Smulpaapje eet : Seizoensgroente (maart)



Witlof

Witlof wordt in twee etappes gekweekt. Als eerste wordt tussen half mei en juni het zaad gezaaid, zodat de wortels van de witlof kunnen groeien. Na de oogst, van oktober tot en met december, worden deze donker bewaard. In het donker groeien ze op die wortel weer iets verder.

De witlofwortels worden in koelcellen bewaard en kunnen daar ieder moment uit gehaald  worden, om in bakken water te worden gezet. In drie weken groeit uit die wortel vervolgens de witlof uit zoals wij ‘m kennen. Door deze manier van telen is er eigenlijk het hele jaar witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarde

Witlof zit vol met calcium en vitamine C. Per 100g zit er maar liefst 20 mg calcium in witlof.

Wat maak je met witlof

Witlof kun je rauw én gekookt bereiden. In tegenstelling tot tientallen jaren geleden wordt de witlof tegenwoordig gekweekt zonder het bittere hart, wat je er dus eigenlijk ook niet meer uit hoeft te snijden.

Onze favoriete witlofrecepten

Verwerk het rauw tot een salade of kies voor de klassieker witlof ham & kaas. Maar je kunt nog veel meer maken met witlof, kijk maar -> recepten met witlof

Seizoensgroente en -fruit in maart

En deze maand is er nog meer heerlijks goed en betaalbaar verkrijgbaar, zoals aardpeer, andijvie, grapefruit, knolselderij,komkommer, koolraap, pastinaak, prei, raapstelen, radijs, rode kool, rode biet, savooie kool, spitskool, veldsla, witte kool, wortel,

Gepubliceerd op 2 maart 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.