Smulpaapje eet : Seizoensgroente (maart)



Witlof

Witlof wordt in twee etappes gekweekt. Als eerste wordt tussen half mei en juni het zaad gezaaid, zodat de wortels van de witlof kunnen groeien. Na de oogst, van oktober tot en met december, worden deze donker bewaard. In het donker groeien ze op die wortel weer iets verder.

De witlofwortels worden in koelcellen bewaard en kunnen daar ieder moment uit gehaald  worden, om in bakken water te worden gezet. In drie weken groeit uit die wortel vervolgens de witlof uit zoals wij ‘m kennen. Door deze manier van telen is er eigenlijk het hele jaar witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witlof zit vol met calcium en vitamine C. Per 100g zit er maar liefst 20 mg calcium in witlof.

Wat maak je met witlof

Witlof kun je rauw én gekookt bereiden. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt de witlof tegenwoordig gekweekt zonder het bittere hart, wat je er dus eigenlijk ook niet meer uit hoeft te snijden.

Onze favoriete witlofrecepten

Verwerk het rauw tot een salade of kies voor de klassieker witlof ham & kaas. Maar je kunt nog veel meer maken met witlof, kijk maar -> recepten met witlof

Seizoensgroente en -fruit in maart

En deze maand is er nog meer heerlijks goed en betaalbaar verkrijgbaar, zoals aardpeer, andijvie, grapefruit, knolselderij,komkommer, koolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, rode kool, rode biet, savooie kool, spitskool, veldsla, witte kool, wortel,

Gepubliceerd op 2 maart 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!