Smulpaapje eet – seizoensgroente (september)
Wat weten we van pompoen
Al in de 16e eeuw werd pompoen in Europa geintroduceerd, maar vér daarvoor (denk tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr.) werd in Amerika pompoen al verbouwd. (bron: Wikipedia) Niet alleen het vruchtvlees van de pompoen zelf wordt in de keuken gebruikt, de zaden zijn ook een bekende lekkernij. Daarnaast wordt, met name in Amerika, de pompoen ook gebruikt om uit te hollen en te versieren tijdens Halloween
Voedingswaarde
Pompoen zit barstensvol vitamine A, per 100g krijg je er 53% van je dagelijkse behoefte mee binnen.
Wat maak je met pompoen
Pompoen wordt voor zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Soep is natuurlijk een van de bekendste, maar je kunt er ook puree van maken en die gebruiken als vulling voor een pompoentaart. De zaden zijn lekker als je ze droogt, roostert en met een klein beetje zeezout oppeuzelt.
Onze favorieten met pompoen
Natúúrlijk staat op Smulpaapje pompoensoep, niet één maar twee varianten zelfs. We zijn ook dol op de couscoussalade met halloumi die we er vorig jaar mee maakten. En dit jaar hebben we een nieuwe favoriet, de hartige pompoentaart met tomaat. Dat recept komt deze week ook online!
Seizoensgroente in september
September brengt nog veel meer moois. Je kunt gaan genieten van o.a. andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, paddenstoelen, paprika, prei, rode biet, rode kool, savooikool, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, venkel en wortelen
Gepubliceerd op 2 september 2015