Smulpaapje eet – seizoensgroente (september)



Wat weten we van pompoen

Al in de 16e eeuw werd pompoen in Europa geintroduceerd, maar vér daarvoor (denk tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr.) werd in Amerika pompoen al verbouwd. (bron: Wikipedia) Niet alleen het vruchtvlees van de pompoen zelf wordt in de keuken gebruikt, de zaden zijn ook een bekende lekkernij. Daarnaast wordt, met name in Amerika, de pompoen ook gebruikt om uit te hollen en te versieren tijdens Halloween

Voedingswaarde

Pompoen zit barstensvol vitamine A, per 100g krijg je er 53% van je dagelijkse behoefte mee binnen.

Wat maak je met pompoen

Pompoen wordt voor zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Soep is natuurlijk een van de bekendste, maar je kunt er ook puree van maken en die gebruiken als vulling voor een pompoentaart. De zaden zijn lekker als je ze droogt, roostert en met een klein beetje zeezout oppeuzelt.

Onze favorieten met pompoen

Natúúrlijk staat op Smulpaapje pompoensoep, niet één maar twee varianten zelfs. We zijn ook dol op de couscoussalade met halloumi die we er vorig jaar mee maakten. En dit jaar hebben we een nieuwe favoriet, de hartige pompoentaart met tomaat. Dat recept komt deze week ook online!

Seizoensgroente in september

September brengt nog veel meer moois. Je kunt gaan genieten van o.a. andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, paddenstoelen, paprika, prei, rode biet, rode kool, savooikool, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, venkel en wortelen

Gepubliceerd op 2 september 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.