveren doe je die in kleine glaasjes. Garneer met wat lenteui, de komkommerblokjes en garnaaltjes (of in kleine stukjes gesneden zalm) naar smaak.

Gepubliceerd op 10 juni 2021


2 reacties

  1. Annelies schreef:

    Vandaag gegeten en het was een groot succes! Die gaat op ons zomerlijstje 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.