Smulpaapje eet : Seizoensgroente (maart)



Witlof

Witlof wordt in twee etappes gekweekt. Als eerste wordt tussen half mei en juni het zaad gezaaid, zodat de wortels van de witlof kunnen groeien. Na de oogst, van oktober tot en met december, worden deze donker bewaard. In het donker groeien ze op die wortel weer iets verder.

De witlofwortels worden in koelcellen bewaard en kunnen daar ieder moment uit gehaald  worden, om in bakken water te worden gezet. In drie weken groeit uit die wortel vervolgens de witlof uit zoals wij ‘m kennen. Door deze manier van telen is er eigenlijk het hele jaar witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witlof zit vol met calcium en vitamine C. Per 100g zit er maar liefst 20 mg calcium in witlof.

Wat maak je met witlof

Witlof kun je rauw én gekookt bereiden. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt de witlof tegenwoordig gekweekt zonder het bittere hart, wat je er dus eigenlijk ook niet meer uit hoeft te snijden.

Onze favoriete witlofrecepten

Verwerk het rauw tot een salade of kies voor de klassieker witlof ham & kaas. Maar je kunt nog veel meer maken met witlof, kijk maar -> recepten met witlof

Seizoensgroente en -fruit in maart

En deze maand is er nog meer heerlijks goed en betaalbaar verkrijgbaar, zoals aardpeer, andijvie, grapefruit, knolselderij,komkommer, koolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, rode kool, rode biet, savooie kool, spitskool, veldsla, witte kool, wortel,

Gepubliceerd op 2 maart 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.