Witlofsalade in een modern jasjeVroeger vond ik dit een van de vreselijkste salades die er thuis op tafel kon verschijnen. Dit was in de jaren 80, toen witlof nog iets exotisch was. Maar de mandarijn uit blik die er door ging, de bittere smaak van witlof. Nee, je deed me er echt geen plezier mee.

Hopelijk krijgen jullie kinderen een betere associatie met witlofsalade, in deze moderne variant.

Bitter versus zoet

Witlof wordt steeds minder bitter gekweekt, het is zelfs niet altijd meer nodig het harde (vaak bittere) binnenkantje uit de stronk van de witlof te snijden. Bijna automatisch deed ik het voor deze salade toch. Door de toevoeging van verse mandarijn, een appel en wat kaas breng je zachtere smaken in deze salade.

Voor vier personen heb je nodig

500g witlof
180g gerookte kipfilet
1 appel
1 mandarijn
restje kaas

Voor de dressing

1 lepel mayonaise
2 lepels yoghurt
1 lepel mango azijn
verse bieslook
zout & peper

Voorbereiding is het halve werk

Snijd de witlof door de helft en iedere helft nog een keer door de helft. Snijd van de repen witlof nu blokjes . Was de witlof, hèèl goed uit laten lekken (of gebruik een slacentrifuge) en in een grote kom doen. Daarbij nu de kipfilet, appel, mandarijn en kaas. Alles in kleine blokjes gesneden. Meng alle ingrediënten goed door elkaar

Voor de dressing

Klop alle ingrediënten goed door elkaar. Ik heb altijd wat gesneden bieslook in de vriezer liggen. Maar verse, of zelfs gedroogde bieslook kan natuurlijk ook. Naar smaak toevoegen. Ik gebruikte ongeveer een lepel. Dan proeven en op smaak brengen met zout en peper. En nog een keer proeven!

Wat serveer je bij de witlofsalade

Dit kan een lekker weekend lunchgerecht zijn. Serveer er dan wat vers of geroosterd brood bij. Maar op een doordeweekse dag, bij de avondmaaltijd met een lekkere aardappelpuree kan deze salade ook meer dan goed. Je kunt er dan eventueel nog een stukje vlees of vis bij serveren, maar er zit al flink wat gerookte kip door de salade. Dus het kan ook heel goed zonder! En trekken ook jouw kinderen hun neus op voor deze moderne witlofsalade? Neem ‘m de dag erna mee naar kantoor, als lunch. Probleem opgelost!

Gepubliceerd op 4 januari 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus