Italiaanse witlof ham en kaas



De klassieke witlof ham en kaas krijgt in dit recept een Italiaanse tintje. Maar is onverminderd lekker!

Na onze vakantie in Italië was het te verwachten dat de gerechten die ik zou gaan koken als we weer terug waren in het gewone ritme een Italiaans tintje gingen krijgen. De klassieke witlof ham & werd daar het eerste “slachtoffer” van 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

  • Kilo witlof, schoongemaakt en gehalveerd
  • 55g boter
  • 50g bloem
  • Halfvolle melk, hoeveelheid afhankelijk van hoe dik je de saus wenst
  • 175g gorgonzola, wil je de saus pittiger gebruik dan meer
  • Rauwe ham (of zoals de Italianen het noemen, prosciutto crudo)
  • Versgemalen zwarte peper
  • Twee handjes geraspte (Parmezaanse) kaas

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C

witlof ham kaas

Italiaanse witlof ham en kaas

Kook in ruim water de witlof beetgaar, met een minuut of vijf is dat – afhankelijk van de grootte van je witlofstronkjes – wel het geval. Giet af, en laat zoveel mogelijk vocht eruit lopen. Of knijp de stronkjes (als ze zijn afgekoeld!) even uit. Verwarm je oven voor op 200C.

Kaassaus recept

Smelt in een pannetje de boter, zonder het te laten bruinen, en doe er dan de bloem bij. Goed met een garde roeren en even een twee minuutjes zachtjes laten garen. Dat haalt de bloemsmaak eraf. Dan beetje bij beetje de melk erbij en met een garde of siliconenlepel goed roeren. Je wilt geen klontjes.

Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik/dun je je kaassaus wilt. Per keer dat je roert dikt de saus in als ‘ie warm wordt. Doe er dus niet te snel te veel melk bij. Ik houd vaak rond de 300ml aan, maar kijk vooral zelf goed naar je saus en proef. Tot slot de gorgonzola, in stukjes, erin, goed laten smelten en warm worden. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Zout is vaak niet nodig, omdat de kaas al wat zout van smaak is. Maar proef vooral of je het niet toch wilt toevoegen.

Wikkel de uitgelekte witlof nu in de plakjes rauwe ham en leg ze in een ovenschaal. Giet daarover heen de gorgonzolasaus en dek af met geraspte, Parmezaanse, kaas. Zet in de oven tot de kaas mooi goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat even een paar minuutjes staan voor je het serveert. Lekker met puree of gebakken aardappeltjes.

Gepubliceerd op 4 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.