Smulpaapje eet : Seizoensgroente (maart)



Witlof

Witlof wordt in twee etappes gekweekt. Als eerste wordt tussen half mei en juni het zaad gezaaid, zodat de wortels van de witlof kunnen groeien. Na de oogst, van oktober tot en met december, worden deze donker bewaard. In het donker groeien ze op die wortel weer iets verder.

De witlofwortels worden in koelcellen bewaard en kunnen daar ieder moment uit gehaald  worden, om in bakken water te worden gezet. In drie weken groeit uit die wortel vervolgens de witlof uit zoals wij ‘m kennen. Door deze manier van telen is er eigenlijk het hele jaar witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witlof zit vol met calcium en vitamine C. Per 100g zit er maar liefst 20 mg calcium in witlof.

Wat maak je met witlof

Witlof kun je rauw én gekookt bereiden. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt de witlof tegenwoordig gekweekt zonder het bittere hart, wat je er dus eigenlijk ook niet meer uit hoeft te snijden.

Onze favoriete witlofrecepten

Verwerk het rauw tot een salade of kies voor de klassieker witlof ham & kaas. Maar je kunt nog veel meer maken met witlof, kijk maar -> recepten met witlof

Seizoensgroente en -fruit in maart

En deze maand is er nog meer heerlijks goed en betaalbaar verkrijgbaar, zoals aardpeer, andijvie, grapefruit, knolselderij,komkommer, koolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, rode kool, rode biet, savooie kool, spitskool, veldsla, witte kool, wortel,

Gepubliceerd op 2 maart 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!